«Ο ΣΥΝ σταματά τη λειτουργία του και το καταστατικό λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και μόνο αυτό μας δεσμεύει όλες και όλους όπως κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.»
(ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, 10/7/2013)

Η διαδικτυακή παρουσία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, συνεπής και συνεχής επί 16 ακριβώς έτη (από Ιούλιο 1997 έως Ιούλιο 2013), σταματά εδώ.

Το ωραίο και μεγάλο ταξίδι συνεχίζεται.
Με νέο μας όχημα πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ, για την κυβέρνηση της Αριστεράς, για την ανασυγκρότηση της χώρας, για τα δικαιώματα του λαού, για τη σοσιαλιστική προοπτική.

Θα μας βρείτε στο νέο ιστολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ:
http://syrizacorfu.blogspot.gr

31/3/13

Δηλώσεις Μάγδας Σπηλιοπούλου.

Δηλώσεις Μάγδας Σπηλιοπούλου, μέλους της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στα τοπικά ΜΜΕ της Κέρκυρας

Κέρκυρα, 31/3/2013

Η υπόθεση της Κύπρου, οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, αλλά και εκείνες που σχετίζονται με την υπόθεση του Ερημίτη βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το Σάββατο 30/3/2013 στα τοπικά ΜΜΕ της Κέρκυρας η Μάγδα Σπηλιοπούλου, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
 
Για την Κύπρο
Οι αρνητικές εξελίξεις στην Κύπρο, έχουν επιπτώσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και συνολικά στην Ευρώπη. Έτσι, πρέπει να προβληματίζει το γεγονός ότι, ενώ ένα χρόνο πριν η Τράπεζα “Πειραιώς” ήταν έτοιμη να χρεοκοπήσει, κατάφερε να εξαγοράσει την “Αγροτική” και σήμερα να εξαγοράζει ένα μεγάλο αριθμό υποκαταστημάτων της Τράπεζας “Κύπρου” στη χώρα μας. Εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, έχουν απολέσει μεγάλα κεφάλαια, με συνέπειες και στις εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων. Είναι η πρώτη φορά που, στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος, γίνεται δήμευση καταθέσεων, δηλαδή του κόπου και του ιδρώτα ανθρώπων.
 
Για το «κούρεμα» καταθέσεων
Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε σχέση με το μεγάλο κεφάλαιο, δεν έχει να κάνει με κούρεμα, αλλά με φορολόγηση τέτοια, ώστε να διευκολύνει τις ανάγκες της οικονομίας της χώρας και να μην πέφτουν όλα τα βάρη στους μικρομεσαίους, στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι, και με δημόσιο λόγο, αλλά και μέσα απ’ την κοινοβουλευτική διαδικασία, έχουμε ζητήσει απ’ την τρικομματική κυβέρνηση και προσωπικά από τον πρωθυπουργό να απαντήσουν στο ενδεχόμενο η τρόικα να απαιτήσει από την Ελλάδα ένα παρόμοιου τύπου “κούρεμα”. Βεβαίως, εμείς είμαστε απολύτως αντίθετοι με ένα τέτοιο ενδεχόμενο».
 
Για τις απολύσεις στο δημόσιο και το ‘’χαράτσι’’ της ΔΕΗ
Ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης με την τρόικα, η κυβέρνηση οφείλει να δεσμευτεί και για τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί τα ζητήματα των απολύσεων, αλλά και των “χαρατσιών”, ζητήματα που θα βρίσκονται στην προμετωπίδα της πίεσης και της πολιτικής αντεπίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ενώ η προσπάθεια του κόμματος θα στραφεί και στη μετάδοση και ζύμωση των θέσεών μας στην κοινωνία. Οι πολίτες πρέπει να κατανοήσουν ότι η εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική είναι αδιέξοδη, γι’ αυτό και τους καλούμε να αντιδράσουν, να αντισταθούν.
 
Για τον «Ερημίτη»
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την υπόθεση του Ερημίτη, είναι θετική εξέλιξη, ωστόσο το θέμα δεν έχει κλείσει, έχει πολύ δρόμο μπροστά του. Οι δικές μας δυνάμεις, σε τοπικό και σε κεντρικό επίπεδο, κυρίως όμως οι δυνάμεις της κερκυραϊκής κοινωνίας στο σύνολό της πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή κινητοποίηση, τέτοιας μαζικότητας και έντασης, ώστε να κατορθώσουν να αποτρέψουν τα χειρότερα. Κάθε μαζική και ενωτική κοινωνική παρέμβαση προσμετράται, πολιτικά. Επομένως, ο αγώνας των κερκυραϊκών φορέων και συνολικά της τοπικής κοινωνίας πρέπει να συνεχιστεί και να επεκταθεί, παίρνοντας διευρυμένα μαζικά χαρακτηριστικά. Αυτή η παρέμβαση της κοινωνίας, και με μαζικό και με δυναμικό τρόπο πρέπει να υπάρξει και στη συνέχεια και, μάλιστα, από το σύνολο του νησιού και όχι μόνο απ’ τους κατοίκους της βόρειας Κέρκυρας.

Το Γραφείο Τύπου

30/3/13

Μια πρώτη νίκη για τον “Ερημίτη” Κέρκυρας.

Μια πρώτη νίκη για τον “Ερημίτη” Κέρκυρας.
Το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, αρνήθηκε να επικυρώσει τις αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.
 
Κέρκυρα, 29/03/2013
 
Το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ. αρ. 52/2013 γνωμοδότησή του, έκρινε ΠΑΡΑΝΟΜΟ το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε για την κατάργηση του Ναυτικού Οχυρού στην περιοχή “Ερημίτη” της Κέρκυρας και τον ανακαθορισμό των ορίων σε νέα θέση. Ο λόγοι είναι απλοί και εξόφθαλμα προκλητικοί:
  • Το Υπουργείο Άμυνας δεν έλαβε γνώση ότι το Ναυτικό Οχυρό είχε παραχωρηθεί στην NCH Capital, χωρίς την υπογραφή του!
  • Στην πρώτη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της EUROBANK, που έγινε για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ, δεν αναφερόταν καν η ύπαρξη του Ναυτικού Οχυρού. Αυτό πρακτικά σήμαινε, ότι ούτε ο επενδυτής είχε γνώση για την ύπαρξή του!
  • Όταν το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο αναγκάστηκε, έπειτα από πιέσεις του ΤΑΙΠΕΔ, να γνωμοδοτήσει θετικά για τη μεταφορά του σε νέα θέση, δεν γνώριζε καν πού ακριβώς είναι αυτή η νέα θέση, αφού θα την προσδιόριζε εκ των υστέρων το ΤΑΙΠΕΔ!
  • Στην ίδια γνωμοδότηση, δεν λήφθηκε καν υπόψη ότι τα όρια της νέας επιτηρούμενης ζώνης, συμπίπτουν με τα όρια της απαγορευμένης ζώνης, πράγμα που απαγορεύεται ρητά από τη νομοθεσία.
Το συγκεκριμένο ζήτημα, αποτελεί το “κερασάκι στην τούρτα”. Έως τώρα, η συνολική μεθόδευση της εκποίησης του εν λόγω ακινήτου, βρίθει από παράνομες και αντισυνταγματικές αποφάσεις της Κυβέρνησης. Η επιχειρηματολογία που αναπτύξαμε, τόσο με τις Ερωτήσεις του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Στέφανου Σαμοΐλη στη βουλή [7743] και [3491], την  Επίκαιρη Ερώτηση [353], την Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων [618/6922], όσο και με την Εξώδικη Πρόσκληση 39 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κατά του ΤΑΙΠΕΔ, είναι ακόμα σημαντικότερη ως προς την παραβίαση άρθρων του Συντάγματος και  πλήθους περιβαλλοντικών νομοθεσιών. Αυτή λοιπόν, είναι μια πρώτη νίκη και θα ακολουθήσουν και άλλες. Αν η Δικαιοσύνη λειτουργήσει χωρίς παρεμβάσεις και σκοπιμότητες, τότε εκτιμούμε ότι οι επόμενες Αποφάσεις για την εκποίηση του “Ερημίτη”, θα είναι ακόμα πιο αποκαλυπτικές.
 
