«Ο ΣΥΝ σταματά τη λειτουργία του και το καταστατικό λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και μόνο αυτό μας δεσμεύει όλες και όλους όπως κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.»
(ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, 10/7/2013)

Η διαδικτυακή παρουσία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, συνεπής και συνεχής επί 16 ακριβώς έτη (από Ιούλιο 1997 έως Ιούλιο 2013), σταματά εδώ.

Το ωραίο και μεγάλο ταξίδι συνεχίζεται.
Με νέο μας όχημα πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ, για την κυβέρνηση της Αριστεράς, για την ανασυγκρότηση της χώρας, για τα δικαιώματα του λαού, για τη σοσιαλιστική προοπτική.

Θα μας βρείτε στο νέο ιστολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ:
http://syrizacorfu.blogspot.gr

11/3/13

Για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα.

Προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για το φορολογικό
 
Κέρκυρα, 06/03/2013
Το εφαρμοζόμενο φορολογικό σύστημα της συγκυβέρνησης πνίγει -στην κυριολεξία- τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Αντί να αναδιανέμει τα εισοδήματα, απαλλάσσει τους πλούσιους και τις μεγάλες εταιρείες και φορολογεί όλο και πιο πολύ τους φτωχούς. Αντί να αυξάνεται η φορολογική δικαιοσύνη, αυξάνεται η αδικία. Αντί να αυξάνεται η προοδευτικότητα των φόρων, όλες οι φορολογίες γίνονται μικρά (και μεγάλα) χαράτσια. Οι κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας των μικρομεσαίων στρωμάτων βρίσκονται στα σχέδια που καταστρώνουν οι τεχνοκράτες της εσωτερικής και εξωτερικής τρόικας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κατέθεσε την πρότασή του για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα. Πρόταση που αντιμετωπίστηκε με αμηχανία από τους συγκυβερνώντες, εκτιμήθηκε όμως από τους κοινωνικούς φορείς ως μια βάση σοβαρού δημοκρατικού διαλόγου.
Στις συνθήκες της ακραίας φτώχειας που βιώνουμε, όπου ένα όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας έρχεται αντιμέτωπο με το φάσμα της πλήρους αδυναμίας κάλυψης των βασικών βιοτικών του αναγκών, πριν από οποιαδήποτε προσπάθεια αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος προέχει η επιβίωση των πιο ευπαθών ομάδων και η άμεση ανακούφισή τους.
 
