«Ο ΣΥΝ σταματά τη λειτουργία του και το καταστατικό λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και μόνο αυτό μας δεσμεύει όλες και όλους όπως κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.»
(ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, 10/7/2013)

Η διαδικτυακή παρουσία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, συνεπής και συνεχής επί 16 ακριβώς έτη (από Ιούλιο 1997 έως Ιούλιο 2013), σταματά εδώ.

Το ωραίο και μεγάλο ταξίδι συνεχίζεται.
Με νέο μας όχημα πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ, για την κυβέρνηση της Αριστεράς, για την ανασυγκρότηση της χώρας, για τα δικαιώματα του λαού, για τη σοσιαλιστική προοπτική.

Θα μας βρείτε στο νέο ιστολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ:
http://syrizacorfu.blogspot.gr

29/3/12

Μήνυμα της ΚΠΕ του ΣΥΝ για το θάνατο του Γιάννη Μπανιά

Ο θάνατος του σύντροφου Γιάννη Μπανιά αποτελεί μια μεγάλη απώλεια για το χώρο της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς. Ο Γιάννης Μπανιάς υπήρξε ένας άοκνος,συνεπής και μεθοδικός αγωνιστής στην υπόθεση του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία, στην υπόθεση της κομμουνιστικής ανανέωσης. Ανθρώπινος και καταδεκτικός αφοσιώθηκε με όλες του τις δυνάμεις, σε όλη του την πολιτική διαδρομή, στην υπηρεσία των ιδανικών και των αξιών της αριστεράς.
Η ηγετική του παρουσία στην θέση του γραμματέα του ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ σφράγισε ανεξίτηλα το εγχείρημα της κομμουνιστικής ανανέωσης στην πατρίδα μας. Οι πολιτικές παρεμβάσεις του σ.Γιάννη αποτέλεσαν ανάχωμα απέναντι σε φωνές που ωθούσαν στην αποϊδεολογικοποίηση της αριστεράς και την μετατόπισή της προς συντηρητικότερες κατευθύνεις. Η συμβολή του Γ. Μπανιά στο ενωτικό εγχείρημα της σύγχρονης ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, τον ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε καθοριστική για την ύπαρξη και την ενδυνάμωσή του.
Μακάρι το παράδειγμά του να βρίσκει πάντα μιμητές ανάμεσα στους χιλιάδες αριστερούς και αριστερές που εμπνέονται από την υπόθεση του ελεύθερου, ανθρώπινου και δημοκρατικού σοσιαλισμού.
Τον αποχαιρετούμε με συγκίνηση και σεβασμό.

17/3/12

Σε θέση εκλογικής μάχης!

Το ξεκίνημα της προεκλογικής προετοιμασίας για τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ Κέρκυρας ήταν το αντικείμενο συζήτησης της Νομαρχιακής Συνέλευσης των μελών του, που συγκλήθηκε την Τετάρτη 14/3/2012.
Στη Συνέλευση συζητήθηκε το προγραμματικό πλαίσιο και οι δέκα στόχοι - άξονες δράσης που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και αποτελούν τη βάση της προσπάθειας για συγκρότηση ενός ευρύτατου μετώπου των αντιμνημονιακών-αντινεοφιλελεύθερων δυνάμεων, με στόχο ένα νέο συνασπισμό εξουσίας και διακυβέρνησης της χώρας, σε προοδευτική και φιλολαϊκή κατεύθυνση, με απεμπλοκή από τα μνημόνια και την τρόικα.
Συζητήθηκαν οι εκλογικοί στόχοι και η εκλογική τακτική, όσον αφορά και την Κέρκυρα.
Εκτενής συζήτηση έγινε για τη συγκρότηση ενός ψηφοδελτίου μάχης και συμπαράταξης. Τέτοιου που να απεικονίζει και τη στράτευση πολιτικών στελεχών πρώτης γραμμής, και την πολυχρωμία του ΣΥΡΙΖΑ, και το άνοιγμα στον ευρύτερο χώρο των αριστερών και ριζοσπαστικών δυνάμεων, του κόσμου που απεγκλωβίζεται από τα κόμματα της τροϊκανής συγκυβέρνησης και προσβλέπει σε αριστερές προοδευτικές λύσεις, του κόσμου των κινημάτων και των αγώνων.
Εγκρίθηκαν 14 ονόματα, είτε εντός είτε εκτός του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία θα τεθούν σε διαβούλευση στο ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο τη συναινετική επιλογή των πέντε υποψηφίων που θα συγκροτήσουν ένα δυναμικό ψηφοδέλτιο μάχης και εκλογικής επιτυχίας, ικανό να φέρει ισχυρό πλήγμα στα κόμματα της συγκυβέρνησης και του μνημονίου στην Κέρκυρα.
Τέλος στα πλαίσια της πολιτικής εξόρμησης του ΣΥΡΙΖΑ, η Νομαρχιακή Συνέλευση προσανατολίζεται στην ανάληψη πρωτοβουλιών και στήριξη των κινηματικών δράσεων κατά των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης που απορρέουν από το νέο Μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση.
Κέρκυρα, 16/3/2012
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