Είναι ξεκάθαρο ότι, η τρικομματική κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να ξεπουλήσει την Ελλάδα στα ξένα επενδυτικά συμφέροντα, και γι' αυτό έχει προβεί σε δεκάδες ανεκδιήγητες μεθοδεύσεις με ανυπολόγιστο τίμημα. Σε αυτή την προσπάθεια, χρησιμοποιεί ως φερέφωνο, την πλειοψηφία των ΜΜΕ και των φορέων του Τουριστικού και Κατασκευαστικού κλάδου.  Λένε όμως ψέματα. Ψέματα τόσο για τις θέσεις εργασίας, όσο και για το υποτιθέμενο όφελος της τοπικής οικονομίας. Το ψέμα όμως όσο και να το φωνάξεις, αλήθεια δεν γίνεται.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα συνεχίσει να παλεύει για την ακύρωση του Μνημονίου, την ακύρωση όλων των μεθοδεύσεων εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, την ακύρωση όλων των μηχανισμών καταδυνάστευσης των εργαζομένων και των πολιτών της χώρας. Θα συνεχίσει να παλεύει, μέσα και έξω από τη βουλή, για την αξιοπρέπεια του κερκυραϊκού και ελληνικού λαού.
 
Το Γραφείο Τύπου

28/3/13

Συνελεύσεις των τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κέρκυρας

Συνελεύσεις των τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κέρκυρας

Κέρκυρα, 28/3/2013

Συνελεύσεις πραγματοποιούν το τριήμερο Σαββάτου, Κυριακής και Δευτέρας οι τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ της Κέρκυρας. Στις συνελεύσεις, στις οποίες καλούνται να συμμετέχουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, θα συζητηθούν η πολιτική επικαιρότητα και ο προγραμματισμός δράσεων και παρεμβάσεων των τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για το επόμενο διάστημα.

Το πρόγραμμα των συνελεύσεων:

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Νότιας Κέρκυρας:
Σάββατο 30 Μάρτη, ώρα 18:30, στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης του Γυμνασίου Λευκίμμης.

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μελιτειέων:
Κυριακή 31 Μάρτη, ώρα 11:00, στη Πολιτιστικό Κέντρο Βραγγανιώτικων (πρώην Δημοτικό Σχολείο).

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Βόρειας Κέρκυρας:
Κυριακή 31 Μάρτη, ώρα 18:00, στην Αχαράβη (παλιό Δημοτικό κτήριο, απέναντι από το ILO-ILO).

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Πόλης Κέρκυρας:
Δευτέρα 1 Απρίλη, ώρα 19:00, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ (Δονάτου Δημουλίτσα 116).

Το Γραφείο Τύπου

Εντείνεται ο αγώνας για τη σωτηρία του Ερημίτη.

Κοινό ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Της “Κίνησης Πολιτών κατά του Ξεπουλήματος και της Καταστροφής του Ερημίτη”.
Της Περιφερειακής Παράταξης Περιφέρειας Ιονίων Νήσων “ΑΝΑΣΑ”.
Της Δημοτικής Παράταξης Δήμου Κέρκυρας “ΕΜΠΡΟΣ”.
 
Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας
Εντείνεται ο αγώνας για τη σωτηρία του Ερημίτη
Την Τρίτη 26/03/13, εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής της “Κίνησης Πολιτών κατά του Ξεπουλήματος και της Καταστροφής του Ερημίτη” της Περιφερειακής Παράταξης “ΑΝΑΣΑ”, της Δημοτικής Παράταξης “ΕΜΠΡΟΣ” και ενεργοί πολίτες, προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά του Διοικητικού Συμβουλίου του «Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.» (ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε.), για την Ακύρωση της από 24-01-2013 απόφασης του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, με την οποία εγκρίθηκε η σύμβαση παραχώρησης στην εταιρεία NCH CAPITAL δημόσιας έκτασης στην Κασσιώπη της Κέρκυρας (Ερημίτης).
Οι λόγοι Ακύρωσης είναι 10:
  1. Τα κοινόχρηστα  πράγματα ως ανήκοντα στην δημόσια περιουσία του κράτους είναι αναπαλλοτρίωτα, αμεταβίβαστα, ακατάσχετα  και εκτός συναλλαγής. Ο δημόσιος σκοπός τους δεν είναι δυνατόν να μεταβληθεί, ανατραπεί ή πάντως καταστεί δευτερεύων και ανενεργός.
  2. Τα ιδιόχρηστα  πράγματα ως ανήκοντα στην δημόσια περιουσία του κράτους είναι αναπαλλοτρίωτα, αμεταβίβαστα, ακατάσχετα  και εκτός συναλλαγής, διέπεται δε η αφιέρωση τους σε δημόσιο σκοπό από την αρχή της αναλογικότητας.
  3. Η προσβαλλόμενη πράξη και οι εξουσιοδοτικοί αυτής νόμου παραβιάζουν το συνταγματικό δικαίωμά μας στο φυσικό περιβάλλον (άρθρο 24 παρ. 1Σ).
  4. Παράβαση από την προσβαλλόμενη και τις εξουσιοδοτικές αυτής διατάξεις των συνταγματικών επιταγών των άρθρων 1 παρ. 2,  24 παρ.1 και 25 παρ.2 Σ.
  5. Η προσβαλλόμενη αντίκειται στο άρθρο 1 του Συντάγματος καθώς προκαλεί κινδύνους στην εθνική ασφάλεια και επομένως βλάπτει την εθνική κυριαρχία.
  6. H  ΚΥΑ  υπ’  αρ. 202/21.2/7.3.2012, (ΦΕΚ 656 Β / 7.3.2012) στην οποία εδράζεται η προσβαλλόμενη και η οποία ελέγχεται παρεμπιπτόντως είναι άκυρη λόγω παράβασης ουσιώδους τύπου κανονιστικής πράξης  (παραβίαση του άρθρου 29 Α του ν. 1558/1985).
  7. Η προσβαλλόμενη και η συναφής προς αυτήν απόφαση για την αποδοχή οικονομικού ανταλλάγματος μόλις 23 εκ. ευρώ για την απόκτηση του δικαιώματος της επιφάνειας επί αντίκεινται στο άρθρο 106 παρ 2 του Συντάγματος.
  8. Η προσβαλλόμενη και η ΚΥΑ  υπ’  αρ. 202/21.2/7.3.2012, (ΦΕΚ 656 Β / 7.3.2012) αντίκεινται στο άρθρο 11 παρ 2 του ν 3986/2011  καθώς η επίδικη έκταση πληρεί τις προϋποθέσεις για την ένταξη της στα εξαιρούμενα λόγω οικολογικής σπουδαιότητας δημόσια ακίνητα.
  9. H  ΚΥΑ  υπ’  αρ. 202/21.2/7.3.2012, ( ΦΕΚ 656 Β / 7.3.2012) στην οποία εδράζεται η προσβαλλόμενη και η οποία ελέγχεται παρεμπιπτόντως είναι άκυρη λόγω παράβασης ουσιώδους τύπου κανονιστικής πράξης καθώς δεν συνυπογράφεται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.
  10. H  ΚΥΑ  υπ’  αρ. 202/21.2/7.3.2012, ( ΦΕΚ 656 Β / 7.3.2012) στην οποία εδράζεται η προσβαλλόμενη και η οποία ελέγχεται παρεμπιπτόντως είναι άκυρη λόγω παράβασης ουσιώδους τύπου κανονιστικής πράξης καθώς δεν συνοδεύεται από σχεδιάγραμμα της μεταβιβαζόμενης έκτασης.
Η γνωστή υπόθεση της εκποίησης της εκπληκτικού κάλους περιοχής του “Ερημίτη”, που περιλαμβάνει υδροβιότοπους, δάσος και αιγιαλό, είναι πέρα για πέρα απαράδεκτη και προκλητική. Οι ιθύνοντες και τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, δικαιολογούν το ξεπούλημα της δημόσιας γης, αραδιάζοντας ένα σωρό ανακρίβειες για τις θέσεις εργασίας και τη συνεισφορά στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Αποκρύπτουν όμως συνειδητά την αλήθεια, γιατί η συγκεκριμένη επένδυση, δεν θα επιφέρει πάνω από 30-40 θέσεις εργασίας και δεν θα βοηθήσει οικονομικά την τοπική κοινωνία.
Από μια Ειδική Οικονομική Ζώνη με εισαγόμενους εργαζομένους, όπως αυτή που ονειρεύεται η NCH CAPITAL να χτίσει και από μια επενδυτική δραστηριότητα που θα κλείσει τους ζωτικούς χώρους της περιοχής (θάλασσα, γη, υδρευτικούς πόρους), κανείς δεν πρόκειται να ωφεληθεί, παρά μόνο τα ιδιωτικά συμφέροντα των ξένων επενδυτών. Γιατί όμως δεν βγαίνουν να πουν την αλήθεια, για τα χαμένα έργα 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, που χάθηκαν από το ΕΣΠΑ για την περιοχή της Κασσιώπης και τις εκατοντάδες θέσεις εργασίας που ποτέ δεν αναπτύχθηκαν στην ευρύτερη ζώνη;
Όπως και να' χει, θεωρούμε ότι η παραχώρηση του Οικοσυστήματος Ερημίτης στην Κασσιώπη Κέρκυρας, από το ΤΑΙΠΕΔ στην εταιρία «N.C.H.CAPITAL Ιnc», είναι παράνομη, αντισυνταγματική, αντικείμενη στο Διεθνές Δίκαιο επιβλαβής για την Εθνική Οικονομία και επικίνδυνη για την Εθνική Ασφάλεια. Ούτε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν ήξερε, ότι στην εν λόγω περιοχή, θα καταργούνταν η επιτηρούμενη ζώνη του Ναυτικού Οχυρού! 
Η υπόθεση, προσβάλλει την αξιοπρέπεια και τη νοημοσύνη των κατοίκων της Κέρκυρας. Σε καμιά περίπτωση, δεν θα επιτρέψουμε την εκποίηση του “Ερημίτη” και θα παλέψουμε με όλα τα μέσα για την ανατροπή των σχεδίων - της υποτελούς στα ξένα συμφέροντα -  τρικομματικής κυβέρνησης.

Κέρκυρα 27/03/13

 “Κίνηση Πολιτών κατά του Ξεπουλήματος και της Καταστροφής του Ερημίτη”
Περιφερειακή Παράταξη Περιφέρειας Ιονίων Νήσων “ΑΝΑΣΑ”
Δημοτική Παράταξη Δήμου Κέρκυρας “ΕΜΠΡΟΣ”

27/3/13

Σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης στον ΕΟΠΥΥ της Κέρκυρας.

Ερώτηση
του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Στέφανου Σαμοΐλη

Προς τον κ. Υπουργό:
-          Υγείας

Αρ. Πρωτ. 8785/22.03.2013

Θέμα: Σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης στον ΕΟΠΥΥ της Κέρκυρας.

Το κοινωνικό κόστος της υπολειτουργίας της Νομαρχιακής Μονάδας του ΕΟΠΥΥ στην Κέρκυρα, είναι τεράστιο και οδηγεί την τοπική κοινωνία σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων, τείνει να πάρει δραματικές διαστάσεις, ενώ η υποχρηματοδότηση και το “πάγωμα” των προσλήψεων, καθιστά επισφαλή την παροχή υγείας στο Νομό.

Τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης του ΕΟΠΥΥ, θα ενταθούν ακόμα περισσότερο με την επικείμενη αποχώρηση 8 γιατρών που απασχολούνται στη Μονάδα. Όλοι τους καλύπτουν ειδικότητες, που μετά την απομάκρυνσή τους,  πιθανόν να μείνουν εντελώς κενές. Η αποχώρηση αυτών των 8 γιατρών, από τους 41 που υπηρετούν στον ΕΟΠΥΥ της Κέρκυρας (που και αυτοί δεν αρκούν για την συνολική κάλυψη των αναγκών της Μονάδας), είναι εργαζόμενοι με σύμβαση ορισμένης διάρκειας (ενός έτους), η οποία λήγει στα τέλη Μαΐου του 2013.

Ιδίως μετά την ένταξη και των υπόλοιπων ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΟΠΥΥ, οι ανάγκες της Κέρκυρας σε γιατρούς βασικών ειδικοτήτων αυξάνονται.

Ειδικότερα, οι ανάγκες αφορούν σε: 2 οφθαλμιάτρους, 2 Δερματολόγους, 2 ΩΡΛ, 2 Ενδοκρινολόγους, 2 Ρευματολόγους (στο Νομό Κερκύρας ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ συμβαλλόμενοι γιατροί για τις παραπάνω ειδικότητες ! ), 1 Χειρουργό, 1 Μικροβιολόγο, 1 Ακτινολόγο και 1 Οδοντίατρο.

Οι συμβασιούχοι γιατροί, των οποίων η 12μηνη σύμβαση λήγει στις 31 Μαΐου, είναι:  1 Ακτινολόγος, 1 Καρδιολόγος, 1 Οφθαλμίατρος, 1 Ορθοπεδικός, 3 Παθολόγοι (ο ένας εκ των οποίων εκτελεί χρέη Ελεγκτή) και 1 Πνευμονολόγος. Επίσης, ο μοναδικός Δερματολόγος έχει πάρει άδεια ενός έτους άνευ αποδοχών, όπως αντίστοιχα, με άδεια ενός έτους άνευ αποδοχών βρίσκονται, η μοναδική Ρευματολόγος και ο μοναδικός ΩΡΛ.

