«Ο ΣΥΝ σταματά τη λειτουργία του και το καταστατικό λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και μόνο αυτό μας δεσμεύει όλες και όλους όπως κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.»
(ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, 10/7/2013)

Η διαδικτυακή παρουσία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, συνεπής και συνεχής επί 16 ακριβώς έτη (από Ιούλιο 1997 έως Ιούλιο 2013), σταματά εδώ.

Το ωραίο και μεγάλο ταξίδι συνεχίζεται.
Με νέο μας όχημα πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ, για την κυβέρνηση της Αριστεράς, για την ανασυγκρότηση της χώρας, για τα δικαιώματα του λαού, για τη σοσιαλιστική προοπτική.

Θα μας βρείτε στο νέο ιστολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ:
http://syrizacorfu.blogspot.gr

27/5/13

ΜΝΗΜΟΝΙΑ & ΥΓΕΙΑ - η εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

ΜΝΗΜΟΝΙΑ & ΥΓΕΙΑ
η εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Το τριήμερο εκδηλώσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κέρκυρας, με τον Γιάννη Μπασκόζο
 
Κέρκυρα, 27/05/2013
Ένα εποικοδομητικό τριήμερο, στη διάρκεια του οποίου καταγράφηκαν τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας και παρουσιάστηκε η τεκμηριωμένη πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την αντιμετώπισή τους, οργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Κερκύρας του κόμματος, το διάστημα 24–26 Μαΐου. Για το σκοπό αυτό, βρέθηκε στο νησί το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, συντονιστής του Τμήματος Υγείας και Α’ αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Γιάννης Μπασκόζος.
Στη διάρκεια της παρουσίας του στην Κέρκυρα, ο Γιάννης Μπασκόζος περιόδευσε σε όλο το νησί, ενώ επισκέφθηκε επίσης τον ΕΟΠΥΥ, το Γενικό Νοσοκομείο και Κέντρα Υγείας, όπου συνομίλησε με εργαζομένους.
Η κεντρική εκδήλωση, με θέμα «Μνημόνια και Υγεία – Η εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ», διεξήχθη το βράδυ του Σαββάτου 25 Μαΐου στο Εργατικό Κέντρο παρουσία εκπροσώπων φορέων της Υγείας.
 
