«Ο ΣΥΝ σταματά τη λειτουργία του και το καταστατικό λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και μόνο αυτό μας δεσμεύει όλες και όλους όπως κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.»
(ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, 10/7/2013)

Η διαδικτυακή παρουσία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, συνεπής και συνεχής επί 16 ακριβώς έτη (από Ιούλιο 1997 έως Ιούλιο 2013), σταματά εδώ.

Το ωραίο και μεγάλο ταξίδι συνεχίζεται.
Με νέο μας όχημα πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ, για την κυβέρνηση της Αριστεράς, για την ανασυγκρότηση της χώρας, για τα δικαιώματα του λαού, για τη σοσιαλιστική προοπτική.

Θα μας βρείτε στο νέο ιστολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ:
http://syrizacorfu.blogspot.gr

16/5/13

Αδικαιολόγητη και προκλητική η διάλυση των τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού της Δ.Ο.Υ. Κέρκυρας.

Ερώτηση
του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Στέφανου Σαμοΐλη

Προς τον κ. Υπουργό
-          Οικονομικών

Θέμα: Αδικαιολόγητο και προκλητικό το σχέδιο για τη διάλυση των τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού της Δ.Ο.Υ. Κέρκυρας και τη μεταφορά τους στην Ηγουμενίτσα.