Εκτός απ’ την ανεπάρκεια σε ιατρικό δυναμικό, η Μονάδα Υγείας του ΕΟΠΥΥ στην Κέρκυρα, αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις επίσης σε υγειονομικό προσωπικό, αλλά και σε διοικητικό.

Χαρακτηριστικά: μόλις 4 Νοσηλευτές/τριες ΤΕ απασχολούνται στα ιατρεία της Μονάδας, 3 Μαίες ΤΕ (μία εκ των οποίων απασχολείται στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο της Μονάδας), 3 Επισκέπτριες Υγείας ΤΕ (δύο εξ αυτών απασχολούνται στα Παιδιατρικά Ιατρεία της Μονάδας και η τρίτη στο Φαρμακείο), 1 Νοσοκόμος – Τραυματιοφορέας ΔΕ (απασχολείται ως Διαχειριστής Υλικού στη Μονάδα), 1 Βοηθός Φαρμακείου ΔΕ, ο οποίος απασχολείται στο Φαρμακείο της Μονάδας (οι ανάγκες είναι για δύο ακόμη), 1 Φαρμακοποιός ΠΕ, η οποία είναι τοποθετημένη στο Διοικητικό Τμήμα του ΕΟΠΥΥ, αλλά παραμένει στη Μονάδα με σύμφωνη γνώμη του διοικητικού δ/ντή του ΕΟΠΥΥ Κερκύρας, 1 υπάλληλος Ιατρικών Εργαστηρίων ΤΕ, ο οποίος απασχολείται στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο της Μονάδας (οι ανάγκες του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου είναι για τρεις) και 1 υπάλληλος Ραδιολογίας ΤΕ, ο οποίος απασχολείται στο Ακτινολογικό.

Η Διεύθυνση ΕΟΠΥΥ της Κέρκυρας, έχει επανειλημμένως αποστείλει προς ενημέρωση έγγραφα στην κεντρική Διοίκηση του Οργανισμού (τρεις φορές μέσα στο 2012), με τα οποία επισημαίνονται οι παραπάνω ελλείψεις προσωπικού. Ωστόσο, απάντηση δεν ήρθε ποτέ, ούτε και υπήρξε κάποια δέσμευση των αρμοδίων, ότι τα κενά σύντομα θα καλυφθούν.

Ως εκ τούτου,
ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
  1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί, για την ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των 8 προαναφερθέντων συμβασιούχων γιατρών, η οποία λήγει σε 2 μήνες ;
  2. Τι προτίθεται να πράξει άμεσα, για την κάλυψη όλων των κενών θέσεων στο ιατρικό - υγειονομικό - διοικητικό προσωπικό, της Μονάδας;
  3. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί, για την απολύτως αναγκαία χρηματοδοτική κάλυψη, της Μονάδας;
  4. Για ποιο λόγο δεν υλοποιήθηκαν οι εξαγγελίες του Υπουργείου Υγείας, για την εφαρμογή του μέτρου της αστικής γραμμής “184” του γραφείου εξυπηρέτησης ασφαλισμένων;
  5. Με ποια μέτρα προτίθεται να αντιμετωπίσει τις τεράστιες επιπτώσεις, σε επίπεδο κοινωνικής πρόνοιας, που επιφέρει η υπολειτουργία του ΕΟΠΥΥ στο νομό της Κέρκυρας;
Ο ερωτών βουλευτής
Σαμοΐλης Στέφανος

25/3/13

Προκλήσεις της «Χρυσής Αυγής» σε χωριά του Δημοτικού Διαμερίσματος Μελιτειέων.

Προκλήσεις της «Χρυσής Αυγής»
σε χωριά του Δημοτικού Διαμερίσματος Μελιτειέων

25/3/2013
Ανήμερα της εθνικής μας επετείου, τα χωριά μας αμαυρώθηκαν από την ασκήμια και το μίσος της φασιστικής συμμορίας της «Χρυσής Αυγής», με συνθήματα σε τοίχους και κτίρια.
Παράλληλα, «άγνωστοι» έσπασαν την πόρτα και έριξαν μπογιές κι ασβέστες στα γραφεία του ΚΚΕ στον Άη Μαθιά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μελιτειέων καταγγέλλει και καταδικάζει τους βανδαλισμούς.
Η ημέρα που επιλέχθηκε δείχνει μια προκλητική προσπάθεια εθνοκαπηλείας. Η εθνοκαπηλεία δεν έχει καμιά θέση στα χωριά μας, χωριά με ισχυρή δημοκρατική και προοδευτική παράδοση.
Η προσπάθεια των χρυσαυγιτών να παραχαράξουν και να ξαναγράψουν την ιστορία, να επαναφέρουν την ‘‘εθνικοφροσύνη’’, να κάνουν μαθήματα ιστορικής διαστρέβλωσης σε μικρά παιδιά, θα πέσει στο κενό.
Η ιστορική αλήθεια δεν παραποιείται. Οι ιστορικές παρακαταθήκες του αγώνα του ’21 για την ελευθερία, ενάντια στην τυραννία, που τιμάμε σήμερα, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο καπηλείας. Αντίθετα, τονίζουν ότι ο αγώνας για ελευθερία, δημοκρατία, αξιοπρέπεια, είναι πάντα επίκαιρος.
Ιδιαίτερα σήμερα, που αποδομούνται οι κατακτήσεις ενός αιώνα, που τα εργασιακά δικαιώματα, η κοινωνική ασφάλιση, η δημόσια παιδεία, η δημόσια περιουσία, η υγεία, το περιβάλλον, αλλά ακόμα και η ίδια η δημοκρατία, θυσιάζονται για χάρη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, είναι αναγκαία η πλήρης απομόνωση των εκπροσώπων του φασισμού και του εθνικισμού. Η πολιτική λύση δεν μπορεί να προκύψει από κηρύγματα μίσους, εθνοκαπηλείας, ρατσισμού, αλλά μόνο από τον μεγάλο, συλλογικό και ενωτικό αγώνα των εργαζόμενων, των ανέργων, της νεολαίας, της κοινωνίας στο σύνολό της.
Ο πατριωτισμός δεν έχει και δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με τον εθνικισμό. Αν οι χρυσαυγίτες θέλουν να καπηλεύονται το κοινωνικό και δημοκρατικό περιεχόμενο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του ’21, εμείς θα τους αφιερώσουμε το τρίστιχο απ’ τον «Θούριο» του Ρήγα Φεραίου:
Βούλγαροι κι Αρβανίτες, Αρμένοι και Ρωμιοί,
Αράπηδες και Άσπροι με μιαν κοινήν ορμή
για την ελευθερίαν να ζώσωμεν σπαθί.
 
ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ, ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ
ΕΞΩ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ
 
ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μελιτειέων

24/3/13

Συνέντευξη Τύπου του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Στέφανου Σαμοΐλη.

Συνέντευξη Τύπου του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Στέφανου Σαμοΐλη.
Για τις εξελίξεις στην Κύπρο, το σχέδιο «Αθηνά», την Παράκαμψη Αεροδρομίου.

