«Ο ΣΥΝ σταματά τη λειτουργία του και το καταστατικό λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και μόνο αυτό μας δεσμεύει όλες και όλους όπως κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.»
(ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, 10/7/2013)

Η διαδικτυακή παρουσία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, συνεπής και συνεχής επί 16 ακριβώς έτη (από Ιούλιο 1997 έως Ιούλιο 2013), σταματά εδώ.

Το ωραίο και μεγάλο ταξίδι συνεχίζεται.
Με νέο μας όχημα πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ, για την κυβέρνηση της Αριστεράς, για την ανασυγκρότηση της χώρας, για τα δικαιώματα του λαού, για τη σοσιαλιστική προοπτική.

Θα μας βρείτε στο νέο ιστολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ:
http://syrizacorfu.blogspot.gr

23/2/13

Αδικαιολόγητη η υποβάθμιση της Χημικής Υπηρεσίας Κέρκυρας.

ΕΡΩΤΗΣΗ
των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Στέφανου Σαμοΐλη και Γιάννη Σταθά
21/2/2013
Προς τα Υπουργεία
·          Οικονομικών
·          Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Θέμα:  Αδικαιολόγητη η υποβάθμιση της Χημικής Υπηρεσίας Κέρκυρας.

Σε Αυτοτελές Γραφείο υποβαθμίζεται αδικαιολόγητα, η Χημική Υπηρεσία της Κέρκυρας [Χ.Υ.Κ.], στο Σχέδιο για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, της Επιτροπής του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι αποτελεί το μοναδικό κρατικό και μάλιστα διαπιστευμένο από το 2003 κατά ISO/IEC 17025:2005 εργαστήριο του Γενικού Χημείου του Κράτους [Γ.Χ.Κ.], στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Στο ίδιο Σχέδιο, άλλες υπηρεσίες όπως η Χημική Υπηρεσία Κορίνθου, Καλαμάτας και Λιβαδειάς, προτείνεται να λειτουργήσουν σε επίπεδο Αυτοτελούς Τμήματος, χωρίς μάλιστα να διαθέτουν διαπιστευμένο εργαστήριο, ενώ η Χημική Υπηρεσία Ρόδου, που έχει ανάλογη δραστηριότητα με αυτήν της Κέρκυρας και διαπιστευμένο εργαστήριο, προτείνεται να λειτουργήσει ως Αυτοτελές Τμήμα και όχι ως Αυτοτελές Γραφείο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η συγκεκριμένη απόφαση της Επιτροπής του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δεν συνυπολόγισε τις παρατηρήσεις, που δυο φορές κατέθεσε το Γ.Χ.Κ. επί του Σχεδίου, για τη μη υποβάθμιση της εν λόγω Υπηρεσίας.

Αν ληφθούν υπόψη οι αυξημένες αρμοδιότητες της Υπηρεσίας (σε αυτές πρέπει να συνυπολογιστούν και οι αρμοδιότητες που ασκεί στις γειτονικές Περιφέρειες Ηπείρου κ Δυτικής Ελλάδας για τον έλεγχο των εμφιαλωμένων και του μελιού),  η υποβάθμιση της Χ.Υ.Κ. σε Αυτοτελές Γραφείο, αποτελεί κατάφωρη αδικία για την Υπηρεσία και την περιοχή και καμία σκοπιμότητα ή όφελος δεν εξυπηρετεί. Αντίθετα, η υποβάθμιση αυτή, ενδέχεται μελλοντικά να σημαίνει περαιτέρω μείωση του προσωπικού ή/και κατάργηση της Υπηρεσίας, σε περίπτωση μιας νέας αναδιοργάνωσης.

Από μια τέτοια δυσμενή εξέλιξη, ελλοχεύουν όμως συγκεκριμένοι κίνδυνοι:
α) Ελλιπής έλεγχος για την προστασία της υγείας και των συμφερόντων των καταναλωτών και του περιβάλλοντος.
β) Διαφυγή δημόσιων εσόδων από τον ελλιπή έλεγχο για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου (ΕΦΚ οινοπνεύματος και οινοπνευματωδών ποτών, καυσίμων).
γ) Έλλειψη υποστήριξης του υγιούς εμπορικού ανταγωνισμού και της αειφόρου ανάπτυξης των παραγωγικών επιχειρήσεων της περιοχής (ποιοτικός έλεγχος προϊόντων).
δ) Ελλιπής υποστήριξη των διωκτικών και δικαστικών αρχών, σε θέματα ναρκωτικών.
Να σημειωθεί τέλος, ότι το κτήριο στο οποίο συστεγάζεται η Χ.Υ.Κ., αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και χρήζει άμεσων επισκευαστικών εργασιών, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.

Ως εκ τούτου
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
  1. Τι άμεσα μέτρα προτίθενται θα λάβουν, για την ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με την οποία η Χ.Υ.Κ. υποβαθμίζεται αδικαιολόγητα σε Αυτοτελές Γραφείο;
  2. Ποιο το οικονομικό όφελος του ΥΠΟΙΚ από την εν λόγω υποβάθμιση της Χ.Υ.Κ. ;
  3. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν για την κάλυψη 3 οργανικών θέσεων ΠΕ4 Χημικών, 1 οργανικής θέσης ΤΕ ή ΠΕ Διοικητικού – Λογιστικού  και 1 οργανικής θέσης καθαρίστριας;
  4. Αν η εν λόγω Υπηρεσία υποβαθμιστεί, πως θα καλυφθούν οι τεράστιες ποιοτικά και ποσοτικά ανάγκες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, για τον επίσημο έλεγχο τροφίμων, τον έλεγχο των δειγμάτων πόσιμου νερού, τον έλεγχο των ποτοποιείων, των οινοποιείων, των εμφιαλωτηρίων, της  μικροζυθοποιίας, τον έλεγχο μεγάλου αριθμού δειγμάτων ναρκωτικών ουσιών και τον έλεγχο δειγμάτων ρύπανσης περιβάλλοντος;
  5. Αν η εν λόγω Υπηρεσία υποβαθμιστεί, με ποιο τρόπο θα υποστηρίζεται εφεξής το έργο του Τελωνείου Κέρκυρας [η Κέρκυρα είναι έδρα της 7ης Τελωνειακής Περιφέρειας] και του ΣΔΟΕ Ιονίων Νήσων [η Κέρκυρα είναι έδρα του ΣΔΟΕ Περ/κής Δ/νσης Ιονίων Νήσων];
Οι ερωτώντες βουλευτές
Σαμοΐλης Στέφανος
Σταθάς Γιάννης