«Ο ΣΥΝ σταματά τη λειτουργία του και το καταστατικό λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και μόνο αυτό μας δεσμεύει όλες και όλους όπως κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.»
(ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, 10/7/2013)

Η διαδικτυακή παρουσία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, συνεπής και συνεχής επί 16 ακριβώς έτη (από Ιούλιο 1997 έως Ιούλιο 2013), σταματά εδώ.

Το ωραίο και μεγάλο ταξίδι συνεχίζεται.
Με νέο μας όχημα πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ, για την κυβέρνηση της Αριστεράς, για την ανασυγκρότηση της χώρας, για τα δικαιώματα του λαού, για τη σοσιαλιστική προοπτική.

Θα μας βρείτε στο νέο ιστολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ:
http://syrizacorfu.blogspot.gr

1/4/10

Εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας-Αλβανίας στο Ιόνιο, για την διευθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους.

Ερώτηση Βασίλη Μουλόπουλου, Θοδωρή Δρίτσα

προς τον Υπουργό Εξωτερικών

Τον Απρίλιο του 2009, με κυβέρνηση ΝΔ, υπογράφηκε διμερής συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας περί καθορισμού της υφαλοκρηπίδας και άλλων θαλασσίων ζωνών.
Η συμφωνία στηρίχθηκε στη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και συμπεριελάμβανε όλες τις ρυθμίσεις και τις δικαιϊκές πρακτικές που αρνείται η Τουρκία να αναγνωρίσει στο Αιγαίο. Αναγνώριζε υφαλοκρηπίδα στα νησιά και όριζε κατά τρόπο ορθό (με αφετηρία βράχους, υφάλους, νησίδες) τη μέση γραμμή των συνόρων, αλλά και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
Σʼ αυτή τη βάση αναγνώριζε τα δικαιώματα που απορρέουν από τη θέση των Διαποντίων Νησιών στα βορειοδυτικά της Κέρκυρας (Μαθράκι, Ερρείκουσα, Οθωνοί).
Με τη συμφωνία αποδόθηκαν στην Ελλάδα 355 περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσης, που έχουν μια πολύ συγκεκριμένη ειδική λειτουργική θέση. Από αυτή την περιοχή θα περάσουν σειρά αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου (Nabucco, South Stream).
Η ανωτέρω συμφωνία έχει διπλή στρατηγική σημασία. Αφενός αμιγώς γεωστρατηγική σημασία λόγω των αγωγών και αφετέρου ως συμφωνία πρότυπο για την υφαλοκριπίδα και τις άλλες θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο.
Η συμφωνία δεν δημοσιοποιήθηκε από καμία πλευρά. Και ενώ υπογράφηκε τον Απρίλιο του 2009, ούτε η τότε κυβέρνηση της ΝΔ αλλά ούτε και η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την έφεραν για κύρωση στη Βουλή. Και στη συνέχεια υπήρξε αρνητική τροπή, όταν η Αλβανική αντιπολίτευση, προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας για την ακύρωση της συμφωνίας.
Η απόφαση του Αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου του περασμένου Ιανουαρίου υπήρξε ακυρωτική χωρίς να έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί το σκεπτικό της. Έτσι η διμερής συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας δεν υφίσταται πλέον.
 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
  1. Σε τι ενέργειες έχει προβεί κυβέρνηση και τι σχεδιάζει να κάνει για να διασωθεί και να ισχύσει η συμφωνία η οποία είχε χαρακτηριστεί αμοιβαία επωφελής και σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη των Ελληνοαλβανικών σχέσεων;
  2. Πώς σκέφτεται η κυβέρνηση να ρυθμίσει το ζήτημα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
  3. Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση ώστε το ζήτημα να μην αποτελέσει σημείο τριβής και λαϊκιστικής εκμετάλλευσης εκατέρωθεν των συνόρων με αρνητικές συνέπειες για τις Ελληνοαλβανικές σχέσεις;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Μουλόπουλος Βασίλης
Δρίτσας Θοδωρής