Κέρκυρα, 24/03/2013

Οι εξελίξεις στην Κύπρο, το σχέδιο “Αθηνά” για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, καθώς και το έργο της Παράκαμψης Αεροδρομίου, ήταν το αντικείμενο συνέντευξης του παραχώρησε το Σάββατο 23/3 στα τοπικά ΜΜΕ ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Στέφανος Σαμοΐλης.
Μεταξύ άλλων, ο Στέφανος Σαμοΐλης ανέφερε:

Για τις εξελίξεις στην Κύπρο
Οι εξελίξεις στην Κύπρο είναι δραματικές. Το δυναμικό “όχι” σύσσωμης της κυπριακής αντιπολίτευσης, δείχνει ότι δεν υπάρχει ο μονόδρομος της λιτότητας, αλλά μπορούν να βρεθούν και άλλες λύσεις, μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση.
Το πολιτικό “παιχνίδι” που παίζεται στην Κύπρο είναι γεωπολιτικό, λόγω της γεωγραφικής θέσης της, συγχρόνως όμως και οικονομικό, εξαιτίας των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, στοιχείο που ενδιαφέρει πολύ τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και τη Ρωσία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να μετατρέψει τον κυπριακό λαό σε έρμαιο των δικών της ορέξεων, προκειμένου να τ’ αρπάξει όλα, έχοντας τη μικρότερη δυνατή αντίδραση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θεωρεί ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η φωνή αντίστασης του κυπριακού λαού και να βρεθεί μία λύση μέσα στο ευρώ, αλλά έξω από την τρόικα.

Για το σχέδιο «Αθηνά»
Η κυβερνητική τακτική δείχνει επιμονή στο σχέδιο διάλυσης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, με μικρές αλλαγές που έχουν μοναδικό στόχο να καμφθούν οι αντιστάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας και των τοπικών κοινωνιών. Όπως, χωρίς κανέναν προσανατολισμό και το παραμικρό κριτήριο, σπάρθηκαν ΑΕΙ και ΤΕΙ σε όλη τη χώρα, με τον ίδιο τρόπο, ανορθολογικά και χωρίς επιστημονικά κριτήρια, παρά μόνο το μνημονιακό–οικονομικό κριτήριο, αυτά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα καταργούνται. Η στάση αυτή της κυβέρνησης φανερώνει την κατεύθυνση προς την ιδιωτικοποίηση που ακολουθείται και στον τομέα της Εκπαίδευσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επισημαίνει ότι η Παιδεία θα πρέπει να παραμείνει δημόσιο κοινωνικό αγαθό, να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο για την ανόρθωση της χώρας.

Για το έργο της Παράκαμψης Αεροδρομίου
Η ολοκλήρωση του έργου της λεγόμενης Παράκαμψης Αεροδρομίου, φαίνεται ότι θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.
Στη συμβολή του νέου δρόμου με την οδό Δονάτου Δημουλίτσα, φαίνεται πως η υψομετρική διαφορά θα φτάσει σχεδόν το ένα μέτρο, με συνέπεια ένα μεγάλο τμήμα των Παγκρατέικων όχι μόνο να αποκλειστεί από τη δυνατότητα της πρόσβασης από τα τροχοφόρα, αλλά και πολλά σπίτια και καταστήματα, παρακείμενα του νέου δρόμου, να μετατραπούν σε… ημιυπόγεια.
Στη νέα παρακαμπτήρια οδό, η οποία είναι αστική, κατασκευάζεται διάζωμα που προβλέπεται σε μεγάλους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας. Η κατασκευή του διαζώματος προκαλεί σωρεία προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή, πρωτίστως στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ που προβλέπεται να μετεγκατασταθεί σε ιδιόκτητο οικόπεδο στα Παγκρατέικα και του οποίου η ομαλή κυκλοφορία των λεωφορείων -ιδιαίτερα των προερχόμενων από το νότιο συγκρότημα- θα εμποδίζεται κατά την είσοδο στο νέο σταθμό.
Η τεκμηριωμένη διαμαρτυρία καταστηματαρχών και κατοίκων (υπάρχει συλλογή περίπου 300 υπογραφών) είναι έντονη. Η δημοτική αρχή οφείλει να εξετάσει άμεσα το ζήτημα και να προωθήσει διαδικασίες που θα επιτρέψουν να δοθεί τεχνική λύση.
Το κόστος του έργου της Παράκαμψης Αεροδρομίου (μήκους ίσως λιγότερου των 300 μέτρων), κρίνεται υπέρογκο. Η πρώτη εργολαβία έχει ήδη κοστίσει 1,3 εκατ. ευρώ, ενώ αυτή που εξελίσσεται τώρα έχει προϋπολογισμό 2,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή συνολικά 3.700.000 ευρώ! Ένα τέτοιο ποσό ενδεχομένως να επαρκούσε για την κατασκευή της παρακαμπτήριας οδού που θα έφτανε μέχρι την Πλατυτέρα και που πραγματικά θα αποτελούσε οδικό έργο πνοής. Σε κάθε περίπτωση, το έργο που θα κατασκευαστεί θα πρέπει να είναι τεχνικά σωστό και να εξυπηρετεί το κοινωνικό σύνολο, παρά να προξενεί τόσο σοβαρά προβλήματα.

Το Γραφείο Τύπου

Θέσεις του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ


ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Τμήμα Αυτοδιοίκησης
Θέσεις για το θεσμικό πλαίσιο του Β’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης (αιρετή Περιφέρεια).
Θέσεις για το θεσμικό πλαίσιο του Α’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης (Δήμος).
 
Θόδωρος Γαλιατσάτος
Περιφερειακός Σύμβουλος Ιονίων Νήσων
Επικεφαλής της παράταξης
«Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Συνεργασία Αρχών ΑΝ.Α.Σ.Α για τα Ιόνια Νησιά»
 

Μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την επέτειο της 25ης Μαρτίου
Η Επανάσταση του 1821 αποτελεί μια από τις κορυφαίες στιγμές στη μακρόχρονη πορεία των αγώνων του ελληνικού λαού για ελευθερία, αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία. Δείχνει τις δυνατότητες των λαών, όταν αυτοί αποφασίζουν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους, να αρνηθούν προδιαγεγραμμένες μοίρες, καταστροφικές πορείες κι αδιέξοδα.
Σήμερα, η επέτειος της 25ης Μαρτίου αποκτά ξεχωριστή σημασία. Η τρικομματική κυβέρνηση, εναρμονισμένη με την τρόικα, άβουλη, άφωνη και καταστροφική, προβάλλει τη μνημονιακή πολιτική ως μονόδρομο για την κοινωνία και τη χώρα. Αποσκοπούν να αποδομήσουν ό,τι ακόμα έχει μείνει από το κοινωνικό κράτος και τις κατακτήσεις ενός αιώνα. Τα εργασιακά δικαιώματα, η κοινωνική ασφάλιση, η δημόσια παιδεία, η δημόσια περιουσία, η υγεία, το περιβάλλον, αλλά ακόμα και η ίδια η δημοκρατία, θυσιάζονται για χάρη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, υπέρ των πιστωτών, για λίγους κι εκλεκτούς.
Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η άμεση ενεργοποίηση όλων των εργαζομένων, των ανέργων, της νεολαίας σε ένα μεγάλο, συλλογικό και ενωτικό αγώνα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ιδιαίτερα, σήμερα, ο ελληνικός λαός στέκεται στο πλάι του κυπριακού λαού, γνωρίζοντας ότι ο στόχος είναι κοινός: η αλλαγή των συσχετισμών, η ανατροπή των καταστροφικών πολιτικών του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας.
Η Ιστορία δείχνει ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι, ότι οι μόνοι χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν δίνονται.
Ο αγώνας για ελευθερία, δημοκρατία, αξιοπρέπεια είναι πάντα επίκαιρος.

