«Ο ΣΥΝ σταματά τη λειτουργία του και το καταστατικό λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και μόνο αυτό μας δεσμεύει όλες και όλους όπως κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.»
(ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, 10/7/2013)

Η διαδικτυακή παρουσία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, συνεπής και συνεχής επί 16 ακριβώς έτη (από Ιούλιο 1997 έως Ιούλιο 2013), σταματά εδώ.

Το ωραίο και μεγάλο ταξίδι συνεχίζεται.
Με νέο μας όχημα πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ, για την κυβέρνηση της Αριστεράς, για την ανασυγκρότηση της χώρας, για τα δικαιώματα του λαού, για τη σοσιαλιστική προοπτική.

Θα μας βρείτε στο νέο ιστολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ:
http://syrizacorfu.blogspot.gr

25/1/12

Για τον Οργανισμό Λιμένος Κέρκυρας (ΟΛΚΕ)

Ερωτώμενος από δημοσιογράφους να σχολιάσει τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει από τον διορισμό του κ. Σωτήρη Βλάχου, μέλους της ΚΕ της Δημοκρατικής Αριστεράς, στη θέση του νέου Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας (ΟΛΚΕ), ο Γραμματέας της ΝΕ Κέρκυρας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Διονύσης Στραβοράβδης ανέφερε:
Παρακολουθούμε κι εμείς τις αντιδράσεις που εκφράζονται. Σημειώνουμε ότι δεν πρόκειται για τις διαδικασίες αξιοκρατικής ή μη επιλογής ενός υπηρεσιακού παράγοντα. Πρόκειται για πολιτική θέση. Η επιλογή σε τέτοιες θέσεις χαρακτηρίζει και υπηρετεί την πολιτική και αυτών που επιλέγονται και αυτών που τους επιλέγουν.
Η τρικομματική τροϊκανή κυβέρνηση ψήφισε ήδη το νομοσχέδιο ξεπουλήματος όλης της δημόσιας περιουσίας. Το λιμάνι της Κέρκυρας είναι σε άμεσο κίνδυνο. Και όχι μόνο το λιμάνι, αλλά όλη η παραλιακή ζώνη, όλα τα μικρότερα λιμάνια του νησιού, που η κυβέρνηση φρόντισε να τα μεταφέρει στη δικαιοδοσία του ΟΛΚΕ, ώστε να γίνει ελκυστικότερο το προς πώληση πακέτο.
Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα, για την ανάπτυξη ενός ευρύτατου κινήματος προστασίας της δημόσιας περιουσίας. Η ΔΗΜ.ΑΡ. και τα στελέχη της, σε ποιά πλευρά θα βρίσκονται;
Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση ενός νέου συνασπισμού εξουσίας που θα βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, θα την επαναλαμβάνουμε διαρκώς και θα την παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Αντί να ανταποκριθεί σ' αυτή την πρόσκληση ευθύνης για την Αριστερά, η ΔΗΜ.ΑΡ. προτιμά να συνομιλεί με τα κυβερνητικά κέντρα και ν' αναλαμβάνει θέσεις κρατικής διοίκησης.
Ο καθείς κρίνεται και θα κριθεί απ' τις επιλογές του, απ' τις θέσεις του, απ' τις πολιτικές που εκφράζει και υπηρετεί.

24/1/12

ΟΧΙ στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας - Τοπικό δημοψήφισμα ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας

ΟΧΙ στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας
Τοπικό δημοψήφισμα ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας

Την διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος ώστε ν' αποφασίσει ο κερκυραϊκός λαός για την τύχη της δημόσιας περιουσίας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας.
Την πρόταση παρουσίασαν δημόσια σε συνέντευξη τύπου τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Τόμπρος, μέλος της ΠΣΕ ΣΥΡΙΖΑ και Διονύσης Στραβοράβδης, Γραμματέας ΝΕ ΣΥΝ Κέρκυρας.
Στη συνέντευξη τύπου ανέφεραν:

