«Ο ΣΥΝ σταματά τη λειτουργία του και το καταστατικό λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και μόνο αυτό μας δεσμεύει όλες και όλους όπως κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.»
(ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, 10/7/2013)

Η διαδικτυακή παρουσία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, συνεπής και συνεχής επί 16 ακριβώς έτη (από Ιούλιο 1997 έως Ιούλιο 2013), σταματά εδώ.

Το ωραίο και μεγάλο ταξίδι συνεχίζεται.
Με νέο μας όχημα πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ, για την κυβέρνηση της Αριστεράς, για την ανασυγκρότηση της χώρας, για τα δικαιώματα του λαού, για τη σοσιαλιστική προοπτική.

Θα μας βρείτε στο νέο ιστολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ:
http://syrizacorfu.blogspot.gr

28/4/12

Σήματα κινδύνου από το νησί της Κέρκυρας.

(αναδημοσίευση από την ΑΥΓΗ)
Χωρίς οδικό δίκτυο, με ανεπαρκείς μεταφορές, με την ανεργία και την περίθαλψη στο “κόκκινο”, με καθημερινά λουκέτα στις μικρές επιχειρήσεις...
Αντιμέτωποι με έναν πραγματικό Γολγοθά προβλημάτων, στον οποίο είναι υποχρεωμένοι να ανέβουν, βρίσκονται οι κάτοικοι της Κέρκυρας καθώς βλέπουν τις ισοπεδωτικές πολιτικές του Μνημονίου να τους οδηγούν στα όρια της εξαθλίωσης. Η αλλαγή του κλίματος και η αφύπνιση των πολιτών, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να καταδικάσουν τα δυο μεγάλα κόμματα, είναι εμφανής. Το 2009 και το 76% που είχαν συγκεντρώσει ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. στις βουλευτικές φαντάζει πλέον πολύ μακρινό καθώς το παραδοσιακό πρασινογάλαζο εκλογικό κάστρο παρουσιάζει ρωγμές από παντού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την αποχώρηση αρκετών στελεχών του προς τη ΔΗΜ.ΑΡ., έχει αποκαταστήσει το “τραύμα” και τώρα πια βρίσκεται απέναντι σε μια ιστορική ευκαιρία με εμφανή δυναμική. Οι πολίτες, πιο ώριμοι και πιο συνειδητοποιημένοι από ποτέ, του δίνουν όχι την ψήφο οργής αλλά ψήφο εμπιστοσύνης, απαιτώντας έξοδο από τις μνημονιακές πολιτικές που συνέθλιψαν τον τόπο. Οι μεγάλες απαιτήσεις των κατοίκων αλλά και η εξαιρετικά καλή αποδοχή που έχουν οι απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Κέρκυρας αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που επικρατούν, να του χαρίσουν σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με το 4,3% του 2009 και την κατάκτηση της μιας από τις τρεις έδρες της περιφέρειας. Ο ρόλος του άλλωστε στις κινητοποιήσεις ήταν πρωταγωνιστικός, καθώς συντόνιζε με επιτυχία ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ενάντια στη λαίλαπα των επαχθών μέτρων.