Το Γραφείο Τύπου

22/3/13

Η Κύπρος δεν είναι μόνη.

Η Κύπρος δεν είναι μόνη.
ΟΧΙ σε μνημόνια, λιτότητα και αυταρχισμό
ΝΑΙ στον κοινό αγώνα των λαών της Ευρώπης για την ανατροπή

Τις προηγούμενες μέρες στην Κύπρο είδαμε να παίζεται ένα έργο που το έχουμε δει ξανά και ξανά στη χώρα  μας και τις καταστροφικές του συνέπειες βιώνουμε σήμερα.

Μνημόνιο ή χρεοκοπία; Αναγκαστική αποδοχή  παράλογων απαιτήσεων, που γκρεμίζουν κατακτήσεις αιώνων και υποθηκεύουν το μέλλον ή άρνηση και χάος;

Μήπως φταίνε για ότι συμβαίνει σήμερα οι ίδιοι οι Κύπριοι; ‘Όπως εμείς «μαζί τα φάγαμε», έτσι και για  την Κύπρο ευθύνεται το φορολογικό καθεστώς;

Όσο όμως εμείς δεν τα φάγαμε μαζί, έτσι και η Κύπρος δεν δημιούργησε μετά την ένταξη της στην ευρωζώνη ένα νέο φορολογικό καθεστώς. Με αυτό το φορολογικό καθεστώς εντάχθηκε και αυτό είναι προϊόν διαπραγμάτευσης της Κύπρου με την Ευρώπη. Τέλος είναι μοναδικό στην Ευρώπη αυτό το καθεστώς; Στο Λουξεμβούργο, τι καθεστώς επικρατεί; Στη Μάλτα τι καθεστώς επικρατεί; Προς τι λοιπόν αυτή η επίθεση προς την Κύπρο; Μα γιατί η τακτική είναι παντού η ίδια. Μέτρα σοκ και δέος, απειλές και ενοχοποίηση των ίδιων των λαών.

Το σχέδιο που επιχείρησαν να εφαρμόσουν ήταν παράλογο, άδικο και επικίνδυνο όχι μόνο για την Κύπρο αλλά για όλες τις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου. Η απόφαση της προηγούμενης Παρασκευής ήταν χαρακτηριστική των προθέσεων, αλλά και του κυνισμού των δυνάμεων που σήμερα ηγούνται στην Ευρωζώνη. Η στρατηγική της γερμανικής κυβέρνησης, με τις ευλογίες του ευρωπαϊκού κερδοσκοπικού χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, εντάσσεται σε μια στρατηγική αποικιοποίησης για όλο τον ευρωπαϊκό Νότο, και ιδιαίτερα για την Ελλάδα και την Κύπρο. Βασικό εργαλείο για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής είναι οι εκβιασμοί με βάση το χρέος, που ακόμα κι αν δεν υπήρχε, θα το είχαν εφεύρει προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους στόχους τους.

Η ελληνική πλευρά, δια του κ. Στουρνάρα και με τις εντολές του κ. Σαμαρά στήριξε αποφάσεις προκλητικές και απαράδεκτες. Δεν δίστασε να συμφωνήσει σε κούρεμα των καταθέσεων των Κυπρίων πολιτών, δημιουργώντας έτσι ένα απαράδεκτο δεδικασμένο για όσες χώρες βρίσκονται σε δημοσιονομικό κίνδυνο στην ευρωζώνη. Με αυτήν την απόφαση ανέλαβε μια ιστορική ευθύνη και αυτό χωρίς την παραμικρή ενημέρωση, εν κρυπτώ από τον ελληνικό λαό και τη Βουλή των Ελλήνων.

Η ΔΗΜΑΡ το ίδιο πρωί έβγαλε ανακοίνωση για την ανάγκη να υπερψηφιστεί η απόφαση από την κυπριακή βουλή και να δούμε πώς θα μπορέσουμε να μείνουμε ως εκεί για να μην υπάρχουν άλλες επιπτώσεις και το ίδιο βράδυ ο κ. Κουβέλης έξω από το Μαξίμου, κατακεραύνωσε την απόφαση του Eurogroup. Το ίδιο έκανε και ο κ. Βενιζέλος.

Μπορούν σήμερα να απευθύνονται κουνώντας το δάχτυλο απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση, αυτοί, που έχουν, με δικές τους αποφάσεις και επιλογές, οδηγήσει τη χώρα και την οικονομία, σε αυτή την κατάσταση; Οι ίδιοι που πανηγύριζαν το PSI, το καταστροφικό κούρεμα που είναι μία από τις βασικές αιτίες, που σήμερα η Κύπρος βρίσκεται σε αυτή τη δεινή οικονομική θέση και οι τράπεζές της έχουν τεράστια ελλείμματα.

Ότι κι αν λένε τώρα, αυτή η τρικομματική κυβέρνηση στο σύνολό της είναι που υποστήριξε την απόφαση του Eurogroup την προηγούμενη Παρασκευή. Ο δικός της υπουργός Οικονομικών είναι που την Πέμπτη στην ελληνική Βουλή ευθυγραμμίστηκε απολύτως με τις απειλές και τους εκβιασμούς του κ. Σόιμπλε προς τους Κυπρίους.

Αποτελεί ντροπή η μνημονιακή κυβέρνηση της Ελλάδας όχι μόνο να εύχεται μη τυχόν υπάρξει εναλλακτική λύση στην Κύπρο και αποδειχτεί ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος διαπραγμάτευσης που αυτή ποτέ δεν ακολούθησε, αλλά να πιέζει και από πάνω και να παίρνει μέρος στους εκβιασμούς των κυρίαρχων δυνάμεων στην Ευρώπη απέναντι στην Κύπρο, ώστε να εφαρμοστεί μια απόφαση που διαλύει την κυπριακή οικονομία.

Υπάρχουν, όμως, και όρια στην ανοχή και στην αντοχή ενός λαού.

Ο κυπριακός λαός έδωσε και κέρδισε μάχη αξιοπρέπειας, στέλνοντας ταυτόχρονα ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη. Ο λαός της Κύπρου είπε το περήφανο ΟΧΙ. Ένα όχι που πολλές φορές απαίτησαν οι λαοί του νότου της Ευρώπης. Ένα όχι που έγινε λαϊκή απαίτηση στην Κύπρο και οδήγησε στο να μην βρεθεί ούτε ένα μέλος του κοινοβουλίου να υπερψηφίσει τα ακραία παράλογα μέτρα του Eurogroup.

Η απόφαση της Κυπριακής Βουλής είναι ιστορικού χαρακτήρα, διότι αποτελεί την πρώτη μεγάλη ήττα της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής των διαρκών εκβιασμών στην ευρωζώνη. Το ΟΧΙ της Κυπριακής Βουλής άνοιξε ένα παράθυρο ελπίδας για αποτροπή της καταστροφής που θέλησε συνειδητά να επιβάλλει η Τρόικα στην Κύπρο. Αποδεικνύει ότι ακόμα και στην πιο δύσκολη στιγμή υπάρχουν δυνατότητες διαπραγμάτευσης, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση.

Σήμερα είναι η ώρα της αλληλεγγύης.

