«Ο ΣΥΝ σταματά τη λειτουργία του και το καταστατικό λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και μόνο αυτό μας δεσμεύει όλες και όλους όπως κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.»
(ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, 10/7/2013)

Η διαδικτυακή παρουσία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, συνεπής και συνεχής επί 16 ακριβώς έτη (από Ιούλιο 1997 έως Ιούλιο 2013), σταματά εδώ.

Το ωραίο και μεγάλο ταξίδι συνεχίζεται.
Με νέο μας όχημα πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ, για την κυβέρνηση της Αριστεράς, για την ανασυγκρότηση της χώρας, για τα δικαιώματα του λαού, για τη σοσιαλιστική προοπτική.

Θα μας βρείτε στο νέο ιστολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ:
http://syrizacorfu.blogspot.gr

15/9/12

Ερώτηση Στέφανου Σαμοΐλη: Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Ερώτηση
του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ
Στέφανου Σαμοΐλη
Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
13/9/2012
Θέμα: Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Στα Τριτοβάθμια Ιδρύματα της χώρας έπειτα και από το ν.4009/2011, διαμορφώνεται ένα εξαιρετικά αβέβαιο καθεστώς, τόσο  ως προς τη δυνατότητα εκπλήρωσης των εκπαιδευτικών στόχων που αυτά θέτουν, όσο και ως προς τη δυνατότητα επαρκούς λειτουργίας και διοίκησής τους. Αν στο γεγονός της χρόνιας υποχρηματοδότησης, προστεθεί και η τελευταία μνημονιακή απόφαση περί περικοπής κονδυλίων, τότε μιλάμε για πλήρη αβεβαιότητα και σε επίπεδο συγχώνευσης ή κατάργησης τμημάτων. Προφανώς, πρόκειται για τη γνωστή και πάγια τακτική υποτίμησης των Τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων, που διευκολύνει το δρόμο προς τις ιδιωτικοποιήσεις. Η ίδια τακτική, ακολουθήθηκε στο σύνολο του εκποιούμενου δημόσιου πλούτου.
Πρώτα θύματα της εν λόω κατάστασης, είναι τα περιφερειακά πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο έχει 6 τμήματα, ενώ το έβδομο (Ασιατικών Σπουδών [2009]), ουσιαστικά δεν λειτούργησε ποτέ. Τα προβλήματα τόσο των κτιριακών εγκαταστάσεων και των επιμέρους υλικοτεχνικών υποδομών, όσο και των υποδομών στέγασης (το μεγαλύτερο μέρος των φοιτητών στεγάζεται σε ξενοδοχεία) και σίτισης, παραμένουν άλυτα. Το ίδιο και τα προβλήματα έλλειψης διδακτικού προσωπικού (πολλά από τα μαθήματα των Τμημάτων ακόμα και των υποχρεωτικών, δεν διδάχθηκαν ποτέ ή σταμάτησαν να διδάσκονται πρόσφατα).
Πέραν όμως της έλλειψης πολιτικής βούλησης για την επίλυση τέτοιων ουσιαστικών ζητημάτων, της ψήφισης του καταστρεπτικού ν.4009/2011 και των επιμέρους ρυθμίσεων που ουδέποτε εφαρμόστηκαν, υπάρχει και η αδιαφορία από πλευράς Υπουργείου, για τους αδιαφανείς ενίοτε ακαδημαϊκούς τρόπους εκλογής των μελών ΔΕΠ/ΕΠ.
Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, απαντήθηκε το εξής φαινόμενο:
Την 19-06-2012 κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Κέρκυρας (αρ. πρωτ. 1703), από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, αίτηση διερεύνησης πιθανόν παράνομων πράξεων. Το θέμα της αίτησης αφορά στα εξής: Στο ΦΕΚ υπ αρ. 1700/16-05-2012, τ. Β’ σελ. 25521-25524, δημοσιεύθηκε η υπ’ αρ. Δ.Δ1.1/1760/Φ.004 Κανονιστική Πράξη με τίτλο «Διαδικασίες εκλογής και εξέλιξης σε θέσεις καθηγητών οποιασδήποτε βαθμίδας του Ιονίου Πανεπιστημίου» Αριθμ. Συνεδρίασης 3/06-04-2012, υπογεγραμμένη από την πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Αναστασία Σαλή – Παπασαλή. Σύμφωνα με την αίτηση, η συγκεκριμένη απόφαση, ουδέποτε είχε ληφθεί στο παρελθόν (δεν περιλαμβανόταν καν στα θέματα της 3ης Συνεδρίασης της Συγκλήτου [06-04-2012]) ενώ αντίθετα θεωρήθηκε δεδομένη στο μέλλον (μοναδικό θέμα της 5ης Συνεδρίασης της Συγκλήτου [14-06-12], ήταν η Κανονιστική Απόφαση της συγκεκριμένης Πράξης). Επίσης, η συγκεκριμένη Απόφαση της 5ης Συνεδρίασης, είναι τροποποιημένη στα σημεία αρ.3 παρ.4 / αρ.3 παρ.8 / αρ.3 παρ.12 / αρ.3 παρ.13 /  αρ. 4 παρ.2, σε σχέση με το κείμενο που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (υπ αρ. 1700/16-05-2012, τ. Β’ σελ. 25521-25524). 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
  1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί, για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ως προς τις ελλείψεις διδακτικού προσωπικού και τις υλικοτεχνικές υποδομές;
  2. Τι άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει, για την κάλυψη της στέγασης όλων των φοιτητών του πανεπιστημίου;
  3. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί, για την αναβάθμιση των σπουδών του πανεπιστημίου, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες;
  4. Τι προτίθεται να πράξει σε επίπεδο διοικητικής έρευνας, για τη διαλεύκανση  της προαναφερθείσας υπόθεσης διερεύνησης πιθανόν παράνομων πράξεων, από την Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου;
Ο ερωτών βουλευτής
Σαμοΐλης Στέφανος