Σαν μέτρα ανακούφισης των οικονομικά ασθενέστερων, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προτείνει:
  • Άμεση κατάργηση του χαρατσιού. Μέτρα φορολογικής ανακούφισης για τους ανέργους και όσους ζουν κάτω ή γύρω από το όριο της φτώχειας.
  • "Πάγωμα των χρεών των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, αναστολή των κατασχέσεων. Η πρόταση αυτή αφορά τους ανέργους, τους μισθωτούς- συνταξιούχους (με χαμηλά εισοδήματα), τους μικρομεσαίους (με συγκεκριμένα κριτήρια εισοδήματος) και τους αυτοαπασχολούμενους (με συγκεκριμένα κριτήρια εισοδήματος).
Για την Φορολογία Φυσικών Προσώπων, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ περιλαμβάνουν:
  • Δημιουργία καθολικού Περιουσιολογίου, ώστε να χτυπηθούν η φοροδιαφυγή, η φοροαποφυγή και ο παράνομος πλουτισμός.
  • Κατάργηση όλων των υφιστάμενων εξαιρέσεων από το πόθεν έσχες.
  • Φορολόγηση όλων των εισοδημάτων, ανεξαρτήτως πηγής, με την ίδια κλίμακα και με περισσότερα κλιμάκια (εξαίρεση τόκων καταθέσεων μέχρι ένα ύψος). Αναπροσαρμογή προς τα πάνω των ανώτατων συντελεστών. Τιμαριθμοποίηση κλιμακίων και αφορολογήτου ορίου κατ' έτος.
  • Αφορολόγητο φυσικών προσώπων στις 12.000 ευρώ. Αφορολόγητο παιδιών επιπλέον 2.000 ευρώ για το πρώτο και το δεύτερο παιδί και 3.000 ευρώ για κάθε επόμενο. Εκπτώσεις δαπανών διαβίωσης από τον φόρο.
Για την φορολογία Νομικών Προσώπων ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προτείνει:
  • Δραστική αλλαγή των κανόνων για τις συναλλαγές με off shore εταιρείες. Μέτρα ώστε να μειωθεί δραστικά η μεταφορά αφορολόγητων κερδών εκτός της χώρας.
  • Επανεξέταση από μηδενική βάση όλων των ειδικών φορολογικών καθεστώτων.
  • Προοδευτική (χρονικά) αύξηση συντελεστή φορολογίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
  • Επανεξέταση φορολογικού καθεστώτος για την εκκλησία και τη ναυτιλία. Άμεση εφαρμογή φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων. Φόρος 0,3% στην αξία χρηματοπιστωτικών συναλλαγών μέσω Χρηματιστηρίου.
Για την Έμμεση Φορολογία, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προβλέπουν:
  • Αλλαγή της σχέσης άμεσων-έμμεσων φόρων, με την ενίσχυση των εσόδων από δίκαιους άμεσους φόρους και την μείωση των έμμεσων φόρων.
  • Μέτρα καταπολέμησης της λαθρεμπορίας στα προϊόντα ειδικών φόρων (καύσιμα, καπνός, αλκοόλ).
  • Μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ 23%.
  • Χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής (ψωμί, γάλα, ζυμαρικά κ.λπ.), της εστίασης, των παιδικών τροφών, των ειδών προσωπικής ανάγκης των ατόμων με αναπηρία.
  • Ειδική φορολογία στα είδη και τις υπηρεσίες πολυτελούς διαβίωσης - κατανάλωσης. Θέσπιση φόρου επιδεικτικής κατανάλωσης (σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, ελικόπτερα, πισίνες, αυτοκίνητα μεγάλης ιπποδύναμης, κ.λπ.).
Για την Φορολογία Ακίνητης Περιουσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προτείνει:
  • Αντικατάσταση του Φόρου επί των Ακινήτων με τον Φόρο Περιουσίας.
Ο Φόρος Περιουσίας:
Θα έχει υψηλά αφορολόγητα όρια για το σύνολο της περιουσίας (π.χ. 300.000 ευρώ ανά άτομο) ώστε να μη θιγεί η μικρή και η μεσαία περιουσία.
Θα έχει προοδευτική φορολογική κλίμακα.
Θα καταργεί τα σχετικά τέλη που ισχύουν σήμερα.
Θα φορολογεί την κατοχή της μεγάλης και πολύ μεγάλης περιουσίας.
 
Πρωταρχικός σκοπός των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι η εμπέδωση φορολογικής δικαιοσύνης μεταξύ των πολιτών.
Η φορολογία πρέπει να γίνει ένας πραγματικός μηχανισμός αναδιανομής του πλούτου προς τα κάτω, από τους οικονομικά ισχυρούς προς τους οικονομικά αδύναμους.
Να χρηματοδοτούν οι δαπάνες του κοινωνικού κράτους, να στηριχθούν οι κρίσιμοι τομείς της υγείας, της παιδείας, των συντάξεων.
Η απάντησή μας στο ερώτημα «που θα βρεθούν τα χρήματα;», είναι ότι τα χρήματα θα βρεθούν από:
- την πάταξη της φοροδιαφυγής
- τη μείωση της φοροαποφυγής
- τη μεταφορά του φορολογικού βάρους από τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα στα μεγάλα και υψηλά εισοδήματα και περιουσίες.
Το Γραφείο Τύπου