«Ο ΣΥΝ σταματά τη λειτουργία του και το καταστατικό λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και μόνο αυτό μας δεσμεύει όλες και όλους όπως κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.»
(ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, 10/7/2013)

Η διαδικτυακή παρουσία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, συνεπής και συνεχής επί 16 ακριβώς έτη (από Ιούλιο 1997 έως Ιούλιο 2013), σταματά εδώ.

Το ωραίο και μεγάλο ταξίδι συνεχίζεται.
Με νέο μας όχημα πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ, για την κυβέρνηση της Αριστεράς, για την ανασυγκρότηση της χώρας, για τα δικαιώματα του λαού, για τη σοσιαλιστική προοπτική.

Θα μας βρείτε στο νέο ιστολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ:
http://syrizacorfu.blogspot.gr

30/4/13

Εβδομάδα των Παθών, χωρίς Ανάσταση.

168 τρικομματικά "ναι" στο πολυνομοσχέδιο των απολύσεων.
Ψήφισαν κατώτατο μισθό 427 ευρώ.
 
Κέρκυρα, 29/04/2013

Μέσα σε δυο νύχτες και με 139 σελίδες ενός Άρθρου, η τροϊκανή συγκυβέρνηση τσουβάλιασε δεκάδες ζητήματα και τα κονιορτοποίησε στη μηχανή των μνημονίων, που έχει στήσει η κυβέρνηση Σαμαρά.  Γύρισε την Ελλάδα 102 χρόνια πίσω, το 1911, τότε που για πρώτη φορά παγιωνόταν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών αυτής της χώρας, τότε που για πρώτη φορά θεσμοθετούνταν το δικαίωμα στη μόνιμη δημόσια εργασία.
 
Με ανούσιες επικοινωνιακές φιέστες, με ψεύτικες ελπίδες για «επανεκκίνηση», δεν κρύβεται η πραγματικότητα, δεν εξωραΐζονται τα κοινωνικά και οικονομικά ερείπια που αφήνει η μνημονιακή πολιτική τους.
 
Στην τριετία του μνημονίου:
  • Πήραν μέτρα συνολικού ύψους 49 δις ευρώ (22,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της χώρας), για να μειωθεί το έλλειμμα κατά 23,24 δις (9% του ΑΕΠ). Με άλλα λόγια, η καταστροφή του Α.Ε.Π. ήταν υπερδιπλάσια από τον περιορισμό του ελλείμματος. Το δε πρωτογενές πλεόνασμα, το απόσταγμα δηλαδή από τον ιδρώτα των εργαζομένων μετά τις βάρβαρες περικοπές μισθών και συντάξεων, δεν ντρέπονται καν να ομολογούν, ότι διατίθεται στον Ειδικό Λογαριασμό των δανειστών στην Τράπεζα της Ελλάδας!
  • Το δημόσιο χρέος συνεχίζει να αυξάνεται, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις.
  • 800.000 θέσεις εργασίας έχουν καταστραφεί.
  • Οδήγησαν σε κατάρρευση τα ασφαλιστικά ταμεία, και σε διάλυση των δημόσιων αγαθών της υγείας και της παιδείας.
  • Οι άνεργοι έχουν ξεπεράσει στη χώρα μας τα 1,3 εκατομμύρια και οδεύουν ταχύτατα στα 2 εκατομμύρια, αφού κάθε μέρα χάνουν την εργασία τους 3.500 εργαζόμενοι και από αυτούς παίρνουν επίδομα ανεργίας λιγότεροι από το 1/5.
  • 400.00 οικογένειες δεν έχουν ούτε ένα από τα μέλη τους να εργάζεται, δηλαδή 1.000.000 συμπολίτες μας ζουν στην απόλυτη φτώχεια και δυστυχία.
  • Έξι στους δέκα νέους είναι άνεργοι και από αυτούς 200.000, έχουν μεταναστεύσει στα χρόνια του μνημονίου για εργασία στο εξωτερικό.
Ως προς τις επιχειρήσεις, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, χάθηκαν 61.000 θέσεις μισθωτής απασχόλησης. Για το πρώτο εξάμηνο του 2013, εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τις 69.000. Μέσα σε ένα χρόνο δηλαδή, θα έχουν χαθεί περίπου 130.000 θέσεις απασχόλησης. Το επόμενο οκτάμηνο, 55.000 επιχειρήσεις είναι έτοιμες για λουκέτο και 120.000 δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν κίνδυνο κλεισίματος . Αυτό εκτιμάται ότι θα επιφέρει, απώλεια ακόμα 195.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης. Συνολικά λοιπόν, μέχρι το τέλος του 2013, θα έχουν χαθεί 325.000 θέσεις απασχόλησης. Τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πέφτουν σαν το χαλάζι, 600.000 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι επί μήνες και οι πολυεθνικές «προσφέρουν» εργασία με 300 ευρώ το μήνα.
 
