«Ο ΣΥΝ σταματά τη λειτουργία του και το καταστατικό λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και μόνο αυτό μας δεσμεύει όλες και όλους όπως κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.»
(ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, 10/7/2013)

Η διαδικτυακή παρουσία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, συνεπής και συνεχής επί 16 ακριβώς έτη (από Ιούλιο 1997 έως Ιούλιο 2013), σταματά εδώ.

Το ωραίο και μεγάλο ταξίδι συνεχίζεται.
Με νέο μας όχημα πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ, για την κυβέρνηση της Αριστεράς, για την ανασυγκρότηση της χώρας, για τα δικαιώματα του λαού, για τη σοσιαλιστική προοπτική.

Θα μας βρείτε στο νέο ιστολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ:
http://syrizacorfu.blogspot.gr

28/2/13

Ναυτικό Οχυρό Αγίου Στεφάνου Κασσιόπη Κέρκυρας

ΕΡΩΤΗΣΗ
των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Στέφανου Σαμοΐλη και Θοδωρή Δρίτσα

Προς το Υπουργείο
- Εθνικής Άμυνας

27/02/2013

Θέμα: «Ναυτικό Οχυρό Αγίου Στεφάνου Κασσιόπη Κέρκυρας»

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, έχει εγκρίνει τη μεταβίβαση σε επενδυτική και κτηματομεσιτική εταιρία δημόσιας έκτασης εμβαδού 489.560τμ που κείται στη θέση Αρταβάνη Ερημίτης της περιοχής Αγ. Στεφάνου του Δήμου Κασσωπαίων Κέρκυρας. Όμως στην παραχωρούμενη έκταση συμπεριλαμβάνεται το Ναυτικό Οχυρό του Αγ. Στεφάνου με ραντάρ, το οποίο είναι και το μοναδικό που καλύπτει τις ανάγκες επιτήρησης των στενών Κέρκυρας - Αλβανίας και μάλιστα στη στενότερη θαλάσσια μεθόριο. Το Οχυρό θεσμοθετήθηκε με το ΠΔ με αρ 398/2001 (ΦΕΚ 279/Α/13-12-2001) και περιλαμβάνει απαγορευμένη ζώνη 12.600τμ και επιτηρούμενη ζώνη 142.000τ.μ. προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του Οχυρού.

Το ΠΔ με αρ 398/2001 (ΦΕΚ 279/Α/13-12-2001) τροποποιεί το Βασιλικό Διάταγμα της 10-12-56 (ΦΕΚ 295/Α/1956) το οποίο θεσμοθετούσε ως Ναυτικό Οχυρό έκταση περίπου 150.000 τμ , στην οποία περιλαμβάνεται το σύνολο της παραχωρούμενης έκτασης αλλά και καθιέρωνε ως χώρο αμυντικής περιοχής τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας εφαπτόμενα στις ακτές της Κέρκυρας και στην εν λόγω περιοχή της Κασσιόπης.

Ωστόσο στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Κασσιόπης, με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι δεν γίνεται ούτε καν λόγος για την ύπαρξη του Οχυρού.

Στις 22 Νοεμβρίου 2012 απαντώντας σε σχετική ερώτηση μας ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Καράμπελας επιβεβαιώνει ότι το Ναυτικό Παρατηρητήριο του Αγ. Στεφάνου καλύπτει τις ανάγκες επιτήρησης των στενών Κέρκυρας Αλβανίας. Απαντά ακόμη ότι δεν έχει αιτηθεί γνωμοδότηση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου σχετικά με τυχόν μετεγκατάσταση του Οχυρού ούτε βεβαίως έχει εκδοθεί ΠΔ για τον αποχαρακτηρισμό του συγκεκριμένου Ναυτικού Οχυρού.

Φαίνεται όμως ότι και η διευθέτηση των  θεμάτων Εθνικής Ασφάλειας έχει  παραχωρηθεί και αυτή στο ΤΑΙΠΕΔ, καθώς στις 31 Ιανουαρίου το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να παραχωρηθεί η Κασσιόπη στην ιδιωτική Εταιρεία, συμπεριλαμβανομένου και του Ναυτικού Οχυρού.

Στη συνέχει δημοσιοποιείται η  “Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου αξιοποίησης ακινήτου περιοχή Ερημίτης Κασσιόπης νήσου Κέρκυρας»(ΣΠΜΕ), η οποία έχει εκπονηθεί από την EFG-Eurobank Υπηρεσίες Ακινήτων NCC, για λογαριασμό προφανώς του ΤΑΙΠΕΔ τον Απρίλιο του 2012 και έχει τροποποιηθεί τον Ιανουάριο του 2013 . Η ΣΠΜΕ αναφέρει ότι “Η έκταση περικλείει άλλο ακίνητο του Ελληνικού Δημοσίου 11,5 στρ., που έχει χαρακτηριστεί «Ναυτικό Οχυρό» (ΦΕΚ 279Α 2001) και έχει εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού με radar. Με νέο Π.Δ. η έκταση αυτή των 11,5 στρ. θα αποχαρακτηριστεί και θα μεταβιβαστεί με ΔΕΑΑ στο ΤΑΙΠΕΔ. Με το ίδιο Π.Δ. θα χαρακτηριστεί ως Ναυτικό Οχυρό νέα έκταση 7,2στρ. περίπου στο βορειοδυτικό άκρο του ακινήτου”.

Στα σχέδια που συνοδεύουν την ΣΠΜΕ φαίνεται η νέα θέση της απαγορευμένης ζώνης του Ναυτικού Οχυρού [παρεμπιπτόντως σε αυτοψία μας διαπιστώσαμε ότι αυτό το σημείο είναι “τυφλό” και δεν “βλέπει” καν τη στενότερη θαλάσσια μεθόριο], που βρίσκεται στο όριο του ακινήτου, χωρίς να προβλέπεται τίποτε για επιτηρούμενη ζώνη.
Με δεδομένα ότι η εν λόγω επιτηρούμενη ζώνη εκτείνεται σύμφωνα με το παραπάνω ΠΔ 398/2001, σε 142 στρέμματα γύρω και πέρα από το Ναυτικό οχυρό και ότι η νέα προβλεπόμενη θέση του Ναυτικού οχυρού σύμφωνα με το  Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α, εφάπτεται με τη ζώνη επιτρεπόμενης κάλυψης παραθεριστικού τουριστικού χωριού από την μία πλευρά και από την άλλη με ξένη ιδιοκτησία, είναι φανερό ότι καταργείται  η επιτηρούμενη ζώνη και έτσι προκαλείται κίνδυνος για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων του οχυρού και του ραντάρ και ως εκ τούτου και της εθνικής ασφάλειας εφόσον μάλιστα δεν έχει προηγηθεί πλήρης μελέτη και διατύπωση υπεύθυνης γνώμης από το ΠΝ για τη μετεγκατάσταση.
 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
  1. Πώς είναι δυνατόν το ΤΑΙΠΕΔ να προκηρύσσει και να κατακυρώνει διαγωνισμό παραχώρησης δημόσιας έκτασης, ο οποίος προϋποθέτει μετεγκατάσταση και υποβιβασμό του μοναδικού  Ναυτικού Οχυρού που επιβλέπει τα στενά Αλβανίας Κέρκυρας χωρίς την εκ των προτέρων σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας;
  2. Υπήρξε γνωμοδότηση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου για τη μετεγκατάσταση του Ναυτικού Οχυρού Αγ. Στεφάνου;
  3. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας συμφωνεί με την προβλεπόμενη από την Eurobank και το ΤΑΙΠΕΔ μετεγκατάσταση του Ναυτικού Οχυρού και την κατάργηση της επιτηρούμενης ζώνης του Οχυρού;
  4. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας απεμπολεί την αρμοδιότητά του σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις που μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ;
  5. Έχει εκπονηθεί μελέτη από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την σκοπιμότητα, την καταλληλότητα, την επικινδυνότητα και το κόστος μετεγκατάστασης του  Ναυτικού Οχυρού και του ραντάρ;
  6. Η κατάργηση της επιτηρούμενης ζώνης του Οχυρού δεν προκαλεί προβλήματα Ασφάλειας για το Ναυτικό Οχυρό, επομένως και για την Εθνική ασφάλεια;
Οι Ερωτώντες βουλευτές
Στέφανος Σαμοΐλης
Θοδωρής Δρίτσας