«Ο ΣΥΝ σταματά τη λειτουργία του και το καταστατικό λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και μόνο αυτό μας δεσμεύει όλες και όλους όπως κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.»
(ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, 10/7/2013)

Η διαδικτυακή παρουσία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, συνεπής και συνεχής επί 16 ακριβώς έτη (από Ιούλιο 1997 έως Ιούλιο 2013), σταματά εδώ.

Το ωραίο και μεγάλο ταξίδι συνεχίζεται.
Με νέο μας όχημα πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ, για την κυβέρνηση της Αριστεράς, για την ανασυγκρότηση της χώρας, για τα δικαιώματα του λαού, για τη σοσιαλιστική προοπτική.

Θα μας βρείτε στο νέο ιστολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ:
http://syrizacorfu.blogspot.gr

4/3/11

Επίδομα ανεργίας "με κριτήριο τα ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης"!

Σχετικά με την πρόταση-εντολή της Κομισιόν για περικοπή των επιδομάτων ανεργίας κατά 500 εκατ. ευρώ το 2012, ο εκπρόσωπος τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Διονύσης Στραβοράβδης δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης:
Μέσα σε ένα χρόνο, από τον Σεπτέμβρη 2009 μέχρι τον Σεπτέμβρη 2010, η επίσημη ανεργία στην Ελλάδα έχει εκτοξευτεί από 9,1% σε 12,6%. Σε κάθε τρεις ανέργους προστέθηκε άλλος ένας! Κι αυτό, επαναλαμβάνουμε, μόνο με τα επίσημα στοιχεία.
Το επίδομα ανεργίας στην Ελλάδα, όπως γνωρίζουμε, είναι ήδη ελάχιστο και παρέχεται για μέγιστο χρονικό διάστημα ενός έτους.
Παρόλα αυτά, η Ελληνική έκδοση του Αναθεωρημένου Μνημονίου προβλέπει εξοικονόμηση 500 εκ. ευρώ από «επιδόματα ανεργίας με κριτήριο τα ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης».
- Τι σημαίνει «με κριτήριο τα ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης»;
- Ποια ακριβώς μέτρα θα παρθούν για να εξοικονομηθούν 500 εκ. ευρώ από τα επιδόματα ανεργίας δεδομένου ότι ο αριθμός ανέργων αυξάνεται και αναμένεται να αυξηθεί επιπλέον;
Τα ερωτήματα αυτά έθεσε με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής. Προσθέτοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ψήφισμά του το 2010 για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, «επισημαίνει το θεμελιώδες δικαίωμα του ανθρώπου να διαθέτει επαρκείς πόρους και υπηρεσίες για να ζει με αξιοπρέπεια».
Με την απάντησή της η Κομισιόν, ο γνωστός επίτροπος κ. Όλι Ρεν, αμφισβητεί το καθολικό - μέχρι σήμερα - δικαίωμα των Ελλήνων άνεργων-μισθωτών να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας! Αναφέρει ότι το επίδομα ανεργίας στους ανέργους θα παρέχεται μετά από έλεγχο των εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων των ανέργων (!!!) και προαναγγέλλει την δραστική μείωση και άλλων κοινωνικών παροχών μετά από αξιολόγηση τους. Από τον έλεγχο των περιουσιακών και εισοδηματικών στοιχείων των ανέργων, λέει ο επίτροπος, θα προκύψει η εξοικονόμηση 500 εκ. ευρώ το 2012.
Οι διαρκώς αυξανόμενοι άνεργοι, οι απολυμένοι, ρίχνονται στον κοινωνικό Καιάδα, χωρίς καμία κοινωνική μέριμνα. Φταίνε οι ίδιοι για την ανεργία, για την απόλυση. Φταίνε αν έχουν, επί παραδείγματι, κάποια μικρή επιδότηση για τα ελαιόδεντρα, όπως έχουν συνήθως οι εποχιακά εργαζόμενοι στην Κέρκυρα. Πρέπει να ζουν με κριτήριο τα απαιτούμενα ελάχιστα μέσα διαβίωσης. Θα γίνεται αυστηρός έλεγχος στα περιουσιακά και εισοδηματικά στοιχεία, για τους άνεργους και όχι για τους έχοντες, τους φοροδιαφεύγοντες, τους επιχειρηματίες που τους απολύουν! Και τα ποσά από τα επιδόματα ανεργίας θα δοθούν φυσικά στις τράπεζες και στους δανειστές μας!
Δεν θα κάνω κανένα άλλο σχόλιο.
Οι κοινωνικοί αγώνες των εργαζομένων, των μικροεπαγγελματιών, των αγροτών, των ανέργων, πρέπει να ενταθούν. Η επιτυχία της πρόσφατης γενικής απεργίας ήταν μια πολύ ενθαρρυντική ένδειξη.
Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, ως εντολοδόχος των τροϊκανών, είναι η πιο ακραία νεοφιλελεύθερη, η πιο δεξιά και αντιλαϊκή που έχουμε γνωρίσει μεταπολιτευτικά.
Η πολιτική αυτή πρέπει ν' ανατραπεί. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει, το συντομότερο. Να διαμορφωθούν κοινωνικοί και πολιτικοί συσχετισμοί και όροι ώστε να υπάρξει διέξοδος προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, των εργαζομένων και των ανέργων.