Στην Κύπρο δεν δοκιμάζεται μόνο το σχέδιο εξόδου από την κρίση για μια μικρή ευρωπαϊκή χώρα. Σήμερα στην Κύπρο δοκιμάζεται η δυνατότητα της κάθε χώρας να μπορεί να λέει και όχι απέναντι στην Τρόικα και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Δοκιμάζεται η δυνατότητα ενός λαού να στέκεται με περηφάνια και αξιοπρέπεια. Δοκιμάζεται η δυνατότητα ενός λαού να απορρίπτει μέτρα σοκ, να απορρίπτει τον φαύλο κύκλο λιτότητας και ύφεσης, να απορρίπτει το ξεπούλημα των πλουτοπαραγωγικών του πόρων, να διεκδικεί το δικαίωμά του να έχει τον τελευταίο λόγο.

Αυτή την ώρα λοιπόν, πρέπει να σταθούμε ολόψυχα στο πλευρό των Κυπρίων γιατί η μάχη που δίνουν μας αφορά όλους και όλες. Το δικό τους όχι μπορεί να γίνει η αρχή μεγάλων αλλαγών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

ΤΟ ΟΧΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΗ - ΕΜΠΡΟΣ ΛΑΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

 

Για το σχέδιο αναδιοργάνωσης των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού.

Ερώτηση
Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
 
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
-        Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
-        Τουρισμού
 
Αρ. Πρωτ. 8710/20.03.2013
 
Θέμα: Προτεινόμενο Λειτουργικό και Οργανωτικό Μοντέλο της διοικητικής αναδιοργάνωσης των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού
 
Στην προσφάτως ανακοινωθείσα, εισήγηση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το Λειτουργικό και Οργανωτικό Μοντέλο της διοικητικής αναδιοργάνωσης του τουριστικού τομέα, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων, η κατάργηση (με ταυτόχρονη συγχώνευση), μεγάλου αριθμού των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού (Π.Υ.Τ.).
 
Συγκεκριμένα, προβλέπεται:
  1. Η μείωση των Περιφερειακών Υπηρεσιών (Π.Υ.Τ.) σε επτά (7) από δεκατέσσερις (14) που υπάρχουν σήμερα (ποσοστό -50%).
  2. Η συγχώνευση των Π.Υ.Τ:- Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, με έδρα την Πάτρα.- Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, με έδρα τη Λάρισα.- Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Ιωάννινα.- Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.- Βορείου Αιγαίου, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, με έδρα τον Πειραιά.
  3. Η διατήρηση των υφιστάμενων Π.Υ.Τ. Αττικής και Κρήτης, με έδρα την Αθήνα και το Ηράκλειο, αντίστοιχα.
  4. Η κατάργηση όλων των υφιστάμενων Γραφείων Υποστήριξης και Πληροφόρησης και η δημιουργία τριών νέων Γραφείων Υποστήριξης, σε τρεις Περιφερειακές πρωτεύουσες (Κέρκυρα, Ρόδος και Μυτιλήνη).
Από την προτεινόμενη αναδιοργάνωση των Π.Υ.Τ., προκύπτει ότι ο σχεδιασμός, αντί να λαμβάνει υπ’ όψιν τα κρίσιμα, από τουριστική άποψη, χαρακτηριστικά των Περιφερειών και των τουριστικών επιχειρήσεων που εδρεύουν σε αυτές, κινείται αποκλειστικά με γνώμονα τη μνημονιακή υποχρέωση για μείωση του λειτουργικού κόστους και των δαπανών του δημοσίου τομέα.
 
Κριτήρια αναδιοργάνωσης των Π.Υ.Τ., όπως ενδεικτικά, ο αριθμός και η περιφερειακή κατανομή των τουριστικών επιχειρήσεων, η ενδοπεριφερειακή διασπορά τους, το διοικητικό βάρος και τα κόστη που συνεπάγεται η εξυπηρέτησή τους (ανάλογα με το είδος, την ταξινόμηση, τις λειτουργικές και ποιοτικές προδιαγραφές τους), η διασφάλιση ισοδύναμης πρόσβασης των επιχειρηματιών στις δομές διοικητικής υποστήριξης, πληροφόρησης και εξυπηρέτησης, φαίνεται ότι δεν έχουν ληφθεί καθόλου υπ’ όψιν, κατά το σχεδιασμό.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση το σχέδιο, η Π.Υ.Τ. Αιγαίου, με έδρα τον Πειραιά, θα κληθεί να εξυπηρετήσει 10.366 ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν στα νησιά του Αιγαίου (πλην Κρήτης) και που αντιστοιχούν στο 32% των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας και στο 30% της συνολικής δυναμικότητας.
 
Με την εφαρμογή αυτής της πρότασης αναδιοργάνωσης, οι τουριστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν σε νησιωτικές περιοχές (π.χ. Αιγαίο, Δωδεκάνησος, Ιόνια Νησιά, Σποράδες) ή σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές (π.χ. Δυτ. Μακεδονία, Ανατ. Μακεδονία – Θράκη), θα επιβαρυνθούν με υπέρμετρα, δυσανάλογα κόστη για τη διεκπεραίωση ακόμη και των απλούστερων διοικητικών τους συναλλαγών, ενώ το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον εκσυγχρονισμό τους ή την ανάπτυξη νέων τουριστικών δραστηριοτήτων θα μειωθεί δραματικά.
 
Ταυτόχρονα όμως με τα παραπάνω, η προτεινόμενη αναδιοργάνωση καθιστά αβέβαιο το εργασιακό μέλλον των υπαλλήλων που υπηρετούν στις Π.Υ.Τ., δεδομένης της κατάργησης-συγχώνευσης των υπηρεσιών τους, υπαλλήλων που αποδεδειγμένα διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις, εμπειρία και ικανότητες, για την επιτυχή και αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων τους.
 
Τέλος, η εφαρμογή των προτεινόμενων καταργήσεων-συγχωνεύσεων, σε συνδυασμό με τις απολύσεις εξειδικευμένου προσωπικού, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε πλήρη αδυναμία ουσιαστικού ελέγχου της σύννομης λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων, με απρόβλεπτα αποτελέσματα, ως προς την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ασφάλεια των τουριστών – επισκεπτών.
 
Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
  1. Με βάση ποια κριτήρια, καταρτίστηκε το συγκεκριμένο σχέδιο αναδιοργάνωσης των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού;
  2. Ποια μέτρα πρόκειται να ληφθούν, ώστε να αποτραπεί η δυσανάλογη χρονική και οικονομική επιβάρυνση των επαγγελματιών του τουρισμού, που θα αναγκάζονται να ταξιδεύουν σε μεγάλες αποστάσεις για τη διεκπεραίωση των διοικητικών τους συναλλαγών;
  3. Ποια μέριμνα έχει ληφθεί, ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των υπό κατάργηση ή συγχώνευση Περιφερειακών Υπηρεσιών;
  4. Ποιες εκτιμάτε ότι θα είναι οι επιπτώσεις της προτεινόμενης αναδιοργάνωσης στο υφιστάμενο σύστημα ελέγχου των τουριστικών επιχειρήσεων, με γνώμονα την επάρκεια, την αντικειμενικότητα και την αποτελεσματικότητά του;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Σαμοΐλης Στέφανος
Γάκης Δημήτρης
Κυριακάκης Βασίλης
Ουζουνίδου Ευγενία
Γερμανίδης Αθανάσιος
Θεοπεφτάτου Αφροδίτη
Διαμαντόπουλος Βαγγέλης

20/3/13

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.