Τα κρίσιμα προβλήματα
Ούτε η Κέρκυρα θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση και έτσι στα χρόνια Μνημονίων και τρόικας η ανεργία βρίσκεται στο «κόκκινο», με τα λουκέτα να διαδέχονται το ένα το άλλο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μόνο στον τουριστικό τομέα οι άνεργοι αγγίζουν τις 13.000, ενώ οι πιο τυχεροί, που διατηρούν ακόμα τις θέσεις εργασίας τους, δίνουν τον δικό τους αγώνα ενάντια στην αυθαιρεσία των εργοδοτών. Η ακύρωση των συλλογικών συμβάσεων οδηγεί τους εργοδότες στις συνήθεις εκβιαστικές τακτικές προκαλώντας τεράστια αναστάτωση στους εργαζόμενους οι οποίοι δεν γνωρίζουν τι θα τους φέρει η επόμενη μέρα.
Τα σωματεία καταγγέλλουν μεγάλες καθυστερήσεις στους μισθούς καθώς υπάρχουν πολλές οφειλές από το προηγούμενο καλοκαίρι που αγγίζουν μέχρι και τους πέντε μήνες. Η Κέρκυρα, που ζει και αναπνέει από τον τουρισμό, έχει βρεθεί μπροστά στην υποβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος καθώς τα φθηνά πακέτα all inclusive κρατάνε τον επισκέπτη «όμηρο» στα ξενοδοχεία, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι και ιδιοκτήτες εστιατορίων. Οι βόλτες των τουριστών είναι σαφώς μειωμένες, ενώ οι πελάτες των εστιατορίων μειώνονται μέχρις ... εξαφανίσεως.
Αγωνιώδες σήμα κινδύνου για το παρόν και το μέλλον του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας εκπέμπει η τοπική κοινωνία, καθώς το νοσοκομείο βρίσκεται σε οριακή κατάσταση λόγω της σοβαρής έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζει. Ο Οργανισμός του ΓΝΚ προβλέπει 721 άτομα στο νοσηλευτικό προσωπικό ενώ σήμερα υπηρετούν μόλις 314, δηλαδή κάλυψη 43%, τη στιγμή που το μακρινό 1989 υπηρετούσαν 384!
Στο ιατρικό προσωπικό ΕΣΥ ο Οργανισμός προβλέπει 133 άτομα όταν σήμερα υπηρετούν 75 γιατροί μόνιμοι και 12 επικουρικοί για ένα χρόνο, δηλαδή κάλυψη 65%. Η μνημονιακή λογική των περικοπών στο χώρο της υγείας οδηγεί στα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα. Απώλεια εσόδων για το Νοσοκομείο, τεράστια επιβάρυνση για τους ασθενείς αλλά και για την τοπική οικονομία της Κέρκυρας, με τους κατοίκους να αναγκάζονται να πάρουν το δρόμο της «μετανάστευσης» προς άλλους νομούς για αναζήτηση ιατρικών υπηρεσιών.
Αλλά και οι υποδομές δεν είναι σε καλύτερη μοίρα, καθώς δεν υπάρχει αξιοπρεπές οδικό δίκτυο. Διαθέτει μόνο έναν δρόμο «καρμανιόλα», ο οποίος, εκτός από ατυχήματα, προκαλεί και μεγάλες καθυστερήσεις στις μετακινήσεις των κατοίκων. Σε συγκοινωνιακό αποκλεισμό βρίσκονται οι Παξοί και τα Διαπόντια νησιά καθώς απαιτούνται τέσσερις ώρες ταξιδιού, καιρού επιτρέποντος, για μια μία απόσταση 20 μιλίων.
Το καράβι που εξυπηρετεί τους κατοίκους είναι ανοιχτού τύπου και δεν μπορεί να ταξιδέψει με ασφάλεια σε συνθήκες πάνω των πέντε μποφόρ. Για το νησί των Παξών ιδιαίτερα, το πλήγμα των μεταφορών είναι τεράστιο, καθώς ο τουρισμός αποτελεί τον κύριο πυλώνα ανάπτυξής τους.

Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην Κέρκυρα
1. Βάλβη Βερόνικα, τραπεζικός υπάλληλος, πτυχιούχος Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας, το 1994 ξεκίνησε η συμμετοχή της στην Νεολαία ΣΥΝ / ΣΥΡΙΖΑ.
2. Μιχαλάκη Μαρία, φυσικοθεραπεύτρια, μέλος του Δ.Σ. του Τοπικού Παραρτήματος Κέρκυρας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας του Συνασπισμού.
3. Ραιδεστινός Γιώργος, καθηγητής πληροφορικής, μέλος της Γραμματείας της Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας του Συνασπισμού και της Συντονιστικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας.
4. Σαμοΐλης Στέφανος, αρχιτέκτων - μηχανικός, μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στη ΜΟΔ Α.Ε., εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Κέρκυρας από το 2011.
5. Τσούκας Διονύσης, εκπαιδευτικός, μέλος της διοίκησης της ΕΛΜΕ Κέρκυρας, αιρετό μέλος του ΠΥΣΔΕ, του ΑΠΥΣΔΕ Ιονίων Νήσων, του Νομαρχιακού τμήματος Κέρκυρας της ΑΔΕΔΥ.