 
Σημεία από την ομιλία του Γιάννη Μπασκόζου
Η τρικομματική κυβέρνηση, με την εφαρμογή του νέου μνημονίου, προχωρά στην ολοκληρωτική διάλυση του ΕΣΥ και των ασφαλιστικών ταμείων. Καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι να αγωνιστεί για την ανατροπή των επιλογών της εξωτερικής και της εσωτερικής τρόικας και να διεκδικήσει τη διάσωση των δημόσιων δομών, για υπηρεσίες υγείας ποιοτικά αναβαθμισμένες που να εξυπηρετούν τις ανάγκες του λαού.
Τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης της αριστεράς έχουμε δεσμευτεί πως θα είναι η δημιουργία ασπίδας κοινωνικής αλληλεγγύης για τους ασθενέστερους, εξασφαλίζοντας την πρόσβασή τους σε βασικά αγαθά (Εκπαίδευση, Υγεία) και η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ώστε να σπάσουμε το φαύλο κύκλο λιτότητας – ύφεσης. Η πρώτη πράξη αυτής της κυβέρνησης θα είναι να καταργήσει τα μνημόνια. Γιατί μνημόνια και δημόσια υγείας δε συμβαδίζουν.
Το σχέδιό μας δεν είναι να επιστρέψουμε στην εποχή πριν απ’ τα μνημόνια, αλλά ν’ ανοίξουμε ένα εντελώς νέο δρόμο, με βάση το κοινωνικό συμφέρον και τις κοινωνικές ανάγκες.
Το σχέδιό μας δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς την ολόπλευρη στήριξη του λαού σε όλες εκείνες τις αλλαγές που θα οδηγήσουν στην υπέρβαση της σημερινής κρίσης. Η δέσμευσή μας είναι ότι η κυβέρνηση της αριστεράς θα προσφέρει όλες τις θεσμικές δυνατότητες στο λαό, μέσα από ένα σχέδιο πραγματικής δημοκρατίας, συμμετοχής και ελέγχου.
Η μνημονιακή καταστροφή που φέρνουν οι πολιτικές λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης της χώρας, με πρόσχημα την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, έχουν οδηγήσει και την υγεία σε καταστροφικό επίπεδο. Την ώρα που η κυβέρνηση μιλάει για την ανάγκη να προσελκύσουμε κόσμο μέσω του ιατρικού τουρισμού, αφήνει στο έλεος της εγκατάλειψης τις δομές υγείας στη νησιωτική Ελλάδα, κάτι που επιβεβαιώνεται κα στην Κέρκυρα.
Στην Κέρκυρα επιβιώνουν αποκλειστικά χάρη στην αυτοθυσία των εργαζομένων, ενώ, στην περίπτωση ανάληψης της εξουσίας απ’ την αριστερά, προαπαιτούμενο της αποτελεσματικής εφαρμογής των μέτρων είναι η ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας.
Το Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ούτε καν τις ανάγκες του μόνιμου πληθυσμού. Μόνο με τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των εργαζομένων λειτουργούν τα περισσότερα από 200 κρεβάτια που έχει, ενώ οι ίδιοι μας είπαν ότι, με βάση τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας, μπορούν να λειτουργήσουν μόνο τα 120 από τα κρεβάτια που υπάρχουν.
Επομένως, μόνο ειρωνικά και σαν κακόγουστο αστείο ακούγονται τα λόγια περί ιατρικού τουρισμού στη χώρα μας.
Εμείς λέμε ότι πρώτ’ απ’ όλα πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες του μόνιμου πληθυσμού, ειδικά στις νησιωτικές περιοχές, και κατόπιν να αξιοποιηθεί το μεγάλο δώρο του τουρισμού που οφείλεται στην ομορφιά των νησιών μας, ώστε να τονωθούν και οι παροχές υγείας σε κάθε περιοχή. Όχι αποδίδοντάς τες όλες στον ιδιωτικό τομέα και στη λογική του κέρδους, αλλά στη λογική της ανάπτυξης ενός δημόσιου συστήματος υγείας που θα είναι και διαφήμιση για να μπορεί με ασφάλεια να έρχεται ο επισκέπτης στη χώρα μας.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι σαφές ότι, με τους πόρους που θα έχουμε ακόμα και την πρώτη μέρα που θα αναλάβουμε -με τη θέληση του Λαού- τη διακυβέρνηση, η πρώτη προτεραιότητα θα είναι η υγεία, που σημαίνει ότι θα αναπροσανατολίσουμε πόρους προς την υγεία. Δηλαδή, από αλλού θα πάρουμε και από την υγεία όχι μόνο δε θα κόψουμε, αλλά θα ανεβάσουμε τις δαπάνες. Κι αν κάπου κάνουμε προσλήψεις, κι ας ειρωνεύονται μερικοί που είναι εντελώς άσχετοι με όσα συμβαίνουν στην υγεία, αυτές θα γίνουν σ’ αυτόν το χώρο. Νοσηλευτές εμείς θα προσλάβουμε. Και όποιος θέλει, ας μας αντιμετωπίσει σοβαρά, ενώπιον του Λαού, να μας εξηγήσει γιατί πρέπει μία νοσηλεύτρια να καλύπτει τις νύχτες 40 ή 60 κρεβάτια πρόσφατα χειρουργημένων ανθρώπων.
Αυτά εμείς δε θα τα ανεχτούμε και θα προχωρήσουμε σε ανασυγκρότηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Θα ξεκινήσουμε άμεσα τη δημιουργία ενός συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που δε σημαίνει μόνο τη δυνατότητα επίσκεψης στο γιατρό, αλλά και το μεγάλο δικαίωμα όλων όσοι ζουν σ’ αυτή τη χώρα να έχουν μετανοσοκομειακή κατάσταση. Όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει να βγαίνει από το νοσοκομείο μετά από μια σοβαρή πάθηση και να μην μπορείς να αυτοεξυπηρετηθείς και να μένεις μόνος σου σ’ ένα σπίτι.
Όλα αυτά, που δε θα είναι ιατροκεντρικά, αλλά θα βασίζονται στην ομάδα υγείας, αποτελούν το όραμά μας και το σχέδιό μας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Αυτό το σχέδιο εκτιμούμε ότι θα βοηθήσει και τα νοσοκομεία να αποσυμφορηθούν από τη μεγάλη πίεση που τους ασκείται σήμερα για να δίνουν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας. Χρειάζεται, όμως, να στηριχτεί και το προσωπικό που υπηρετεί με αυτοθυσία στα νοσοκομεία, να καταβάλλονται οι αποδοχές του στην ώρα τους, ώστε να έχουμε το ηθικό δικαίωμα -ως κυβέρνηση και ως κοινωνία- να απαιτούμε από τους λειτουργούς της υγείας να ζουν μόνο με τις νόμιμες αξιοπρεπείς αμοιβές τους.
Καλούμε το Λαό της Κέρκυρας και όλους τους εργαζόμενους της χώρας να συμβάλλουν σ’ αυτή την τιτάνια ανορθωτική προσπάθεια, σ’ αυτή τη φάση να αντισταθούν μαζί μας, για να καταφέρουμε να ανατρέψουμε το τρικομματικό μνημονιακό σκηνικό και να επιχειρήσουμε για τη χώρα μας μία άλλη πορεία, ναι μεν δύσκολη, η οποία όμως θα αναβαθμίσει και τη δημόσια υγεία.
Η κριτική στήριξη, η αντίσταση σε όσα δεινά μας επιβάλουν, η αλληλεγγύη του ενός προς τον άλλο και μέσα στην κοινωνία, αλλά και η άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση της Αριστεράς που επιδιώκουμε να φέρουμε με τη θέληση του Λαού, αποτελούν στοιχεία απαραίτητα για να πετύχουμε! Θεωρούμε δεδομένο ότι, για να τα καταφέρουμε, η συμμετοχή του Λαού πρέπει να είναι ενεργητική. Του ζητάμε να είναι συνεχώς δίπλα μας, να ασκεί κριτική στο έργο μας, αλλά και να μας στηρίζει.
 