12/3/12

ΤΑΙΠΕΔ: «εκατό χρόνια ερημιάς» για τον Ερημίτη!

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ:
Θα υπερασπιστούμε όσα δημιούργησε η φύση και σεβάστηκε ο χρόνος.
Η μοναδική Κερκυραϊκή φύση άλλαξε στις μέρες μας από παρεμβάσεις που δεν τη σεβάστηκαν και εξακολουθούν να την τραυματίζουν. Αντίθετα το πλούσιο οικοσύστημα του «Ερημίτη» παρέμεινε μετά από αγώνες και φροντίδα αλώβητο στο πέρασμα των χρόνων δείχνοντας το δρόμο για μια ανάπτυξη που δεν καταστρέφει αλλά προστατεύει και αναδεικνύει.
Αυτή την «παραφωνία»  η κυβέρνηση του μνημονίου αναλαμβάνει να διορθώσει ξεπουλώντας τον Ερημίτη μαζί με τις λίμνες του, τις πανέμορφες παραλίες του, τη σπάνια βλάστησή του, τα νεροπούλια του και τη μοναδική  βίδρα που βρίσκει καταφύγιο στα ήρεμα νερά του.
Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει ο Ερημίτης το πρώτο θύμα του «Ταμείου Αξιοποίησης  Ιδιωτικής Περιούσιας του Δημοσίου Α.Ε.». Να βαφτίζουν ψευδώνυμα ως «αξιοποίηση» το ξεπούλημα, ως «ιδιωτική περιουσία» τον δημόσιο πλούτο, το περιβάλλον, τη ζωή σ' αυτή τη χώρα, σ' αυτό το νησί. Δεν θα επιτρέψουμε το χρώμα του χρήματος να σκεπάσει το χρώμα της φύσης. Δεν είναι όλα σ' αυτό τον τόπο για ξεπούλημα, για καταστροφή, για πλουτισμό στα χέρια «επενδυτών».
Κομμάτι-κομμάτι, φιλέτο-φιλέτο, ξεπουλιέται σήμερα ο Ερημίτης, αύριο το Αεροδρόμιο, το Λιμάνι, η Αντινιώτη, τα Κορίσσια, το Μον Ρεπό...
Ο αγώνας και η αντίσταση για τη διάσωση του φυσικού μας πλούτου και της δημόσιας περιουσίας δεν τελειώνει με λόγια, με ανακοινώσεις, με ψηφίσματα... Τώρα αρχίζει.
Οι μνημονιακοί πολιτικοί παράγοντες, που υποκριτικά ρωτάνε από ποιό νόμο προβλέπεται το ξεπούλημα του Ερημίτη, ας έκαναν τον κόπο να δουν τι ψηφίζουν όταν έλεγαν «ναι σε όλα». Οι ευθύνες τους δεν παραγράφονται, ούτε στα «εκατό χρόνια ερημιάς» και ερήμωσης των πάντων που αναλαμβάνει το ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε.
Οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες, ας κάνουν τον κόπο να τοποθετηθούν στην πρόταση που έχει καταθέσει εγκαίρως ο ΣΥΡΙΖΑ: Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την προστασία της δημόσιας περιουσίας στην Κέρκυρα και δημιουργία μετώπου όλων των φορέων του νησιού.
Δηλώνουμε σε όσους αποφασίζουν  ερήμην  μας  για τον τόπο και το μέλλον των παιδιών  μας  ότι:  Όσα η φύση δημιούργησε και ο χρόνος σεβάστηκε εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τα υπερασπιστούμε…
Κέρκυρα, 12/03/2012
Το Γραφείο Τύπου