Με την πολιτική των μνημονίων, της τρόικας, της τρικομματικής κυβέρνησης του "μαύρου μετώπου", συντελείται ένα διαρκές έγκλημα σε βάρος του λαού. Επιβάλλεται η φτωχοποίηση, προσβάλλεται η ίδια η υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια των πολιτών, φαλκιδεύεται η δημοκρατία, εκποιείται η χώρα.
Με την ψήφιση σήμερα του άρθρου 7 του πολυνομοσχεδίου, όλη η περιουσία του δημοσίου και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) μεταβιβάζεται στο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας. Το Ταμείο αυτό δεν ανήκει στο δημόσιο, λειτουργεί με όρους ιδιωτικής εταιρείας, έχει κατά νόμο ως αποστολή να εκποιεί ό,τι περιέρχεται σε αυτό. Ακίνητη και κινητή περιουσία, άυλα δικαιώματα, εμπράγματα δικαιώματα, δικαιώματα αξιοποίησης, εκμετάλλευσης κλπ.
Πωλείται η χώρα, και μάλιστα με βάση το Αγγλοσαξονικό Δίκαιο. Με τα έσοδα που προκύπτουν να φεύγουν απευθείας στο εξωτερικό.
Προς εκποίηση οδηγείται και σημαντική δημόσια περιουσία στη Κέρκυρα, που κατακτήθηκε με αγώνες. Το Μον Ρεπό, το αεροδρόμιο το λιμάνι, ο «Ερημίτης» σύντομα θα τεθούν προς πώληση. Πληροφορίες δημοσιογραφικές αναφέρουν ότι το τίμημα πώλησης του αεροδρομίου σε γερμανικό όμιλο θα είναι 50 εκατ. ευρώ, όταν το αεροδρόμιο της Κέρκυρας αποφέρει κέρδη ετησίως 25 εκατ. ευρώ! Ξεπουλιέται, δηλαδή, έναντι των κερδών 2 μόλις ετών!
Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει την πολιτική πρωτοβουλία να ζητήσει να εκφραστεί ο κερκυραϊκός λαός για την περιουσία που του ανήκει.
Καταθέτουμε πρόταση για την διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος άμεσα (προτείνουμε στις 26 Φεβρουαρίου) προκειμένου ο κερκυραϊκός λαός να αποφασίσει για την τύχη της δημόσιας περιουσίας και αν θέλει ή όχι τις ιδιωτικοποιήσεις.
Σημειώνουμε ότι ο κ. Δήμαρχος Κέρκυρας με δημόσιες δηλώσεις έχει εκφράσει την αντίθεσή του στο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας της Κέρκυρας. Καλούμε λοιπόν τον κ. Δήμαρχο να θέσει το θέμα σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να προχωρήσει, ως θεσμικός φορέας, στη διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος.
24/1/2012
ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

11/1/12

Η μεταφορά μαθητών για άλλη μια φορά εμπόδιο στην εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων σχολείων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης αλλά και των ειδικών σχολείων (ΑμεΑ)

Επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελίας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου
Παρέμβαση για το φλέγον ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών κάνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, με επίκαιρη ερώτησή της στη Βουλή. Η βουλευτής ρωτάει τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας, δια βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων αν θα λυθεί το πρόβλημα οριστικά και αν υπάρχει σχεδιασμός να δημιουργηθεί ένας κρατικός φορέας ανά περιφέρεια που να αναλάβει την ασφαλή μεταφορά των μαθητών όλων των βαθμίδων στα σχολεία τους.
Η ερώτηση της Ε. Αμανατίδου:
Με τον ν. 3852/2010 (Καλλικράτης) η αρμοδιότητα της μεταφοράς μαθητών Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης συμπεριλαμβανομένων και των 42 μουσικών και 3 καλλιτεχνικών (Γυμνασίων-Λυκείων) αλλά και των ειδικών σχολείων (ΑμεΑ) που ήταν αρμοδιότητα των κατά τόπους πρώην Νομαρχιών ως γνωστόν περιήλθε στους Δήμους. Να σημειωθεί πως σε αρκετές περιπτώσεις οι απευθείας αναθέσεις και οι υπέρογκες τιμολογήσεις που υπέγραψαν συγκεκριμένες Ν.Α. όταν έφτασαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο απορρίφθηκαν συμβάσεις με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία μαθητών και γονέων που καλούνταν να μεταφέρουν τα παιδιά τους με δικά τους μέσα ειδικά όπου δεν υπήρχε συγκοινωνία που τα δρομολόγιά της να εξυπηρετούν τη άμεση και ασφαλή μετάβαση από και προς τα σχολεία.
Επίσης λόγω των οικονομικών δυσκολιών των νέων ΟΤΑ, αλλά και των διαφόρων άλλων προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από το νέο μαθηματικό τύπο υπολογισμού των μαθητικών δρομολογίων και αφού η μεταφορά των μαθητών δημιούργησε αντικειμενικές δυσλειτουργίες σε σχολικά συγκροτήματα που δεν καλύπτονται από αστικές συγκοινωνίες και μετά από κινητοποιήσεις των μαθητών, το ΥΠΠΔΜΘ έδωσε διάφορες παρατάσεις στις προηγούμενες συμβάσεις των πρώην Ν.Α. με τελευταία αυτή στις 5 Ιανουαρίου 2012 (έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών αρ.πρωτ. 654) που δίνει παράταση μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2012 σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης των διαγωνισμών από τους οικείους δήμους. Η τελευταία παράταση δόθηκε με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στις 31/12/2011 και η οποία στην παρ. 7 του άρθρου 2 προβλέπει ότι «οι συμβάσεις που έχουν συνάψει οι περιφέρειες για τη μεταφορά μαθητών και παρατάθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 70 του ν.4002/2011 (Α΄/180) παρατείνονται έως την 28η Φεβρουαρίου 2012».
  • Επειδή τα προβλήματα της μεταφοράς μαθητών στα δημόσια σχολεία είναι συνεχιζόμενα και ταλαιπωρούν μαθητές, γονείς αλλά και την εκπαιδευτική κοινότητα.
  • Επειδή η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, να προχωρήσει σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων στην περιφέρεια εκ των πραγμάτων αυτό σημαίνει πως οι μεταφορές των μαθητών πολλαπλασιάζονται και οι νέοι ΟΤΑ που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το κόστος μεταφοράς αλλά ούτε των συνοδών, που επιβάλλεται για τους μαθητές της Α/βάθμιας εκπαίδευσης, θα έχει ως αποτέλεσμα να καλεστούν οι γονείς να πληρώσουν και αυτή την υποχρέωση της πολιτείας.
  • Επειδή οι μαθητές με αναπηρία που φοιτούν στα ειδικά σχολεία της χώρας δεν μπορούν να ταλαιπωρούνται όπως και οι οικογένειές τους πέραν των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και με τη μεταφορά και αυτό αν συνεχιστεί ίσως πολλά παιδιά θα πάψουν να πηγαίνουν σχολείο και επιπλέον δεν είναι μαθητές μόνο των δήμων που εδρεύει το ειδικό σχολείο αλλά ευρύτερων περιοχών.
  • Επειδή οι μαθητές που φοιτούν στα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία της χώρας μεταφέρονται από όλο τον νομό στα σχολεία τους και σε αρκετές περιπτώσεις και από όμορους και επίσης δεν είναι μαθητές μόνο του οικείου δήμου και αν δεν υπάρχει μεταφορά εκ των πραγμάτων τα παραπάνω σχολεία θα έχουν διαρροές και έτσι θα κλείσουν.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
  1. Θα υπάρξει άμεση και οριστική λύση στο θέμα της ασφαλούς μεταφοράς όλων των μαθητών της δημόσιας Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης αλλά και των ειδικών σχολείων(ΑμεΑ), για να σταματήσει η παγιωμένη ταλαιπωρία των μαθητών και των οικογενειών τους ώστε να λειτουργούν εύρυθμα και όλες οι σχολικές μονάδες της χώρας;
  2. Θα εξετάσουν τη δημιουργία ενός κρατικού φορέα που σε επίπεδο της εκάστοτε περιφέρειας και κάτω από την εποπτεία και τον έλεγχο του ΥΠΠΔΜΘ θα αναλάβει το έργο της μεταφοράς μαθητών, όπως προτείνεται από την Ανώτατη Συν/δία Γονέων μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), τα Ειδικά σχολεία, την Ένωση Γονέων μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων (ΕΓΜΚΣ) αλλά και 15μελή μαθητικά συμβούλια;
Η ερωτώσα βουλευτής
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου

4/1/12

Παραδίδουν την Υγεία στα μεγάλα συμφέροντα

Παραδίδουν την Υγεία στα μεγάλα συμφέροντα
ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ !!
Με κινητοποιήσεις ξεκίνησε το 2012 στο χώρο της υγείας. Οι ακολουθούμενες μνημονιακές πολιτικές, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια:
- στην υποβάθμιση του δημόσιου και κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος,
- στην επιστημονική και επαγγελματική υποβάθμιση των γιατρών,
- στην παραπέρα υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών,
- στην οικονομική επιβάρυνση των πολιτών.
Με το νέο Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), το μόνο που γίνεται είναι το «στρίμωγμα» των 9.500.000 ασφαλισμένων σε  ένα υποβαθμισμένο σύστημα, με λιγότερους γιατρούς και χαμηλότερες αμοιβές.
Τελικός στόχος: η παράδοση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας  φροντίδας υγείας στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και η παροχή υπηρεσιών υγείας ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα κάθε πολίτη.
Η πολιτική της -πάση θυσία- περικοπής των δαπανών υγείας, που συνομολογεί η κυβέρνηση με την Τρόικα, είναι η αιτία του εφιάλτη που ζουν οι πολίτες τις πρώτες μέρες αυτού του χρόνου.
Οι συνεταίροι της τρικομματικής μνημονιακής συγκυβέρνησης δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες τους. Το κυβερνητικό επιτελείο και η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, που επιτελούν με φανατισμό το καταστροφικό τους έργο, είναι επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία
Οι κοινοί αγώνες των λειτουργών της υγείας και όλων των εργαζομένων, για να ανατραπεί η πολιτική των μνημονίων και οι εκφραστές της, είναι η μόνη ελπίδα για την κατάκτηση ενός αναβαθμισμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.
Είναι επικίνδυνοι και είναι ΑΜΕΣΑ αναγκαίο να φύγουν το συντομότερο!
Κέρκυρα, 4/1/2012
Το Γραφείο Τύπου