«Ο ΣΥΝ σταματά τη λειτουργία του και το καταστατικό λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και μόνο αυτό μας δεσμεύει όλες και όλους όπως κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.»
(ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, 10/7/2013)

Η διαδικτυακή παρουσία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, συνεπής και συνεχής επί 16 ακριβώς έτη (από Ιούλιο 1997 έως Ιούλιο 2013), σταματά εδώ.

Το ωραίο και μεγάλο ταξίδι συνεχίζεται.
Με νέο μας όχημα πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ, για την κυβέρνηση της Αριστεράς, για την ανασυγκρότηση της χώρας, για τα δικαιώματα του λαού, για τη σοσιαλιστική προοπτική.

Θα μας βρείτε στο νέο ιστολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ:
http://syrizacorfu.blogspot.gr

16/5/13

Η Αριστερά και η κρίση στην Κύπρο, γεωπολιτικές ανακατατάξεις στη Μεσόγειο.

Η Αριστερά και η κρίση στην Κύπρο, γεωπολιτικές ανακατατάξεις στη Μεσόγειο
Η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κέρκυρας, με τον Κώστα Ήσυχο
 
Κέρκυρα, 16/05/2013

Με ενδιαφέρον παρακολούθησε το πλήθος των παρευρισκομένων την πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε το βράδυ της Τετάρτης 15/5 στην Πλακάδα τ’ Αγιού ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ της Κέρκυρας, με θέμα “Η Αριστερά και η κρίση στην Κύπρο, γεωπολιτικές ανακατατάξεις στη Μεσόγειο” και ομιλητή το συντονιστή της γραμματείας του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κώστα Ήσυχο.

Μεταξύ άλλων, ο Κ. Ήσυχος ανέφερε στην ομιλία του:

«Η  κυβέρνηση της Αριστεράς θα αγωνιστεί για να προωθήσει τολμηρά μια νέα πρωτότυπη, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και πολιτική διεθνών οικονομικών σχέσεων, μακριά  από τα μέχρι τώρα αστικά δόγματα, χωρίς τις οποίες είναι αδύνατη μια νέα προοδευτική διέξοδος και πορεία. Μακριά από το δόγμα “Ανήκουμε εις τη Δύση”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, για να συμβάλλει καθοριστικά σε αυτήν τη ζωτική κατεύθυνση, πρέπει να αντιταχθεί σε βάθος στις πολιτικές του “ανήκομε εις τη Δύση”, που μέσα στην παρούσα κρίση έχουν μετατρέψει ανοιχτά τη χώρα σε “δορυφόρο” των ΗΠΑ και της… Γερμανικής Ευρώπης.

Ο  πολιτικός και οικονομικός χάρτης του πλανήτη και εν μέρει της περιοχής μας, μαζί με τους αντίστοιχους πολιτικούς και οικονομικούς συσχετισμούς, αλλάζουν συνεχώς. Επομένως, ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αναπροσανατολίσει τους εξωτερικούς πολιτικούς και οικονομικούς του ορίζοντες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται στην πράξη ότι η Ελλάδα είναι, ταυτόχρονα, χώρα των Βαλκανίων, μια μεσογειακή χώρα, χώρα που περιβρέχεται από την ίδια θάλασσα με τις αναπτυσσόμενες χώρες της Β. Αφρικής, χώρα της νοτιοανατολικής Μεσογείου που γειτνιάζει με το Μεσο-Ανατολικό και Αραβικό βάθος, χώρα που είναι κοντά στην Κεντρική Ασία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μια πραγματική και σύγχρονη  γεωπολιτική, οικονομική και ενεργειακή ανάγνωση  ότι ο κόσμος, στον οποίο καθόριζαν τις τύχες του μόνον οι ΗΠΑ ή οι ΗΠΑ με “παραστάτη” τη Γερμανική ΕΕ, έχει αρχίσει να γίνεται παρελθόν, ενώ νέες μεγάλες και φιλόδοξες δυνάμεις έχουν αρχίσει να αναδύονται, με χαρακτηριστικές τις χώρες των λεγόμενων BRICS.