Οι εναλλακτικές προτάσεις
του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την Υγεία
Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την Υγεία περιλαμβάνει:
  • Για ΕΟΠΥΥ – ΠΦΥ
·          Προστασία, διατήρηση και αναβάθμιση όλων των σταθερών δομών ΙΚΑ – ΕΟΠΥΥ.
·          Δυνατότητα πρόσβασης σε ανέργους και σε ανασφάλιστους.
·          Άμεση επανατιμολόγηση ακριβών απεικονιστικών και εργαστηριακών εξετάσεων.
·          Μεταβατικές ρυθμίσεις για πρόσληψη ιατρικού προσωπικού εργαστηριακών και γενικής ιατρικής (ΠΑΑ) για τα υποκαταστήματα και συμβάσεις με αυτοαπασχολούμενους κλινικούς και εργαστηριακούς.
·          Εφαρμογή εύχρηστου, λειτουργικού συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και παραπομπής.
  • Για τα Νοσοκομεία
·          Καμία κατάργηση νοσοκομείου ή κλίνης. Ταχύτατη εκπόνηση υγειονομικού χάρτη που θα καταγράφει τις ανάγκες κάθε περιοχής με βάση τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα της χώρας.
·          Προσλήψεις του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
·          Κατάργηση των ιδιωτικών συνεργείων και ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου και τεχνολογικού δυναμικού.
·          Άμεση διασφάλιση ελεύθερης δωρεάν πρόσβασης στο νοσοκομείο και γι’ αυτούς που, λόγω συνθηκών, στερούνται κοινωνικής ασφάλισης.
·          Ταχύτατη αναμόρφωση του συστήματος προμηθειών, με ουσιαστική ανατιμολόγηση και διαφοροποίηση σε κεντρική προμήθεια ή περιφερειακή, ανάλογα με το κόστος και με την υψηλή τεχνολογία που ενσωματώνουν.
·          Δημιουργία και επαρκή στελέχωση Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών σε όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία.
  • Για την Ψυχική Υγεία
·          Υπεράσπιση και ενίσχυση των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας και άμεσα μέτρα για τη στοιχειώδη θεραπευτική λειτουργία των ψυχιατρικών τμημάτων στα γενικά νοσοκομεία, που στενάζουν υπό το βάρος των ράντζων.
·          Ανάπτυξη δημόσιων εξωνοσοκομειακών κοινοτικών δομών, με έμφαση στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας, καθώς και μονάδων για παιδιά και εφήβους. Στήριξη, με αυστηρό έλεγχο, των μη κερδοσκοπικών ΝΠΙΔ που προσφέρουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας, αξιοποιώντας την πλούσια εμπειρία των εργαζομένων τους. Μεσοπρόθεσμα, ένταξή τους σε δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο, και με διαδικασίες αυτοδιαχείρισης από την πλευρά των εργαζομένων.
·          Άμεση Τομεοποίηση με αποφασιστικές αρμοδιότητες, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια στη φροντίδα και η λειτουργική διασύνδεση όλων των δομών. Απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.
  • Για την Δημόσια Υγεία
·          Επιστροφή στο Υπουργείο Υγείας της ευθύνης για τη χάραξη στρατηγικής και του συντονισμού δράσεων για τη δημόσια υγεία στη χώρα, κατάργηση του ΚΕΕΛΠΝΟ.
·          Ανάπτυξη κατάλληλα στελεχωμένων και με αρμοδιότητες υπηρεσιών δημόσιας υγείας σε επίπεδο περιφέρειας και δήμου. Έγκαιρη παρέμβαση για την πρόληψη νοσημάτων που σχετίζονται με επιδημίες (ελονοσία, ιός Δυτικού Νείλου, HIV/AIDS κ.ά.).
·          Προμήθεια, σε επαρκή ποσότητα, των απαραίτητων εμβολίων για παιδιά και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και χορήγησή τους δωρεάν από τα εμβολιαστικά κέντρα των Κέντρων Υγείας, των Νοσοκομείων κλπ, στα πλαίσια ενός σχεδιασμού εμβολιαστικής πολιτικής.
  • Επείγουσα περίθαλψη – Διακομιδές – Άγονες νησιωτικές περιοχές
·          Άμεση στελέχωση, συντήρηση και αναβάθμιση του στόλου των ασθενοφόρων.
·          Ταχύτατη αξιοποίηση και υλοποίηση προτάσεων για την οργάνωση συστήματος διακομιδών στη νησιωτική Ελλάδα, με αναβάθμιση και επαρκή στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων στα νησιά αναφοράς.
·          Επικαιροποίηση και άμεση υλοποίηση οικονομικών κινήτρων και κινήτρων εξέλιξης για τη στελέχωση κέντρων υγείας και νοσοκομείων νησιωτικών και δύσβατων περιοχών.

Το Γραφείο Τύπου