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, το πολυνομοσχέδιο φέρνει περαιτέρω αφαίμαξη 6 δις ευρώ!
 
Οι μεγάλοι χαμένοι του πολυνομοσχεδίου είναι:
  • Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, καθώς προβλέπονται 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις έως το τέλος του 2014, εκ των οποίων οι 4.000 θα λάβουν χώρα εφέτος.
  • Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς παραμένει το χαράτσι και επεκτείνεται μέχρι και στα γιαπιά.
  • Οι οφειλέτες προς το δημόσιο, που απειλούνται με κατασχέσεις, ακόμη κι αν είναι συνεπείς στην εξόφληση των δόσεων.
  • Οι επιτηδευματίες οφειλέτες, που δεν μπορούν να ζητήσουν ρυθμίσεις των οφειλών τους.
  • Οι οφειλέτες προς τράπεζες, για τους οποίους δεν περιλήφθηκε ρύθμιση στο Πολυνομοσχέδιο.
  • Ο κλάδος του τουρισμού και οι τουριστικές περιοχές, εφόσον η πολυδιαφημισμένη μείωση του ΦΠΑ εστίασης παραπέμπεται στις καλένδες.
Δεν σταματάνε όμως εδώ. Δεν σταματάνε πουθενά!
 
Θεσπίζουν τον… ανώτερο κατώτατο μισθό (!), κοστολογώντας την εργασία με 490 ευρώ (μικτά) το πολύ, ενώ αν κάποιος είναι κάτω από τα 25 τότε θα αμείβεται με 420 ευρώ μέχρι να… ωριμάσει! Τα μεροκάματα των 19 ευρώ και των 17 ευρώ για τους νέους εργαζόμενους καθώς και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών συνιστούν την πρόβα τζενεράλε των νέων αντιδραστικών σχεδίων διάλυσης κάθε ίχνους εργασιακών δικαιωμάτων και περαιτέρω μείωσης των μισθών που επέρχονται ενόψει της νέας «δόσης» τον Ιούνιο. Με πρόσχημα την καταπολέμηση της ανεργίας και όχημα τις μνημονιακές δεσμεύσεις, η κυβέρνηση εξυπηρετεί τα εργοδοτικά σχέδια και καταστρέφει τις δυνατότητες της χώρας για ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση, εξαθλιώνοντας τους εργαζόμενους.
 
Η κρυφή ατζέντα της κυβέρνησης για νέες απολύσεις, νέους φόρους, νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, αποκαλύφθηκε πλήρως στη συζήτηση για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Οι τροπολογίες Μανιτάκη για κατάργηση της προσωρινής προστασίας των εργαζομένων και Βρούτση για μείωση στις συντάξεις του ΟΑΕΕ, που αποσύρθηκαν μέχρι να επανέλθουν δριμύτερες, καθώς και η τροπολογία εμπνεύσεως Βενιζέλου για την απασχόληση των ανέργων συνιστούν το μνημονιακό καμβά όπου θα ξεδιπλωθεί το ταλέντο της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες, ισοπεδώνοντας πλήρως τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του ελληνικού λαού.
 
Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνέχισης στον ίδιο καταστροφικό δρόμο των μνημονίων. Το μνημόνιο είναι ασύμβατο με κάθε έννοια ανάπτυξης, επενδύσεων, κοινωνικού κράτους. Και ως τέτοιο πρέπει να σταλεί στο χροντούλαπο της ιστορίας μαζί με τους υποστηρικτές του.
 
Ο λαός πρέπει το συντομότερο δυνατό να πετάξει τους δυνάστες από πάνω του, να τους καταχωρήσει στις μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας.
Το Γραφείο Τύπου