15-05-2013
Το σχέδιο της επιτροπής που επεξεργάστηκε τις ενοποιήσεις των Δ.Ο.Υ. στην επικράτεια, όπως αποφασίστηκε στο Γραφείο του γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη στις 21/04/2013, προβλέπει μεταξύ άλλων, την ενοποίηση των τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού των Δ.Ο.Υ. Κέρκυρας και Ηγουμενίτσας, με ταυτόχρονη μεταφορά της πρώτης στη δεύτερη. Ο δεύτερος κανόνας των ενοποιήσεων - όπως ισχυρίζεται η επιτροπή - είναι “το μικρό μέγεθος των Δ.Ο.Υ. που δεν μπορούν να έχουν πλήρως ανεπτυγμένο τμήμα Ελέγχου και Δικαστικού”.
Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση, ισχύει το εξής παράλογο: μια μικρή ΔΟΥ (Ηγουμενίτσας) θα απορροφήσει μια πολύ μεγαλύτερη ΔΟΥ (Κέρκυρας) και όχι μόνο αυτό, αλλά η Περιφέρεια Ηπείρου θα βρεθεί με 3 Διοικητικά Κέντρα ενώ η Περιφέρεια Ιονίων με κανένα! Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι η Κέρκυρα, έχει πλήρως ανεπτυγμένα τμήματα Ελέγχου και Δικαστικού, τη στιγμή που η Δ.Ο.Υ. Ηγουμενίτσας, λόγω μικρού μεγέθους, δε διαθέτει κανένα. Επιπρόσθετα, δεν είναι λίγες οι φορές, όπου ελλείψει Διοικητικού Πρωτοδικείου στην Ηγουμενίτσα, οι υποθέσεις της Ηγουμενίτσας εκδικάζονται στην Κέρκυρα.
Πιο συγκεκριμένα, επιστολή του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (16ο Περιφερειακό Τμήμα Ιονίων Νήσων), αναφέρει: “...πρόκειται να προκαλέσει τρομερά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών της Κέρκυρας, αφού οι πολίτες για να εξυπηρετηθούν θα πρέπει να διασχίζουν καθημερινά με πορθμείο τη θάλασσα. Επίσης όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τις οικονομικές υπηρεσίες - λογιστές, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, επιμελητές κλπ - πρόκειται να υποστούν τις συνέπειες της υλοποίησης μιας τέτοιας μεταφοράς. … Στην ουσία η υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης αποδυναμώνει συνολικά την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η οποία βλέπει τις υπηρεσίες της η μία μετά την άλλη, να μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα και ουσιαστικά καταργώντας την. Ως Οικονομικό Επιμελητήριο, είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτοί που πήραν τη συγκεκριμένη απόφαση, δεν έλαβαν υπόψη τους τις ιδιαιτερότητες μιας νησιωτικής περιοχής όπως είναι η Κέρκυρα και των προβλημάτων που θα παρουσιαστούν στους κατοίκους της”.
Ενδεικτικά, παραθέτουμε κάποια στοιχεία των τμημάτων Δικαστικού και Ελέγχου της ΔΟΥ Κέρκυρας, τα οποία συγκρινόμενα με τα αντίστοιχα στοιχεία της ΔΟΥ Ηγουμενίτσας, αποδεικνύουν τη διαφορά μεγέθους των δυο Υπηρεσιών:
  • Σύνολο ενεργών επιχειρήσεων νήσου Κέρκυρας: 14.000.
  • Σύνολο υποβληθεισών δηλώσεων φορολογουμένων: 60.000.
  • Εισπράξεις (χρήση 2012): 413,6 εκατ ευρώ [βεβαιωθέντα] και 248,4 εκατ ευρώ [εισπραχθέντα].
  • Διενεργηθέντες έλεγχοι (χρήση 2012): 224 με αποτέλεσμα 8,2 εκατ ευρώ.
  • Διενεργηθέντες έλεγχοι πρώτου τετραμήνου 2013: 64 με αποτέλεσμα 8,8 εκατ ευρώ.
Αν σε όλα αυτά, προσθέσουμε και την αύξηση του κόστους των επιχειρήσεων ή την αύξηση των εξόδων μεταφοράς των πολιτών ή ακόμα και την αβεβαιότητα που θα προκύψει ως προς τις οργανικές θέσεις των υπαλλήλων, τότε η υλοποίηση του σχεδίου της επιτροπής για μεταφορά των τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού της Δ.Ο.Υ. Κέρκυρας στην Ηγουμενίτσα, θα είναι επιζήμια για όλους και δεν καταλαβαίνουμε ποιους ωφελεί. Όλα αυτά,  αντιβαίνουν τους απλούς κανόνες της λογικής.
Το οξύμωρο, τέλος της υπόθεσης, είναι ότι στην απάντηση του Υπ. Οικονομικών [Δ6Α 1123373 ΕΞ 2012 (6-9-12)] σε Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Υπουργός διαβεβαίωνε ότι: “...προβλέπεται να διατηρηθεί μια ΔΟΥ στην πρωτεύουσα κάθε νομού. Ειδική μέριμνα θα ληφθεί ... και για το νησιωτικό χώρο”.
 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός Οικονομικών:
  1. Γιατί η επιτροπή σχεδιασμού, δεν έλαβε υπόψη τις δεσμεύσεις σας, περί διατήρησης μιας ΔΟΥ στην πρωτεύουσα του κάθε νομού;
  2. Με ποια κριτήρια δρομολογείται ένας τόσο παράλογος και επιζήμιος σχεδιασμός μεταφοράς μεγαλύτερων ΔΟΥ σε μικρότερες ΔΟΥ;
  3. Γιατί στο συγκεκριμένο σχεδιασμό, δεν έχει ληφθεί υπόψη η νησιωτική ιδιαιτερότητα της Κέρκυρας;
  4. Πως αιτιολογείται το γεγονός, ότι η Περιφέρεια Ηπείρου θα διαθέτει πλέον 3 Διοικητικά κέντρα, ενώ η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, απολύτως κανένα;
  5. Τι προτίθεται να πράξει, για την διατήρηση στο ακέραιο των οργανικών θέσεων της Υπηρεσίας της Κέρκυρας;
  6. Σε  ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί, για την απόσυρση του συγκεκριμένου σχεδιασμού μεταφοράς των τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού της Δ.Ο.Υ. Κέρκυρας στην Ηγουμενίτσα;
Ο ερωτών βουλευτής
Σαμοΐλης Στέφανος