Αρ.πρωτ: 8779 / 10.01.2011
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό:
Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
ΘΕΜΑ: «ΥΔΡΕΥΣΗ ΝΗΣΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΠΑΞΩΝ»
Επανερχόμαστε στο θέμα του σημαντικού έργου «Ύδρευση Νήσων Κέρκυρας και Παξών», για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει και στο παρελθόν καταθέσει (23/6/2008), θεωρώντας ότι το έργο ήταν ώριμο προς δημοπράτηση και εζητείτο να συμπεριληφθεί σε αυτό και η κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών μονάδων, στα πλαίσια των ΑΠΕ.
Το έργο ήταν από τότε ώριμο και αυτό προέκυπτε από την ολοκλήρωση των οριστικών μελετών και των τευχών δημοπράτησης του έργου, για το οποίο υπήρξαν και δηλώσεις/ διαβεβαιώσεις του τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ ότι το έργο θα δημοπρατούνταν τον Απρίλιο του 2009.
Αντί της αναμενόμενης δημοπράτησης, το Νοέμβριο του ιδίου έτους έρχεται νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου με τροποποίηση στους Περιβαλλοντικούς όρους και με τίτλο «ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ –ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: ΥΔΡΕΥΣΗ ΝΗΣΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ».
Η συγκεκριμένη ΜΠΕ εγκρίθηκε ομόφωνα από όλα τα Δημοτικά Συμβούλια του Νομού, καθώς και από το Νομαρχιακό Συμβούλιο, το πρώτο τρίμηνο του 2010.
Από τότε, οι κυβερνητικοί παράγοντες (κ. Μαγκριώτης-υφυπουργός, Γ.Γ. ΠΙΝ) διαβεβαίωναν για την δημοπράτηση του έργου αρχικά τον Ιούνιο του 2010, μετά τον Αύγουστο ως και τον Δεκέμβρη του 2010.
Λαμβάνοντας υπόψη:
- Τη μεγάλη ανάγκη πραγματοποίησης αυτού του αναπτυξιακού έργου, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες κρίσης που βιώνει η Κέρκυρα και που, λόγω του μεγέθους του (330 εκατ. ευρώ), προσδοκά να την ανακουφίσει οικονομικά.
- Την διαχρονική οικονομική συνεισφορά του νησιού στα ταμεία του κράτους λόγω του τουρισμού, χωρίς να απολαμβάνει αντίστοιχα σύγχρονες υποδομές που τις δικαιούται, καθώς και την διαχρονική οικονομική αιμορραγία των νοικοκυριών σε αγορές εμφιαλωμένων νερών, λόγω κακής ποιότητας των νερών των περισσότερων γεωτρήσεων.
- Το ότι οι εκταμιεύσεις από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε., από το 2000 μέχρι σήμερα υπερβαίνουν τα 10.000.000 ευρώ (προμελέτες, μελέτες, έργα, απαλλοτριώσεις) χρήματα που ο ελληνικός λαός θα πληρώσει από την τσέπη του -σε συνθήκες κρίσης- στην περίπτωση που δεν γίνει το έργο.
- Το ότι τα χρονικά όρια για την πραγματοποίηση του έργου στενεύουν, γιατί το ΕΣΠΑ τελειώνει το 2013 (η Μελέτη προβλέπει 3 χρόνια κατασκευής του έργου και 2 χρόνια δοκιμαστική εφαρμογή).
- Πού οφείλεται η μεγάλη καθυστέρηση για την δημοπράτηση του έργου;
- Ποιοι ευθύνονται γι’ αυτήν την καθυστέρηση;
- Δεδομένου ότι, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει απόφαση ένταξης της πράξης (αλλιώς θα είχε δημοσιοποιηθεί στην οικεία ιστοσελίδα της ΕΥΔ ΕΠΠΕΡΑΑ), πότε θα δημοπρατηθεί το έργο;
Oι ερωτώντες βουλευτές
Βασίλης Μουλόπουλος
Ηρώ Διώτη