7/3/12

Μήνυμα της Ν.Ε. Κέρκυρας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ για την ημέρα της γυναίκας

Η 8η Μάρτη, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, δεν είναι απλά μια επέτειος τιμής για τους αγώνες του γυναικείου κινήματος.
Σε μια εποχή όπου κυβέρνηση, ΔΝΤ και τρόικα προχωρούν σε κατά μέτωπο επίθεση κατά της κοινωνίας, οι γυναίκες είναι τα πρώτα θύματα της διάλυσης κοινωνικών θεσμών, παροχών και δικαιωμάτων. Είναι οι πρώτες στη λίστα της ανεργίας. Οι πιο απροστάτευτες από την αυθαιρεσία και τις πιέσεις των εργοδοτών. Οι πρώτες απειλούμενες για απόλυση.
Στις μέρες μας οι γυναίκες αποκλείονται ολοένα και περισσότερο από το δημόσιο χώρο: τον Νοέμβριο του 2011 η ανεργία έφτασε το 20,9%. Αυτό μεταφράζεται σε ποσοστά 24,5% για τις γυναίκες, 18,3% για τους άνδρες.
Η εργασία των γυναικών έχει μετατραπεί σε δουλεία, με εξευτελιστικές αμοιβές, με άνιση αμοιβή για ίση εργασία, συχνά χωρίς ασφάλιση, με μεταχείριση που περιέχει βία, απειλές, ηθική και σεξουαλική παρενόχληση, απολύσεις εγκύων και συνθήκες εργασίας που θυμίζουν 19ο αιώνα.
Μειώνονται ή και καταργούνται μια σειρά επιδόματα που κερδήθηκαν για να διευκολύνουν τη ζωή των γυναικών και το μεγάλωμα των παιδιών. Τέτοια είναι τα επιδόματα γάμου, τοκετού, βρεφονηπιακού σταθμού, παιδικής μέριμνας, κατασκηνωτικό. Επίσης κινδυνεύουν τα ειδικά ωράρια μητέρων καθώς και ειδικές γονικές άδειες.
Σε συνθήκες κατεδάφισης της δημόσια κοινωνικής πρόνοιας, η φροντίδα των νεαρότερων και των γηραιότερων μελών της οικογένειας αναμφισβήτητα βαραίνει τις πλάτες των γυναικών. Η κατανομή εργασίας εντός του σπιτιού γίνεται βαρύτερη για τις γυναίκες.
Το φαινόμενο της βίας και της καταπίεσης σε βάρος των γυναικών ποτέ δεν σταμάτησε. Τα θύματα της πορνείας, ακόμα πιο πολύ του trafficking, αποτελούν τα σύμβολα μιας ολικής κοινωνικής καταπίεσης στην πιο επαχθή μορφή και η εκμετάλλευσή τους αποτελεί πηγή τεράστιου πλούτου.
Σε περιόδους κρίσης οι γυναίκες εντάσσονται πιο μαζικά στο στρατόπεδο της αντίστασης ενάντια στον οδοστρωτήρα των μέτρων της κυβέρνησης και της τρόικας.  Η ένταξή τους στους κοινωνικούς αγώνες, δείχνει την αποφασιστικότητα των γυναικών να εμποδίσουν την κατεδάφιση δικαιωμάτων που κερδήθηκαν με αγώνες δεκαετιών. Ανοίγει δρόμους χειραφέτησης. Ενδυναμώνει τον καθημερινό αγώνα για επιβίωση, αξιοπρέπεια κι ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, εκφράζει την αλληλεγγύη του στους αγώνες των γυναικών, στοχεύοντας σε μια κοινωνία σεβασμού των ανθρώπινων αξιών και απόλυτης ισότητας των φύλων.
Κέρκυρα, 8/3/2012
Το Γραφείο Τύπου

