«Ο ΣΥΝ σταματά τη λειτουργία του και το καταστατικό λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και μόνο αυτό μας δεσμεύει όλες και όλους όπως κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.»
(ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, 10/7/2013)

Η διαδικτυακή παρουσία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, συνεπής και συνεχής επί 16 ακριβώς έτη (από Ιούλιο 1997 έως Ιούλιο 2013), σταματά εδώ.

Το ωραίο και μεγάλο ταξίδι συνεχίζεται.
Με νέο μας όχημα πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ, για την κυβέρνηση της Αριστεράς, για την ανασυγκρότηση της χώρας, για τα δικαιώματα του λαού, για τη σοσιαλιστική προοπτική.

Θα μας βρείτε στο νέο ιστολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ:
http://syrizacorfu.blogspot.gr

14/6/13

"Ειδική Μελέτη Χωροθέτηση Δραστηριοτήτων" για το νομό Κέρκυρας.

ΕΡΩΤΗΣΗ
του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Στέφανου Σαμοΐλη

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
-         Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων
-         Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

13-06-2013

Θέμα: Να δρομολογηθεί η θεσμοθέτηση της “Ειδικής Μελέτης Χωροθέτησης Δραστηριοτήτων” της “ΘΕΩΡΗΜΑ Α.Ε” και όσων άλλων μελετών, εξειδικεύουν τα χωροταξικά στο νομό Κερκύρας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι τόσα χρόνια, δεν μπήκαν σε τάξη ούτε οι βιοτεχνικές χρήσεις, ούτε οι οχλούσες χρήσεις (κυρίως οι εγκαταστάσεις δεξαμενών αποθήκευσης υγρών καυσίμων), ούτε τα πολεοδομικά σχέδια και τα οδικά δίκτυα, ούτε ο κλάδος της μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, ούτε τα λατομεία, ούτε τα απορρίμματα κλπ. Πρόσφατο παράδειγμα, αποτελεί ο κίνδυνος επιχειρησιακής υποβάθμισης του κρατικού αερολιμένα Κέρκυρας, λόγω κακού πολεοδομικού σχεδιασμού (δεν νοείται μέσα στην προτεινόμενη προς απαλλοτρίωση περιοχή από την ΥΠΑ, να συνυπάρχουν οικόπεδα εντός και εκτός σχεδίου πόλεως ή να προβλέπεται χάραξη τμήματος περιφερειακού οδικού άξονα μέσα στη ζώνη ασφαλείας του αεροδρομίου [strip] κλπ.).

Ίσως το πρόβλημα της έλλειψης οργάνωσης χρήσεων γης, να διαιωνίζεται, με πρόσχημα τις απαιτήσεις και τις πιέσεις που ασκεί ο τουριστικός κλάδος, που αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΠΠ (Ακαθάριστου Περιφερειακού Προϊόντος) και των Ακαθάριστων Επενδύσεων Παγίου Κεφαλαίου στην Κέρκυρα. Αυτή η κατάσταση όμως, από τη μια έχει οδηγήσει στην εγκατάλειψη του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα και από την άλλη αρχίζει να ζημιώνει ανεπανόρθωτα την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος του νησιού (βεβαρημένη παράκτια λωρίδα, υπέρβαση αντοχής φυσικών πόρων, καταπάτηση αιγιαλών, επιβάρυνση περιβάλλοντος κλπ.).

Όπως και να' χει, δεν απαιτείται ιδιαίτερη επιχειρηματολογία, για να αποδειχθεί το επιτακτικό του αιτήματος, της ορθολογικής οργάνωσης χρήσεων γης στο νομό.  

Η “Ειδική Μελέτη Χωροθέτησης Δραστηριοτήτων στο Νομό Κερκύρας (Λατομικές Ζώνες, Οχλούσες Χρήσεις, ΒΙΠΕ, Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας κλπ.)”, ανατέθηκε με τις υπ’ αριθ. 6/2007 και 8/2007 αποφάσεις της Νομαρχιακής Επιτροπής Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιβάλλοντος Κέρκυρας. Έκτοτε, έχει εγκαταλειφθεί οποιαδήποτε προσπάθεια ενεργοποίησής της, με αποτέλεσμα να μην έχουν ακόμα τακτοποιηθεί  τα τεράστια χωροταξικά προβλήματα του νομού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βιώσιμη  ανάπτυξή του. Οι επιπτώσεις αυτής της αδράνειας - που φυσικά πηγάζει από την έλλειψη πολιτικής βούλησης - γίνονται φανερές, σε οποιαδήποτε προσπάθεια αναπτυξιακού σχεδιασμού και οργάνωσης του συνόλου των παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Πιθανότατα να υπάρχουν και άλλες αντίστοιχες μελέτες, που τόσα χρόνια βρίσκονται στα συρτάρια των αρμοδίων αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης και ενώ αποτελούν ένα χρήσιμο και αναγκαίο εργαλείο για την αναπτυξιακή οργάνωση της Κέρκυρας, ουδέποτε αξιοποιήθηκαν. Τα ερωτηματικά που  γεννώνται, είναι πολλά.

Επιπρόσθετα, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Σκορδάς, απαντώντας σε  Ερώτησή μας [3732 5/11/12], διαβεβαίωνε με το αρ. πρωτ. έγγραφο [13549 22/11/12], ότι προγραμματίζεται η προκήρυξη δυο προγραμμάτων “Μετεγκατάσταση Επιχειρήσεων σε Β.Ε.ΠΕ και Επιχειρηματικά Πάρκα” και “Ανάπτυξη Νέων Επιχειρηματικών Πάρκων”, για τα οποία όμως δεν έχουμε λάβει νεότερη ενημέρωση. Στην ίδια Ερώτηση, η Δ/νση Χωροταξίας του ΥΠΕΚΑ, διαβεβαίωνε με το αρ. πρωτ. έγγραφο [58255 5/12/12], ότι η ολοκλήρωση του νέου Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού της ΠΙΝ, θα γίνει το Σεπτέμβρη του 2013 και στην οποία “ενδεχομένως να προταθεί μια διαφορετική ή πιο εξειδικευμένη αντιμετώπιση του θέματος”, διατύπωση όμως, που δεν αποτελεί ρητή δέσμευση για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τη δέουσα σοβαρότητα.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
  1. Για ποιο λόγο, η συγκεκριμένη ειδική μελέτη, δεν έχει έως τώρα αποκτήσει χαρακτήρα θεσμοθετημένης δεσμευτικής χωροταξικής πολιτικής, για το νομό της Κέρκυρας;
  2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν, για την ενεργοποίηση τόσο της Κεντρικής Διοίκησης όσο και των ΟΤΑ, με σκοπό τη θεσμοθέτηση της συγκεκριμένης μελέτης αλλά και όσων ακόμα μελετών παραμένουν αναξιοποίητες;
  3. Πως προτίθενται να εξασφαλίσουν, οι εν λόγω μελέτες, να ληφθούν σοβαρά υπόψη στο υπό αναθεώρηση Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού της ΠΙΝ, που θα ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες;
  4. Με ποιο τρόπο θα επιλύσουν το πρόβλημα της έλλειψης οργάνωσης χρήσεων γης, στο νομό της Κέρκυρας;
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
Σαμοΐλης Στέφανος