«Ο ΣΥΝ σταματά τη λειτουργία του και το καταστατικό λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και μόνο αυτό μας δεσμεύει όλες και όλους όπως κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.»
(ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, 10/7/2013)

Η διαδικτυακή παρουσία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, συνεπής και συνεχής επί 16 ακριβώς έτη (από Ιούλιο 1997 έως Ιούλιο 2013), σταματά εδώ.

Το ωραίο και μεγάλο ταξίδι συνεχίζεται.
Με νέο μας όχημα πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ, για την κυβέρνηση της Αριστεράς, για την ανασυγκρότηση της χώρας, για τα δικαιώματα του λαού, για τη σοσιαλιστική προοπτική.

Θα μας βρείτε στο νέο ιστολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ:
http://syrizacorfu.blogspot.gr

26/4/13

Διαψεύδει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εκτεθειμένη η κυβέρνηση για τον κατώτατο μισθό, την εισφορά αλληλεγγύης,
τον ΦΠΑ εστίασης, τις χωροθετήσεις ΧΥΤΑ.
 
Κέρκυρα, 26/04/2013

Πολλαπλά εκτεθειμένη βγαίνει η τρικομματική ελληνική κυβέρνηση από τις απαντήσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κου Όλι Ρεν σε αντίστοιχες ερωτήσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Νίκου Χουντή.
1. Ο κ. Ρεν διέψευσε κατ’ αρχάς τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι δεν πρόκειται να υπάρξει περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, αναφέροντας ότι στις δεσμεύσεις του μνημονίου προβλέπεται σαφώς ότι θα υπάρξει αναθεώρηση του συστήματος του κατώτατου μισθού, το πρώτο τρίμηνο του 2014. «Αναθεώρηση του συστήματος για τον ελάχιστο μισθό προβλέπεται για το 2014, με στόχο να βελτιωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης, την καταπολέμηση της ανεργίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Οι κοινωνικοί εταίροι θα συμμετάσχουν σε αυτήν την αναθεώρηση», ήταν συγκεκριμένα η απάντηση του Επιτρόπου, με την οποία ουσιαστικά προαναγγέλλει νέα μείωση του κατώτατου μισθού.
2. Ο κ. Ρεν, απαντώντας σε δεύτερο ερώτημα του Ν. Χουντή σχετικά με την περίφημη «ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας» με την οποία επιβαρύνονται (2% επί των αποδοχών τους) οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ, αποκάλυψε ότι μόνο το 35% των εισπραχθέντων ποσών διατέθηκαν στον ΟΑΕΔ για προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας! Συγκεκριμένα στην διετία 2011-2012 εισπράχθηκαν 861 εκατομμύρια ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης και μόνο 302 εκατομμύρια εξ αυτών διατέθηκαν μαζί στον ΟΑΕΔ και στο ΤΠΔΥ (Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων). Η τρικομματική κυβέρνηση επαίρεται ότι παίρνει μέτρα κατά της ανεργίας, ότι τα μέτρα αυτά αποδίδουν, ότι μειώνεται ο ρυθμός αύξησης της ανεργίας. Όμως την εισφορά, την οποία εργαζόμενοι και συνταξιούχοι επιβαρύνονται ακριβώς για την αντιμετώπιση της ανεργίας την διαθέτει σε ‘‘άλλους τομείς’’, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Ρεν. Και αυτοί οι ‘‘άλλοι τομείς’’, φυσικά δεν είναι άλλοι παρά οι απαιτήσεις των δανειστών!
3. Ο κ. Όλι Ρεν, σε τρίτη απάντησή του προς τον Ν. Χουντή, αποκαλύπτει την παταγώδη αποτυχία είσπραξης των προϋπολογισθέντων εσόδων από την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση. Ενώ η αρχική εκτίμηση προέβλεπε έσοδα για τους 4 μήνες του 2011, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, και  έσοδα 700 εκατομμυρίων ευρώ κατ’ έτος για τα έτη από το 2012 και μετά, η εκτίμηση αυτή αποδείχθηκε ανέφικτη και στη συνέχεια αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, σε 400 εκατ. ευρώ για την περίοδο από το 2012 και μετά. Τα έσοδα, δηλαδή, είναι μειωμένα κατά 43%, σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς! Η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση αποδείχθηκε ένα μεγάλο λάθος. Αυξήθηκε ο φόρος, ο χώρος της εστίασης αλλά και ο ελληνικός τουρισμός έγιναν λιγότερο ανταγωνιστικοί, ενώ ταυτόχρονα τα έσοδα δεν αυξήθηκαν. Και η κυβέρνηση, αγνοώντας την πραγματικότητα, επιμένει να μην προχωρά στην άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.
4. Τέλος, εκτεθειμένη είναι η τρικομματική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις παράνομες και βλαπτικές για το περιβάλλον χωροθετήσεις των ΧΥΤΑ. Η Διερευνητική Επιτροπή της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έπειτα από πίεση του Ν. Χουντή, δέχτηκε να πραγματοποιήσει επιτόπια έρευνα για τους ΧΥΤΑ του Γραμματικού, της Μεγαλόπολης και της Λευκίμμης Στην Κέρκυρα αναμένεται αντιπροσωπεία 7 μελών της  Επιτροπής, το απόγευμα της Πέμπτης 30-05-13. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις των κατοίκων ενάντια στην παράνομη και αντιπεριβαλλοντική χωροθέτηση του ΧΥΤΑ Νότου είναι δίκαιες και δικαιολογημένες. Οι διώξεις και τα δικαστήρια που συνεχίζονται και ταλαιπωρούν τόσα χρόνια τους κατοίκους, δεν έχουν καμία βάση, παρά μόνο τον εκφοβισμό, την καταστολή, την τρομοκρατία, ενάντια σε όσους κινητοποιούνται και αγωνίζονται για το δίκιο, για τον τόπο τους, για το περιβάλλον και τις συνθήκες ζωής τους.
Το Γραφείο Τύπου