Κάτω απ’ αυτό το νέο πρίσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, ως Αριστερά, δε θα περιορίσει τις σχέσεις του μόνο με ορισμένα τμήματα της Αριστεράς των χωρών της ΕΕ, αλλά καλείται να αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με όλες τις αριστερές προοδευτικές δυνάμεις στον πλανήτη και πρώτα απ’ όλα στα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο – Β. Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την κεντρική Ασία αλλά και τη μακρινή, σε πολιτικό και κοινωνικό αναβρασμό, Λατινική Αμερική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ταυτόχρονα, θα  αναζητήσει από τώρα δυνατότητες ανάπτυξης πολιτικών και προοπτικά οικονομικών σχέσεων με χώρες και κυβερνήσεις ιδιαίτερα των ως άνω περιοχών και των BRICS.

Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και τη στροφή της Κίνας δεν υπάρχουν, σε παγκόσμια κλίμακα, στρατηγικοί σύμμαχοι μεγάλης ισχύος για μια αυριανή αριστερή κυβέρνηση, η οποία θα θελήσει να αλλάξει και όχι να διαχειριστεί το υπάρχον σύστημα. Υπάρχουν μόνο συγκρουόμενα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα μεταξύ εδραιωμένων και αναδυόμενων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αντιθέσεις που μπορεί να ανοίξουν κάποια παράθυρα ευκαιρίας για τακτικούς ελιγμούς και πρόσκαιρους, σχετικά ευνοϊκούς συμβιβασμούς στις μαχόμενες αριστερές δυνάμεις.

Από την άλλη πλευρά, η ανάδυση νέων κέντρων οικονομικής και πολιτικής ισχύος στην Άπω Ανατολή, τη Νότια Ασία και τη Λατινική Αμερική δημιουργεί δυνατότητες αναζήτησης εναλλακτικών στηριγμάτων στην προοπτική μιας λαϊκής, δημοκρατικής ανατροπής στην Ελλάδα, έστω κι αν θα πρόκειται για πρόσκαιρες, ετεροβαρείς συμμαχίες, οι οποίες προφανώς θα έχουν το τίμημά τους.

Χτυπητό παράδειγμα αποτελεί η ανάδυση των λεγόμενων BRICS (Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Βραζιλία, Νότια Αφρική), που αντιστοιχούν στο 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και στο 17% του παγκόσμιου εμπορίου.  Οι πέντε αυτές μεγάλες χώρες πραγματοποίησαν σύνοδο κορυφής στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, όπου αποφάσισαν να δημιουργήσουν κοινή, αναπτυξιακή τράπεζα, με κεφάλαια της τάξης των 50 δις. Μια τράπεζα, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «δανειστής ύστατης καταφυγής» χρεωμένων χωρών, προσφέροντάς τους μια εναλλακτική λύση έναντι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο, κατά την οποία αυξάνεται η επιθετικότητα του Ισραήλ  μετά και τους τελευταίους βομβαρδισμούς στη Συρία η υπόθεση μιας ανεξάρτητης  Παλαιστίνης, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία η αλληλεγγύη και η στήριξη του  δίκαιου αγώνα του παλαιστινιακού λαού.»

Να σημειωθεί, επίσης, ότι πριν από λίγες ημέρες ο Κ. Ήσυχος είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο και τη Γάζα. Κατά την παραμονή του στην Αίγυπτο, μαζί με την ομάδα εργασίας του ΚΕΑ για τη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό κόσμο, Κ.Κ. Ισπανίας, Κ.Κ. Γαλλίας, Αριστερό Κόμμα Γαλλίας, Die Linke, Κοκκινοπράσινη Συμμαχία Δανίας και ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, είχε συναντήσεις με κόμματα της αριστεράς της Αιγύπτου αλλά και με εκπροσώπους κόμματων της αριστεράς από άλλες αραβικές χώρες. Στη συνέχεια  η αποστολή του ΚΕΑ αναχώρησε για τη Γάζα, όπου συναντήθηκε με τις τοπικές ηγεσίες των πολιτικών φορέων της παλαιστινιακής αριστεράς, με κοινωνικούς φορείς αλλά και με συγγενείς κρατούμενων στις φυλακές του Ισραήλ.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης της Τετάρτης έγινε ζωντανός και ενδιαφέρον διάλογος, με τοποθετήσεις και ερωτήσεις παρισταμένων, που έδωσαν την ευκαιρία στον Κ. Ήσυχο να αναπτύξει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τα διεθνή θέματα, αλλά και για τα θέματα της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας (κυβερνητική πολιτική, επιστράτευση εκπαιδευτικών, κοκ).

Το Γραφείο Τύπου