3/3/12

Μέτρα για την ανακούφιση των νοικοκυριών από την υπερχρέωση

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:
Μέτρα για την ανακούφιση των νοικοκυριών από την υπερχρέωση
Μέσα στο ζοφερό κλίμα των μνημονίων, της λιτότητας, των περικοπών, των χαρατσιών, της ανεργίας, το πρόβλημα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών (δάνεια, κάρτες) γίνεται σοβαρότατο και δυσβάσταχτο.
Δάνεια, τόκοι, δόσεις, έχουν γονατίσει τα νοικοκυριά. Βλέπουμε περιπτώσεις όπου η εκκαθάριση μηνιαίας μισθοδοσίας φθάνει να είναι και αρνητική!
Οι υποχρεώσεις των νοικοκυριών προς τις τράπεζες υπερβαίνουν το ποσό των 112 δις ευρώ. Ένα πολύ μεγάλο μέρος των δανειακών υποχρεώσεων δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί, λόγω της δραματικής επιδείνωσης της οικονομικής δυνατότητας των δανειοληπτών. Τα τελευταία "μνημονιακά" χρόνια, τριπλασιάστηκαν τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που προέχει δεν είναι η εξασφάλιση των υπερκερδών των τραπεζών, αλλά η επιβίωση της κοινωνίας.
Ζητάμε να παρθούν άμεσα μέτρα για την οικονομική ανακούφιση των εργαζομένων, των ανέργων, των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Προτείνουμε τέτοια μέτρα:
  • Ζητάμε: διαγραφή των χρεών για τους δανειολήπτες που το ατομικό ή οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσόν που λογίζεται ως όριο φτώχειας.
  • Ζητάμε: αντίστοιχη μείωση των χρεών για όσους υπέστησαν μείωση στο εισόδημά τους ή έχασαν την εργασία τους.
  • Ζητάμε: η μηνιαία καταβολή δόσεων σε όλες τις τράπεζες να μην υπερβαίνει το 30% των μηνιαίων ατομικών ή οικογενειακών αποδοχών.
  • Ζητάμε: να γίνει μείωση των επιτοκίων σε λογικά όρια. Ιδιαίτερα για τα καταναλωτικά δάνεια, τα επιτόκια ξεπερνούν κάθε κανονιστικό όριο.
Είναι αναγκαίο να μπει επιτέλους φραγμός στην ασυδοσία των τραπεζών. Το τραπεζικό λόμπι, την τελευταία δεκαετία ιδιαίτερα, παραβιάζει συστηματικά τα υγιή κριτήρια παροχής δανείων. Έσπρωξε χιλιάδες εργαζόμενους και νοικοκυριά στην υπερχρέωση, αδιαφορώντας για τους κινδύνους στην κοινωνία  και στην οικονομία.
Αυτό πρέπει να σταματήσει. Η κοινωνία και τα νοικοκυριά πρέπει ν' απαλλαγούν απ' το βρόγχο του υπερδανεισμού. Η κοινωνία και τα νοικοκυριά δεν μπορούν να δεχθούν άλλες θυσίες στο βωμό του τραπεζικού κέρδους.
3/3/2012
ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