Ανακοίνωση της Επιτροπής Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κέρκυρας
για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Φυλετικών Διακρίσεων.

Κέρκυρα, 21/3/2013
Η 21η του Μάρτη είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων. Με αφορμή αυτή τη μέρα, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στα μεγάλα προβλήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα το τελευταίο χρονικό διάστημα και καλούμε τους Κερκυραίους πολίτες να αναλογιστούν τις πραγματικές έννοιες του ρατσισμού και του φασισμού, καθώς και την αναντιστοιχία των εννοιών αυτών με την ιστορία και το ήθος των Ελλήνων.
Ζούμε, εργαζόμαστε και αγωνιζόμαστε μαζί και δίπλα στους μετανάστες, τους πρόσφυγες, τις μειονότητες, τους «διαφορετικούς» και σε όλους όσους για την κυβέρνηση είναι «ξένοι», τιμώντας την ιστορία μας. Όμως για εμάς δεν είναι ξένοι, ούτε «ευπαθείς ομάδες». Έχουν όνομα, είναι φίλοι και σύντροφοι που ταλαιπωρούνται από την γραφειοκρατία, τις ουρές, την κρατική αναλγησία, την κακοποίηση, τα βασανιστήρια και τις εγκληματικές συνθήκες κράτησης.
Δυστυχώς παραμένει ισχυρός ο θεσμικός ρατσισμός της κυβέρνησης που συνεπάγεται έλλειψη υποδομών, απουσία των δημόσιων υπηρεσιών, άρνηση του κράτους να αντιμετωπίσει την κατάσταση που γεννάει το αυγό του φιδιού, με τη Χρυσή Αυγή να βρίσκεται σε παράκρουση, ενώ τα προσχηματικά "γραφεία για την αντιμετώπιση" των κρουσμάτων ρατσιστικής βίας δείχνουν ένα ακόμη κακόγουστο αστείο. Και κοντά σε όλα αυτά, οι βάρκες στο Αιγαίο με απελπισμένους άνδρες και γυναίκες, εξαντλημένα και φοβισμένα παιδιά συχνά χωρίς γονείς, που όταν πατήσουν στη στεριά καταλήγουν παράνομοι.
Για εμάς ο ρατσισμός δεν είναι  φυσικό φαινόμενο που ενέσκηψε ξαφνικά. Οι αιτίες του είναι πολιτικές και κοινωνικές και τα αποτελέσματα του διαρκούν πολύ. Αλλά η αντιμετώπισή του πρέπει να είναι αποφασιστική και για αυτήν θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο.
  • Μέσα στα σχολεία, ενάντια στη φασιστική εξάπλωση της Χρυσής Αυγής, ώστε ο σεβασμός της διαφορετικότητας να είναι μέρος της εκπαίδευσης και όχι «πολυτέλεια» θεωρητικών συζητήσεων που μένουν σε επίπεδο προγραμμάτων.
  • Με χορήγηση της ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών.
  • Με ενίσχυση των δημοσίων υπηρεσιών και αγαθών με καθολικό χαρακτήρα, τα οποία θα απολαμβάνουν όλοι οι κάτοικοι, ανεξαρτήτως καταγωγής.
  • Με αγώνα για ένα κράτος που θα σέβεται τα ατομικά, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα όλων των ανθρώπων που κατοικούν στο έδαφός του.
  • Αλλά κυρίως και πάνω από όλα, ξεκινώντας από το πιο σημαντικό, τη μόνη λύση, δυστυχώς όχι και τόσο αυτονόητη για κάποιες πολιτικές δυνάμεις: μία νέα μαζική νομιμοποίηση, στα πλαίσια μιας διαρκούς διαδικασίας τακτικής νομιμοποίησης των μεταναστών, που θα βάλει τέλος στην κοινωνική τους ομηρεία και την εργασιακή τους εκμετάλλευση.
Οι φυλές, τα έθνη και οι απλοί και καθημερινοί άνθρωποι δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους. Το καπιταλιστικό κεφάλαιο και ο φασισμός από τον απλό, εργαζόμενο και αγωνιζόμενο λαό, έχει να χωρίσει πολλά…

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κέρκυρας
Επιτροπή Δικαιωμάτων

19/3/13

Εγκληματικές και καταστροφικές οι αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο.

Έχει συναινέσει η ελληνική κυβέρνηση στο έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού;

Κέρκυρα, 19/03/2013

Οι αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο καταδεικνύουν το πολιτικό αδιέξοδο των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν πρόκειται για μια λάθος επιλογή. Είναι μια συνειδητή απόφαση των νεοφιλελεύθερων ευρωπαϊκών κέντρων εξουσίας να βαθύνουν την κρίση.

Το κούρεμα των καταθέσεων συνιστά μια εγκληματική επιλογή, κοινωνικά άδικη, αλλά και αποσταθεροποιητική για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και συνολικά για την ευρωζώνη. Πρόκειται για μια κίνηση βόμβα στα θεμέλια της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου. Ένα σήμα προς τις αγορές ότι η καταστροφή είναι συστατικό της ίδιας της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Την ίδια στιγμή, συνιστά πρόκληση η εγκληματική σιωπή της ελληνικής κυβέρνησης.

Δυο μέρες μετά την απόφαση, και εξακολουθεί να κρύβεται, τηρώντας σιγή ιχθύος για τα συμφωνηθέντα στο Eurogroup και για τη δική της στάση.

Οφείλει να εξηγήσει: Οι αποφάσεις αυτές έχουν και τη δική της υπογραφή; Έχει συναινέσει ή όχι στο έγκλημα εις βάρος του κυπριακού λαού και συνολικά εις βάρος των ευρωπαίων πολιτών; Γιατί, κατά παράβαση του κανονισμού της βουλής, αρνείται το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συγκληθεί έκτακτα η ολομέλεια για να συζητήσει τις εξελίξεις στην Κύπρο;

Οι κούφιες δηλώσεις συμπαράστασης, τα ευχολόγιά του κ. Σαμαρά, προκαλούν το κοινό αίσθημα και χαρακτηρίζουν μια κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων, των αναγκών και των προσδοκιών του ελληνικού λαού.

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο δικαιώνουν τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ότι δεν πρόκειται να βγει η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ευρώπη από την κρίση με μια επιστροφή στον παλιό κόσμο, στον κόσμο που υπήρχε πριν την κρίση.

Όσο δεν προωθείται μια ευρωπαϊκή συνολική λύση για τη ρύθμιση των χρεών, με κοινωνικά δίκαιο και αναπτυξιακό πρόσημο, μέσα από μια στρατηγική σύμπλευσης με τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές για το σύνολο των ευρωπαϊκών λαών.

Ο μόνος τρόπος για να βγει η Ευρώπη όρθια από την κρίση είναι υψώνοντας μια ασπίδα προστασίας για τους εργαζόμενους και το κράτος πρόνοιας.

Ο μόνος δρόμος εξόδου είναι η ριζοσπαστική ρήξη με τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού και η παραγωγική κινητοποίηση της κοινωνίας που θα οδηγήσει σε έναν κοινωνικό μετασχηματισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το Γραφείο Τύπου