«Ο ΣΥΝ σταματά τη λειτουργία του και το καταστατικό λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και μόνο αυτό μας δεσμεύει όλες και όλους όπως κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.»
(ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, 10/7/2013)

Η διαδικτυακή παρουσία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, συνεπής και συνεχής επί 16 ακριβώς έτη (από Ιούλιο 1997 έως Ιούλιο 2013), σταματά εδώ.

Το ωραίο και μεγάλο ταξίδι συνεχίζεται.
Με νέο μας όχημα πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ, για την κυβέρνηση της Αριστεράς, για την ανασυγκρότηση της χώρας, για τα δικαιώματα του λαού, για τη σοσιαλιστική προοπτική.

Θα μας βρείτε στο νέο ιστολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ:
http://syrizacorfu.blogspot.gr

6/12/11

ΥΔΡΕΥΣΗ ΝΗΣΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΠΑΞΩΝ

Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Μουλόπουλου
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Αρ. Πρωτ. 2243/02.11.2011
ΘΕΜΑ: ΥΔΡΕΥΣΗ ΝΗΣΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΠΑΞΩΝ
Επανερχόμαστε για τέταρτη φορά στο θέμα του σημαντικού έργου «Ύδρευση Νήσων Κέρκυρας και Παξών», για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει και στο παρελθόν καταθέσει (23/06/2008, 02/02/2011 και 07/06/2011), θεωρώντας ότι το έργο ήταν ώριμο προς δημοπράτηση και σημαντικό για την περιοχή.
Μετά από δέκα χρόνια διαδικασιών προετοιμασίας, κοστολόγησης, ωρίμανσης και διαβεβαιώσεων της εκάστοτε ηγεσίας των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ/ΥΠΟΜΕΔΙ και ΥΠΕΘΟ/ΥΠΟΙΑΝ για την υλοποίησή του, η υλοποίηση του έργου βρίσκεται ακόμα στον αέρα.
Οι τελευταίες διαβεβαιώσεις δόθηκαν σε απάντηση της υπ' αριθ. 17544/07.06.2011 Ερώτησής μας τόσον από το ΥΠΟΜΕΔΙ όσον και από το ΥΠΟΙΑΝ, ότι «τα συναρμόδια υπουργεία συντονίζουν τις δράσεις τους, προκειμένου να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου μέσα στην τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο.»
Όπως πληροφορηθήκαμε, την 02-11-2011 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας υπό τον Υφυπουργό κ. Θάνο Μωραΐτη με αντικείμενο το έργο Ύδρευσης Κέρκυρας και Παξών. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε παρουσία της Ειδικής Γραμματέως ΕΣΠΑ, του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων (ΥΠΟΜΕΔΙ), του Ειδικού Γραμματέα Υδάτων (ΥΠΕΚΑ) και στελεχών των αρμοδίων υπηρεσιών των Υπουργείων Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τις αποφάσεις σχετικά με την διαδικασία δημοπράτησης του έργου.
Η διαδικασία δημοπράτησης του έργου ενσωματώνει τις εξής παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
  1. το έργο ύδρευσης της νήσου Κέρκυρας  και Παξών αποτελεί ένα ενιαίο και ολοκληρωμένο έργο το οποίο θα λύσει το πρόβλημα παροχής καλής ποιότητας νερού για όλους τους οικισμούς της νήσου.
  2. το μέγεθος του έργου είναι τέτοιο που σε περίπτωση που δημοπρατηθεί ενιαία καθιστά οριακή την ολοκλήρωσή του εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.
  3. η χρήση δύο πηγών νερού, επιφανειακού και υπόγειου, από διακριτά επιμέρους τμήματα του συνολικού έργου, διευκολύνει την δυνατότητα χωριστής αντιμετώπισής τους.
Κατόπιν τούτων αποφασίστηκαν τα εξής:
η άμεση (εντός 2 εβδομάδων) υποβολή Τεχνικού Δελτίου στο οποίο θα περιλαμβάνονται τα εξής επιμέρους έργα:
  • το υποέργο ύδρευσης της νήσου Παξών που μπορεί αυτοτελώς να ολοκληρωθεί χωρίς άλλες προαπαιτήσεις. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 14.300.000 Ευρώ.
  • τα έργα που τροφοδοτούνται με υπόγειο νερό, η Εγκατάσταση Αποσκλήρυνσης Νερού Χρυσηΐδας και η Εγκατάσταση Αποσκλήρυνσης Νερού Νεοχωρακίου θα αποτελέσουν επίσης τα έργα α' φάσης που μπορούν άμεσα να ενταχθούν στο ΕΠΠΕΡΑΑ
  • το συνολικό κόστος του έργου της Χρυσηΐδας με κάποια απαιτούμενα έργα της δεξαμενής Ποταμού και των αγωγών που ανέρχεται σε περίπου 15.700.000 Ευρώ και το συνολικό κόστος του έργου του Νεοχωρακίου με τα έργα των δεξαμενών και των αγωγών μεταφοράς που ανέρχεται σε περίπου 8.500.000 Ευρώ.
με στόχο την άμεση ένταξη στο ΕΠΠΕΡΑΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του παραπάνω προτεινόμενου έργου συνολικού π/υ 38.500.000 Ευρώ, για το οποίο δεν απαιτείται διαδικασία υποβολής Φακέλου Μεγάλου Έργου στις υπηρεσίες της ΕΕ
και παράλληλα την τροποποίηση από το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης εντός του μήνα Νοεμβρίου του Τεχνικού Δελτίου Μεγάλου Έργου για τα υπολειπόμενα έργα ώστε έως το τέλος Νοεμβρίου-πρώτες ημέρες Δεκεμβρίου να έχει υποβληθεί επισήμως ο Φάκελος Μεγάλου Έργου στις υπηρεσίες της ΕΕ.
Επειδή με όλες τις δυσκίνητες και χρονοβόρες διαδικασίες το έργο κινδυνεύει να μην υλοποιηθεί και η αντίληψη όλων των φορέων της Κέρκυρας είναι ότι τα υπουργεία χρονοτριβούν για να μην υλοποιηθεί τελικά το αναπτυξιακό αυτό έργο,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Μετά και τις τελευταίες αποφάσεις σας (02/11/2011), προτίθεσθε να προχωρήσετε άμεσα
  • στην ένταξη στο ΕΠΠΕΡΑΑ των επιμέρους έργων π/υ 38.500.000 ερώ;
  • στην υποβολή επισήμως του Φακέλου Μεγάλου Έργου των υπολειπόμενων έργων π/υ 240.000.000 ευρώ εντός του Δεκεμβρίου του 2011;
ο ερωτών Βουλευτής
Βασίλης Μουλόπουλος