«Ο ΣΥΝ σταματά τη λειτουργία του και το καταστατικό λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και μόνο αυτό μας δεσμεύει όλες και όλους όπως κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.»
(ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, 10/7/2013)

Η διαδικτυακή παρουσία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, συνεπής και συνεχής επί 16 ακριβώς έτη (από Ιούλιο 1997 έως Ιούλιο 2013), σταματά εδώ.

Το ωραίο και μεγάλο ταξίδι συνεχίζεται.
Με νέο μας όχημα πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ, για την κυβέρνηση της Αριστεράς, για την ανασυγκρότηση της χώρας, για τα δικαιώματα του λαού, για τη σοσιαλιστική προοπτική.

Θα μας βρείτε στο νέο ιστολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ:
http://syrizacorfu.blogspot.gr

6/3/10

8 ΜΑΡΤΗ 2010 - ΔΕΝ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Μετά από 100 χρόνια γυναικείων αγώνων,
δεν γυρίζουμε πίσω.

Στη σημερινή περίοδο της κρίσης,
όπου μαθαίνουμε ότι το φάντασμα των «αγορών» πρέπει να καθορίζει τη ζωή μας και τα δικαιώματά μας,
επιμένουμε στον αγώνα ενάντια στον καπιταλισμό και την πατριαρχία,
για ισότητα των δύο φύλων και κοινωνική δικαιοσύνη.

Αγωνιζόμαστε μαζί με άλλες γυναικείες συλλογικότητες, και με εκδηλώσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας και διεκδικούμε:

● Αξιοπρεπή δουλειά για όλες – ίση αμοιβή, ίσες ευκαιρίες
Η ανεργία των γυναικών παραμένει για δύο δεκαετίες διπλάσια από αυτή των ανδρών ενώ η αμοιβή για ίση εργασία παραμένει άνιση στην πράξη μέσα από συγκέντρωση των γυναικών σε συγκεκριμένες, συνήθως «γυναικείες», θέσεις εργασίας και από αποκλεισμούς σε ειδικότητες, επαγγέλματα, εξέλιξη.
● Αλληλεγγύη ντόπιων και μεταναστριών
Δεν δεχόμαστε διακρίσεις με βάση την εθνική προέλευση, διεκδικούμε ίσες ευκαιρίες στην απασχόληση, δεν δεχόμαστε οι μετανάστριες να φορτώνονται επαγγελματικά, έναντι ελάχιστης αμοιβής, τα βάρη της οικογενειακής φροντίδας, αγωνιζόμαστε σθεναρά εναντίον του τράφικινγκ και της δουλείας των μεταναστριών που είναι διαδεδομένη παντού στη χώρα, όπως και σε πολλά μέρη του κόσμου.
● Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
Η βία κατά των γυναικών, που φθάνει συχνά στο φόνο, στον ιδιωτικό χώρο πρωτίστως, παραμένει το πιο διαδεδομένο και πιο αποσιωπημένο έγκλημα εναντίον της αξιοπρεπούς διαβίωσης των γυναικών, ένα αναπαλλοτρίωμα «δικαίωμα» πολλών ανδρών για τον έλεγχο των σωμάτων των γυναικών και για την επιβολή σχέσεων εξουσίας. Απαιτούνται κοινωνικές παρεμβάσεις για την ενδυνάμωση των γυναικών, απαιτείται πολιτική της πολιτείας για αρωγή και στήριξη των γυναικών που αντιδρούν σ’ αυτή τη βία, απαιτείται κατάλληλη νομοθεσία.
● Αυτοδιάθεση του σώματός μας
Η ενδυνάμωση της ανδρικής εξουσίας μέσα σε συνθήκες έντασης και κρίσης συμπαρασύρει πολλές κατακτήσεις των γυναικών, και συχνά μετατρέπει το σώμα των γυναικών είτε σε αντικείμενο της ανδρικής εξουσίας, είτε σε εμπόρευμα, κυρίως μέσω των ΜΜΕ.
● Καμιά διάκριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού
Η ανεμπόδιστη άσκησή της σεξουαλικότητας με όποιον τρόπο επιλέγουν οι γυναίκες είναι βασική αξία του φεμινιστικού κινήματος, το οποίο δίνει αγώνες για την υπέρβαση και κατάργηση των διακρίσεων και ενάντια στην επιβολή του κυρίαρχου μοντέλου «κανονικότητας».
● Να μην μετατρέπονται τα ΜΜΕ σε Μαζικά Μέσα Εξευτελισμού των γυναικών
Η χρησιμοποίηση του γυναικείου σώματος και η παράλληλη λοιδωρία για πνευματική καθυστέρηση των γυναικών σε διαφημίσεις ή εκπομπές, έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, λόγω της αύξησης της «φιλοσοφίας» του ανταγωνισμού που αποτελεί τη βάση για κατάργηση κάθε δεοντολογίας και κάθε αξίας για την αξιοπρέπεια των γυναικών, με ακραίες εκδηλώσεις σεξισμού. Πολλές νέες κοπέλες οδηγούνται στον εξευτελισμό με τη χρήση των σωματικών τους προσόντων και αντάλλαγμα μια θέση τηλεοπτικής «περσόνας», και με συνέπεια τη δημιουργία ανάλογων προτύπων «πετυχημένης» γυναίκας, σε πλήρως αντίθετη κατεύθυνση με τις αξίες της ισότητας των δύο φύλων.
● Να μην γίνει η κρίση άλλοθι για την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας
Η απαίτηση για εξίσωση των μισθών για τα δύο φύλα προς τα επάνω και για εξίσωση των χρόνων συνταξιοδότησης προς τα κάτω, είναι η απάντησή μας στις σημερινές μεθοδεύσεις που βρίσκονται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Δεν δεχόμαστε «έναν κόσμο ανάποδα», όπως μας ζητούν τα κέντρα οικονομικής και πολιτικής εξουσίας.
● Ίση συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, για την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων με κοινωνική δικαιοσύνη.

Για τους παραπάνω και πολλούς άλλους λόγους αγωνιζόμαστε σήμερα, 8 του Μάρτη, όπως και κάθε μέρα του χρόνου, για ένα ισχυρό, μαζικό και διεκδικητικό γυναικείο κίνημα.
Κέρκυρα, 6/3/2010
ΔΙΚΤΥΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΥΡΙΖΑ