«Ο ΣΥΝ σταματά τη λειτουργία του και το καταστατικό λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και μόνο αυτό μας δεσμεύει όλες και όλους όπως κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.»
(ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, 10/7/2013)

Η διαδικτυακή παρουσία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, συνεπής και συνεχής επί 16 ακριβώς έτη (από Ιούλιο 1997 έως Ιούλιο 2013), σταματά εδώ.

Το ωραίο και μεγάλο ταξίδι συνεχίζεται.
Με νέο μας όχημα πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ, για την κυβέρνηση της Αριστεράς, για την ανασυγκρότηση της χώρας, για τα δικαιώματα του λαού, για τη σοσιαλιστική προοπτική.

Θα μας βρείτε στο νέο ιστολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ:
http://syrizacorfu.blogspot.gr

30/4/13

Στέφανος Σαμοΐλης: Η τρικομματική Κυβέρνηση, έχει μετατραπεί σε ανώνυμη εταιρεία είσπραξης εσόδων.

Απόσπασμα από την ομιλία (27/04/13) του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Στέφανου Σαμοϊλη στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, για το Πολυνομοσχέδιο «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής των νόμων 4046/2012, 4093/2012 και 4127/2013».

Για το νομοσχέδιο θα χρησιμοποιούσα τη φράση: «άνθρακες ο θησαυρός». Η πολυαναμενόμενη ρύθμιση των 48 δόσεων, την οποία η κυβέρνηση διαφήμιζε ως πολύφερνη νύφη, αποδεικνύεται ότι περιλαμβάνει χειρότερες ρυθμίσεις από αυτές που ισχύουν σήμερα και το βασικότερο είναι ότι εξαιρεί την πλειοψηφία των οφειλετών, αφού αποκλείει την ένταξη σε αυτήν τη ρύθμιση οφειλών που αφορούν οφειλέτες που έχουν καταδικαστεί ή έχει ασκηθεί εναντίον αυτών ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι για την μη καταβολή ακόμη και ενός ευρώ Φ.Π.Α, ασκείται ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή.

Γίνεται αντιληπτό, ότι το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμες οφειλές ΦΠΑ εξαιρούνται. Επιπλέον, εξαιρούνται και περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών φορολογίας εισοδήματος πάνω από 75.000 €, ποσό πάνω από το οποίο ασκείται ποινική δίωξη. Όσοι οφειλέτες έχουν ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση, αν και συνεπής στην τήρηση των δόσεων, δεν μπορούν να τύχουν περισσότερων δόσεων, πέραν αυτών που η αρχική ρύθμιση προβλέπει. Οι δόσεις που προβλέπονται σήμερα, είναι 14 και μπορούν να φθάσουν μέχρι 24, μετά από επανεξέταση της αρμόδιας επιτροπής που εφαρμόζει αντικειμενικά κοινωνικά κριτήρια. Η ρύθμιση χάνεται αν δεν καταβληθεί μια δόση, ενώ για σήμερα η απώλεια ρύθμισης ίσχυε μετά την μη καταβολή τριών δόσεων.

Η καθυστέρηση μιας δόσης, επιβαρύνει τον οφειλέτη με τη ληστρική προσαύξηση εκπρόθεσμου 15%, ενώ σήμερα ισχύει η προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής 1%. Ακόμη και αν ο φορολογούμενος είναι συνεπής στη ρύθμιση, χάνει τη ρύθμιση, εάν δεν είναι ενήμερος σε οφειλές, που θα προκύψουν μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση. Απώλεια της ρύθμισης, προβλέπεται και σε περίπτωση μη υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και Φ.Π.Α. καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής και μέχρι την εξόφληση.

Απ' όλα τα παραπάνω, λοιπόν, είναι καθαρό ότι η νέα ρύθμιση είναι ασύμφορη, περισσότερο αυστηρή στους όρους που επιβάλλει, αποκλείει το μεγαλύτερο αριθμό οφειλετών, «σερβίρει» το μαγικό αριθμό «48 δόσεων», αλλά στην πραγματικότητα αυτό αφορά μικρό ποσοστό οφειλετών, αφήνοντας μεγάλη πλειοψηφία εκτός.

Διαβάζοντας τις δύο πρώτες σελίδες της Αιτιολογικής Έκθεσης, εκεί υπάρχει μια «μαγική εικόνα» και θα ήθελα να πω μερικά πράγματα στο χρόνο τον οποίο έχω. Αναφέρεται, ότι βελτιώθηκε η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, μειώθηκε το μοναδιαίο κόστος εργασίας και εξάλειψης του ελλείμματος των χρηστών συναλλαγών μέσω της βελτίωσης εμπορικού ισοζυγίου.

Μειώθηκε το πρωτογενές έλλειμμα, στην πραγματικότητα όμως συμβαίνουν τα εξής. Οι εισπράξεις από την έμμεση φορολογία υστερούν έναντι των στόχων κατά 0,5 δισ. στο πρώτο τρίμηνο του 2013, ενώ παράλληλα, ισχυρές πιέσεις ασκούν στον προϋπολογισμό και οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων, οι ανάγκες των οποίων υπερβαίνουν αισθητά τους στόχους, που έχουν τεθεί. Το εμφανιζόμενο πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του πρώτου τριμήνου είναι αποτελέσματα τεχνικών παρεμβάσεων και συγκεκριμένα προέκυψε, επειδή δεν πληρώθηκαν δαπάνες ύψους 1,1 δισ., δεν καταβλήθηκαν επενδυτικές δαπάνες ύψους 671 εκατομμυρίων και δεν επιστράφηκαν φόροι ύψους 467 εκατομμυρίων. Με τη διαδικασία, λοιπόν, αυτή φαίνεται το πρωτογενές πλεόνασμα. Εάν δεν ανακάμψουν στους επόμενους μήνες τα έσοδα από την φορολογία, η Κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με το φάσμα της λήψης πρόσθετων μέτρων, όπως άλλωστε προβλέπει το Μνημόνιο.

Αναγγέλλετε ότι το μοναδιαίο κόστος εργασίας έχει μειωθεί κατά 10,9% ή το σύνολο της οικονομίας και κατά 16,1% για τον επιχειρηματικό τομέα την τριετία 2010-2012, ενώ την ίδια στιγμή η μείωση της τιμής της εργασίας έχει επιφέρει μεγάλη φτώχεια και εξαθλίωση στην κοινωνία και παράλληλα έμμεση μείωση των δημοσίων εσόδων.

Εγώ, έχω μια αίσθηση. Ότι η ελληνική δημοκρατία και η Κυβέρνηση αυτού του τόπου –η τρικομματική Κυβέρνηση- έχει μετατραπεί σε μια ανώνυμη εταιρεία είσπραξης εσόδων χάριν των δανειστών μας και είναι ντροπή αυτό το οποίο γίνεται.

Το Γραφείο Τύπου