«Ο ΣΥΝ σταματά τη λειτουργία του και το καταστατικό λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και μόνο αυτό μας δεσμεύει όλες και όλους όπως κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.»
(ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, 10/7/2013)

Η διαδικτυακή παρουσία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, συνεπής και συνεχής επί 16 ακριβώς έτη (από Ιούλιο 1997 έως Ιούλιο 2013), σταματά εδώ.

Το ωραίο και μεγάλο ταξίδι συνεχίζεται.
Με νέο μας όχημα πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ, για την κυβέρνηση της Αριστεράς, για την ανασυγκρότηση της χώρας, για τα δικαιώματα του λαού, για τη σοσιαλιστική προοπτική.

Θα μας βρείτε στο νέο ιστολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ:
http://syrizacorfu.blogspot.gr

10/2/10

ΣΠΥΡΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ:Αλήθειες και ψέματα για τα επιδόματα των εκπαιδευτικών.

Μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια κατασυκοφάντησης και διαστρέβλωσης της αλήθειας με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό από μερίδα του τύπου και ομάδα δημοσιογράφων ενάντια στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε με τις εξαγγελίες της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου παιδείας αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές που έκαναν λόγο για πληθώρα εκπαιδευτικών οι οποίοι είναι αποσπασμένοι σε γραφεία βουλευτών ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά κενά στις δυο βαθμίδες εκπαίδευσης. Τότε έγινε μια προσπάθεια οι εκπαιδευτικοί να φανούν ως οι βασικοί φταίχτες για όλα τα δεινά της εκπαίδευσης.
Σήμερα η προσπάθεια συνεχίζεται και στην υπηρεσία του υπουργείου έχουν στρατολογηθεί ως πρόθυμοι συνεργάτες κάποια από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και δημοσιογράφοι- παπαγαλάκια που διοχετεύουν χωρίς ίχνος δημοσιογραφικής δεοντολογίας που απαιτεί μια τυπική έστω διασταύρωση των ειδήσεων που δημοσιεύουν, πλήθος στοιχείων που αφορούν τα επιδόματα των εκπαιδευτικών αλλά και των άλλων δημοσίων υπαλλήλων. Κάτω από μεγάλους τίτλους περί διασπάθισης του δημοσίου χρήματος δημοσιεύουν ανακρίβειες, ψέματα και μισές αλήθειες.
Είναι βέβαια ένα παλιό δόγμα του διαίρει και βασίλευε της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αλλά και όλων των πολιτικών ηγεσιών όταν θέλουν να περάσουν οικονομικά μέτρα σκληρά για τους εργαζόμενους.
Στην εφημερίδα Καθημερινή, 7 Φεβρουαρίου 2010, πρωτοσέλιδο, διαβάζουμε ότι ενώ στην Ελλάδα τα επιδόματα στους υπαλλήλους ξεκινούν από το 10% του μισθού και φτάνουν πάνω από το 100%, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 2% και 10%. Τίποτα όμως δεν αναφέρουν για το ύψος των μισθών στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ούτε επίσης δημοσιεύουν ότι ένας εκπαιδευτικός με δεκαπέντε χρόνια υπηρεσίας, παντρεμένος και με ένα παιδί θα έπαιρνε χωρίς τα επιδόματα κάτι λιγότερο από 1.000 ευρώ το μήνα. Κανένας από τους έγκριτους δημοσιογράφους δεν αναφέρει ότι ο εκπαιδευτικός αυτός παίρνει με τα επιδόματα περίπου 1.400 ευρώ το μήνα. Είναι τυχαία άραγε αυτή η απόκρυψη;
Στην εφημερίδα Τα Νέα Σαββατοκύριακο, 6-7 Φεβρουαρίου 2010, σελ. 4/38 διαβάζουμε ότι οι εκπαιδευτικοί π.χ. παίρνουν επιδόματα 410-820 ευρώ.
Στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία της 7ης Φεβρουαρίου 2010 δημοσιεύτηκε ρεπορτάζ που φέρει την υπογραφή επτά δημοσιογράφων. Στο ρεπορτάζ αυτό αναφέρεται ότι το προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας παίρνει από το 2009 ειδική πρόσθετη αμοιβή 105 ευρώ το μήνα. Επιπλέον παρέχεται έκτακτη αμοιβή 3.000 ευρώ το χρόνο, που καταβάλλεται σε τρεις δόσεις. Επίσης οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης που κυμαίνεται από 355 έως 821 ευρώ το μήνα.
Εδώ ακριβώς υπάρχουν ασύστολα ψεύδη υπογεγραμμένα από επτά δημοσιογράφους. Οι εκπαιδευτικοί αν και είναι υπάλληλοι του υπουργείου παιδείας όπως αναφέρεται δεν παίρνουν κανένα επίδομα 105 ευρώ το μήνα. Όσο για την έκτακτη αμοιβή των 3.000 ευρώ κατανεμημένη μάλιστα σε τρεις δόσεις, αυτή ούτε στο όνειρό μας. Για την αποκατάσταση της αλήθειας θα πρέπει επίσης να πούμε ότι το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης όλων των εκπαιδευτικών είναι ακριβώς 355 ευρώ και κάθε άλλη πληροφορία είναι εκ του πονηρού.
Στο Έθνος της 4ης Φεβρουαρίου 2010 αναφέρεται σε σχετικό πίνακα ότι οι εκπαιδευτικοί παίρνουν 2.486 ευρώ. Δεν σημειώνει όμως πουθενά ότι για να φθάσει στο νούμερο αυτό υπολογίζει το βασικό μισθό στα 1600 ευρώ, πράγμα που ισχύει μόνο για όσους έχουν περάσει τα 26 χρόνια υπηρεσίας, αυξάνει το σύνολο των επιδομάτων μας κατά 131 ευρώ, μετονομάζοντας κάποια από αυτά και φουσκώνοντας τα γενικώς, προσθέτει αυθαίρετα 200 ευρώ από υπερωρίες, τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων δεν κάνει ούτε μία ώρα υπερωρία και αποκρύπτει το γεγονός ότι όλα αυτά τα νούμερα αφορούν μεικτές αποδοχές.
Είναι λοιπόν φανερό ότι όλη αυτή η προσπάθεια έχει στόχο να αποδομηθεί η εικόνα των εκπαιδευτικών στα μάτια των απλών πολιτών έτσι ώστε να περάσουν ευκολότερα τα σκληρά μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των εκπαιδευτικών έχουν υποχρέωση όχι μόνο να καταγγείλουν με τα μέσα που έχουν την παραπληροφόρηση αλλά να ξεκινήσουν και εκστρατεία ενημέρωσης τόσο των ίδιων των εκπαιδευτικών όσο και των απλών πολιτών.

Ο Σπύρος Βλαχόπουλος είναι δάσκαλος,
μέλος της Πολιτικής Επιτροπής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ.