«Ο ΣΥΝ σταματά τη λειτουργία του και το καταστατικό λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και μόνο αυτό μας δεσμεύει όλες και όλους όπως κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.»
(ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, 10/7/2013)

Η διαδικτυακή παρουσία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, συνεπής και συνεχής επί 16 ακριβώς έτη (από Ιούλιο 1997 έως Ιούλιο 2013), σταματά εδώ.

Το ωραίο και μεγάλο ταξίδι συνεχίζεται.
Με νέο μας όχημα πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ, για την κυβέρνηση της Αριστεράς, για την ανασυγκρότηση της χώρας, για τα δικαιώματα του λαού, για τη σοσιαλιστική προοπτική.

Θα μας βρείτε στο νέο ιστολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ:
http://syrizacorfu.blogspot.gr

8/7/13

Για την ΕΡΤ, για τον Ίσσο, για τη «λίστα Λαγκάρντ»

Συνέντευξη Τύπου του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Στέφανου Σαμοΐλη
Για την ΕΡΤ, για τον Ίσσο, για τη «λίστα Λαγκάρντ»

Κέρκυρα, 08/07/2013

Σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ, ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Στέφανος Σαμοΐλης αναφέρθηκε στη βίαιη κατάργηση της ΕΡΤ και στην πρόταση του κόμματος για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, επίσης στην Ερώτηση που ο ίδιος κατέθεσε για τον Ίσσο, αλλά και στη λίστα Λαγκάρντ. Μεταξύ άλλων, ο Στέφανος Σαμοΐλης ανέφερε:
 
Εξεταστική Επιτροπή για την ΕΡΤ
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην υπόθεση της ΕΡΤ και έχει ήδη καταθέσει σχετικές Ερωτήσεις στη Βουλή. Σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος υπέβαλε και Πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προτείνει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση  ζητημάτων που θεωρεί ότι συνιστούν άκρως επιζήμιες για τη Δημοκρατία και το δημόσιο συμφέρον ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις, παντός υπευθύνου, που σχετίζονται με την απόπειρα βίαιης κατάργησης της ΕΡΤ Α.Ε. και την παρεμπόδιση λειτουργίας και εκπομπής της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στην Επικράτεια. Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ζητάει διερεύνηση για:
1. Παραβίαση του Συντάγματος και της δημοκρατικής νομιμότητας από την απόπειρα κατάργησης της ΕΡΤ Α.Ε..
2. Καταστρατήγηση του συνταγματικά και υπερνομοθετικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των πολιτών πρόσβασης στην πληροφόρηση και παραβίαση των υποχρεώσεων της Ελληνικής Πολιτείας έναντι του Ελληνισμού της Διασποράς.
3. Παραβίαση της προσωρινής διαταγής και της απόφασης περί αναστολής του Συμβουλίου της Επικρατείας.
4. Υπονόμευση του δημοσίου συμφέροντος, πρόκληση οικονομικής ζημίας του Δημοσίου, δια της απόπειρας κατάργησης της ΕΡΤ Α.Ε..
5. Διερεύνηση πιθανών ενεργειών διαφθοράς και των πραγματικών υπευθύνων.
6. Διεθνή έκθεση και δυσφήμηση της Χώρας.
 
Ερώτηση για τον Ίσσο
Με Ερώτηση στη Βουλή, συνοδευόμενη από Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, εκφράσαμε την έντονη αντίδρασή μας στη μεταβίβαση του ακινήτου του Ίσσου στο ΤΑΙΠΕΔ, επισημαίνοντας την περιβαλλοντική σπουδαιότητα της ευρύτερης περιοχής, η οποία άλλωστε ανήκει στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura. Με την ερώτηση, ζητάμε:
1. Την ακύρωση της μεταβίβασης στο ΤΑΙΠΕΔ του συγκεκριμένου ακινήτου.
2. Τον χαρακτηρισμό της εν λόγω περιοχής ως διατηρητέο  μνημείο της φύσης.
3. Την έκδοση υποχρεωτικού Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο να προστατεύεται η συγκεκριμένη περιοχή.
Επισημαίνουμε ότι τα δημόσια κοινόχρηστα πράγματα δεν είναι επιδεκτικά ιδιωτικής κυριότητας, δεν είναι μεταβιβάσιμα και απαλλοτριώσιμα. Επιπλέον, καλούμε τους αρμόδιους υπουργούς να καταθέσουν στο Σώμα της Βουλής το Τοπογραφικό Διάγραμμα του μεταβιβαζόμενου ακινήτου, απ’ το οποίο να προκύπτουν ευκρινώς η θέση και τα όριά του.
Η περίπτωση του Ίσσου δείχνει χαρακτηριστικά την εγκληματική κυβερνητική προχειρότητα και βιασύνη να ξεπουλήσουν τον πλούτο του τόπου μας. Για να κατανοήσουμε το έγκλημα στο οποίο αβίαστα προχωρά η κυβέρνηση, θα πρέπει όλοι οι Κερκυραίοι να γνωρίσουμε από κοντά την ευρύτερη περιοχή του Ίσσου. Έτσι, όχι μόνο θα αντιληφθούμε το φυσικό και αρχαιολογικό πλούτο που περιβάλλει την περιοχή, αλλά συγχρόνως θα κατανοήσουμε και τις παραγωγικές δυνατότητες που διαθέτει. Τα αλιεύματα της λιμνοθάλασσας Κορισσίων είναι ξεχωριστά, ενώ η περιοχή θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού (περιπατητικός, οικολογικός κοκ).
 
Λίστα Λαγκάρντ
Ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης, κινήθηκε με τέτοιον τρόπο ώστε να προστατεύσει τους κατηγορούμενους. Με διάβημα διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της Βουλής, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θ. Δρίτσας, Στ. Κοντονής και Ζ. Κωνσταντοπούλου, που μετέχουν στην προκαταρκτική επιτροπή, ζήτησαν να δοθεί παράταση υποβολής του πορίσματος της Επιτροπής, ώστε αυτό να αποτελέσει προϊόν πραγματικής διαβούλευσης και ουσιαστικής συνεκτίμησης του υλικού της δικογραφίας, με την ανάπτυξη ουσιαστικών τοποθετήσεων και απόψεων και την αιτιολόγησή τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν, υπάρχουν ποινικές ευθύνες τόσο του κ. Παπακωνσταντίνου όσο και του κ. Βενιζέλου, αλλά και του κ. Παπανδρέου. Προκύπτει ότι απαιτούταν περαιτέρω διερεύνηση, με βασικούς μάρτυρες που σχετίζονταν με το περίφημο “στικάκι” της λίστας, που, όμως, δεν κλήθηκαν να καταθέσουν εξαιτίας της αντιδημοκρατικής προεδρίας του κ. Μαρκογιαννάκη και με τη στήριξη του κ. Οικονόμου από τη ΔΗΜΑΡ, του οποίου η ψήφος ήταν καθοριστική για να ολοκληρώσει τις εργασίες της η εξεταστική επιτροπή.
 
Το Γραφείο Τύπου