«Ο ΣΥΝ σταματά τη λειτουργία του και το καταστατικό λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και μόνο αυτό μας δεσμεύει όλες και όλους όπως κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.»
(ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, 10/7/2013)

Η διαδικτυακή παρουσία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, συνεπής και συνεχής επί 16 ακριβώς έτη (από Ιούλιο 1997 έως Ιούλιο 2013), σταματά εδώ.

Το ωραίο και μεγάλο ταξίδι συνεχίζεται.
Με νέο μας όχημα πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ, για την κυβέρνηση της Αριστεράς, για την ανασυγκρότηση της χώρας, για τα δικαιώματα του λαού, για τη σοσιαλιστική προοπτική.

Θα μας βρείτε στο νέο ιστολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ:
http://syrizacorfu.blogspot.gr

5/6/13

Η κυβέρνηση ν' αφήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια και να ανακοινώσει μονομερώς και άμεσα τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

Η κυβέρνηση ν’ αφήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια
και να ανακοινώσει μονομερώς και άμεσα τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

Κέρκυρα, 06/06/2013
 
Κυβερνητικός εμπαιγμός, τροϊκανές παλινωδίες και επικοινωνιακά παιχνίδια εξελίσσονται σχετικά με την πολυσυζητημένη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.
Η κυβέρνηση διατείνεται ότι είναι στις προθέσεις της η μείωση. Δεν προχωρά όμως, αλλά ζητά, στο υψηλότερο δυνατόν επίπεδο (σε συνάντηση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών με τον Επίτροπο της Κομισιόν, αρμόδιο για Θέματα Φορολογίας κο Σεμέτα), την «άδεια» της τρόικας.
Η απάντηση ήρθε από την κα Λαγκάρντ: «Οι συζητήσεις για μείωση του ΦΠΑ δεν είναι ασήμαντο θέμα, αλλά τώρα δεν είναι η ώρα να χαλαρώσουν οι προσπάθειες που έχουν γίνει από τον ελληνικό λαό». Ήρθε όμως και από τον κο Σεμέτα: «Δεν υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και άλλων φόρων».
Να θυμίσουμε ότι ο ίδιος Επίτροπος Σεμέτα, σε απάντησή του στις 27/9/2011, σημείωνε ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια της Ελλάδας να μειώσει τον ΦΠΑ στην εστίαση, αφού τόνιζε συγκεκριμένα ότι: «Οι διατάξεις για τους συντελεστές του ΦΠΑ που θεσπίζονται από την οδηγία για τον ΦΠΑ (οδηγία 2006/112/ΕΚ) επιτρέπουν στα κράτη μέλη να εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε ορισμένες παραδόσεις αγαθών και σε ορισμένες παροχές υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών εστίασης και τροφοδοσίας. Βάσει των ρυθμίσεων αυτών, ο προσδιορισμός και ο ορισμός των πράξεων που μπορούν να φορολογηθούν με μειωμένο συντελεστή εμπίπτει στην αρμοδιότητα των οικείων κρατών μελών».
Να θυμίσουμε επίσης ότι ο κος Όλι Ρεν, σε απάντησή του στις 24/4/2013, παραδεχόταν ότι το μέτρο είναι αναποτελεσματικό, αφού η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στον τομέα των εστιατορίων εκτιμήθηκε ότι θα αποφέρει 700 εκατ. ευρώ ετησίως, η εκτίμηση όμως αυτή διαψεύσθηκε από τα πραγματικά δεδομένα, και αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, σε 400 εκατ. ευρώ ετησίως.
Είναι, λοιπόν, τουλάχιστον αίωλες οι δικαιολογίες για την άρνηση της κυβέρνησης να εφαρμόσει το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, αθετώντας τις εξαγγελίες της και πλήττοντας τον τομέα του τουρισμού και τις τουριστικές περιοχές.
Δύο τινά συμβαίνουν:
-         Είτε πρόκειται για μια ακόμα σκηνή στο επικοινωνιακό έργο της τρικομματικής κυβέρνησης, προκειμένου να εμφανίσει κάποιες επιτυχίες στη θλιβερή και καταστροφική εφαρμογή του Μνημονίου, να δείξει ότι δήθεν «διαπραγματεύεται», και να μετατοπίσει τις ευθύνες στους δανειστές.
-         Είτε πρόκειται για μια ακόμα απόδειξη ότι έχουμε μια κυβέρνηση άβουλη και ανίκανη, ακόμα και να πείσει την Τρόικα για ένα μέτρο που αποδείχτηκε και ατελέσφορο και, πάνω απ’ όλα, αντι-αναπτυξιακό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καλεί την κυβέρνηση ν’ αφήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια, και να ανακοινώσει μονομερώς και άμεσα, όπως έχει κάθε δικαίωμα, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, σε επίπεδα τέτοια που να είναι προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας και της ανάπτυξης του τόπου.

Το Γραφείο Τύπου