«Ο ΣΥΝ σταματά τη λειτουργία του και το καταστατικό λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και μόνο αυτό μας δεσμεύει όλες και όλους όπως κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.»
(ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, 10/7/2013)

Η διαδικτυακή παρουσία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, συνεπής και συνεχής επί 16 ακριβώς έτη (από Ιούλιο 1997 έως Ιούλιο 2013), σταματά εδώ.

Το ωραίο και μεγάλο ταξίδι συνεχίζεται.
Με νέο μας όχημα πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ, για την κυβέρνηση της Αριστεράς, για την ανασυγκρότηση της χώρας, για τα δικαιώματα του λαού, για τη σοσιαλιστική προοπτική.

Θα μας βρείτε στο νέο ιστολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ:
http://syrizacorfu.blogspot.gr

29/5/13

Αδικαιολόγητη η κατάργηση του Κτηνιατρικού Εργαστηρίου Κέρκυρας.

ΕΡΩΤΗΣΗ
του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Στέφανου Σαμοΐλη

Προς τον κ. Υπουργό
-   Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Αρ. Πρωτ. 11018/27.05.2013

Θέμα:  Αδικαιολόγητη η κατάργηση του Κτηνιατρικού Εργαστηρίου Κέρκυρας.
Στην Κέρκυρα αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο κτηνιατρικές υπηρεσίες. Η μια είναι η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας, που έχει το κύριο έργο της περίθαλψης, εφαρμογής προγραμμάτων, ελέγχων τροφίμων, σφαγείων, αδειοδοτήσεις κτηνοτροφικών μονάδων και επιχειρήσεων τροφίμων κλπ. Η άλλη είναι το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Κέρκυρας, που αποτελεί αποκεντρωμένη υπηρεσία σε επίπεδο διεύθυνσης του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το Εργαστήριο αυτό ιδρύθηκε το 1992 με χρηματοδότηση της Ε.Ε. (Intereg) για την ενίσχυση των νησιωτικών περιοχών. Από την ίδρυσή του εξοπλίστηκε με πανάκριβα όργανα, χωρίς σχέδιο για τη χρησιμοποίησή τους, ενώ ουσιαστικά ουδέποτε στελεχώθηκε επαρκώς. Η Υπηρεσία στεγάζεται σε ένα κτήριο 800τμ. με σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό, σε οικόπεδο 10 στρ. του δημοσίου.  Σήμερα εργάζονται 3 μόνο υπάλληλοι (μια κτηνίατρος, μια διοικητικός και μια βοηθός εργαστηρίου), οι οποίες δυο τελευταίες έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Η αρχική πρόβλεψη για τη στελέχωση της Υπηρεσίας, ήταν 7 κτηνίατροι και 7 βοηθητικοί.
Ενώ οι απαιτήσεις αυξάνονταν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και παρά τις ενέργειες των ελάχιστων εργαζομένων, ποτέ δεν υπήρξε η βούληση να λειτουργήσει πραγματικά ως διαπιστευμένο εργαστήριο σε κάποιον τομέα. Τον τελευταίο καιρό, ασχολείται με την παθολογία των μελισσών και έχει αναλάβει την εξέταση δειγμάτων από τα Ιόνια νησιά και την Ήπειρο. Επίσης από τον Αύγουστο, συμμετέχει σε πιλοτικό πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. για την διερεύνηση των απωλειών στις αποικίες μελισσών, ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απασχολεί σοβαρά τις ευρωπαϊκές κτηνιατρικές υπηρεσίες.
Από πέρσι ξεκίνησαν διάφορες απόπειρες δημιουργίας νέου οργανογράμματος του Υπουργείου Αγρ. Αν. και Τροφίμων. Το τελευταίο σχέδιο απορρίφθηκε ως απαράδεκτο, από το σύνολο των συνδικαλιστικών οργάνων Γεωπόνων και Κτηνιάτρων. Ήταν σαφώς καταρτισμένο με μόνο γνώμονα την ελάττωση των Διευθύνσεων, των τμημάτων, των θέσεων ευθύνης γενικά, διατηρώντας μια ανορθολογική, γραφειοκρατική δομή, χωρίς να δίνεται σημασία στο παραγωγικό επιστημονικό έργο, με ανάμιξη αρμοδιοτήτων, κατάργηση αυτονομίας επιστημονικών πεδίων και γενικά ανεφάρμοστο. Βάσει αυτού του σχεδίου, τα κτηνιατρικά εργαστήρια Κέρκυρας, Μυτιλήνης και Κοζάνης θα έκλειναν οριστικά. Στη θέση αυτών, σε κάθε Περιφ. ενότητα (πρώην νομό), θα δημιουργηθεί μια καινούργια Υπηρεσία που θα λέγεται Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχου και σ’ αυτό θα απορροφηθούν όλες οι υπηρεσίες του Υπουργείου σε κάθε νομό (ΚΕΠΥΕΛ, ΠΕΓΕΑΛ, καθώς και τα εργαστήρια που κλείνουν).
Δυστυχώς, το νέο σχέδιο ΠΔ του ΥΠΑΑΝ που κατατέθηκε πριν λίγες ημέρες, έρχεται να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες μας για την κατάργηση των Κτηνιατρικών Εργαστηρίων.
Επειδή, στην Κέρκυρα δεν υπάρχει άλλη υπηρεσία του Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης.
Επειδή, η δεύτερη Κτηνιατρική Υπηρεσία στην Κέρκυρα, ήδη υπολειτουργεί.
Επειδή, το κλείσιμο αναγκαίων και αποδοτικών κρατικών Υπηρεσιών, θα αποδυναμώσει ακόμα περισσότερο την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Επειδή, η επικείμενη κατάργηση του Κτηνιατρικού Εργαστηρίου, συνεπάγεται και κατάργηση των θέσεων εργασίας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
  1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί, για την ακύρωση της δρομολογούμενης κατάργησης του Κτηνιατρικού Εργαστηρίου Κέρκυρας και την τροποποίηση του νέου σχεδίου ΠΔ;
  2. Πως θα καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες σε θέματα δημόσιας υγιεινής και ασφάλειας, που έως τώρα κάλυπταν η υποστελεχωμένη Κτηνιατρική Υπηρεσία και το υπό κατάργηση Κτηνιατρικό Εργαστήρι Κέρκυρας;
  3. Γιατί το καινούργιο οργανόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν τέθηκε σε δημοκρατικη διαβούλευση με τα συνδικαλιστικά όργανα Γεωπόνων και Κτηνιάτρων;
  4. Στην απευκταία περίπτωση της κατάργησης του Κτηνιατρικού Εργαστηρίου Κέρκυρας, πώς θα αξιοποιήσετε την ακίνητη περιουσία του δημοσίου στην οποία μέχρι σήμερα αυτό στεγάζεται; 
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
Σαμοΐλης Στέφανος