«Ο ΣΥΝ σταματά τη λειτουργία του και το καταστατικό λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και μόνο αυτό μας δεσμεύει όλες και όλους όπως κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.»
(ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, 10/7/2013)

Η διαδικτυακή παρουσία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, συνεπής και συνεχής επί 16 ακριβώς έτη (από Ιούλιο 1997 έως Ιούλιο 2013), σταματά εδώ.

Το ωραίο και μεγάλο ταξίδι συνεχίζεται.
Με νέο μας όχημα πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ, για την κυβέρνηση της Αριστεράς, για την ανασυγκρότηση της χώρας, για τα δικαιώματα του λαού, για τη σοσιαλιστική προοπτική.

Θα μας βρείτε στο νέο ιστολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ:
http://syrizacorfu.blogspot.gr

29/10/11

Οι διαδηλωτές δεν ακύρωσαν την παρέλαση, ακύρωσαν την κυβέρνηση.

Η αυθόρμητη λαϊκή αντίδραση και στην Κέρκυρα, όπως και σε όλη την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου, έστειλε σαφές μήνυμα: Να σταματήσει η εξόντωση της κοινωνίας, να σταματήσει ο κατήφορος της πατρίδας μας, ν' αγωνιστούμε για την αξιοπρέπειά μας.
Οι Κερκυραίοι και Κερκυραίες διαδηλωτές απαίτησαν να μην αποδώσουν οι μαθητές "τιμές" προς τους εκφραστές και εκπροσώπους αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής αλλά προς το λαό και τους αγώνες του. Οι διαδηλωτές δεν ακύρωσαν την παρέλαση, ακύρωσαν την κυβέρνηση, την πολιτική ηγεσία και τους εκπροσώπους της.
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός, ο Περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου, ο Διευθυντής Εκπαίδευσης Τηλέμαχος Γαβαλάς, θεωρούν ότι η παρέλαση γίνεται για να τιμηθούν οι ίδιοι, και όχι για να τιμήσουν οι ίδιοι το λαό, τη νεολαία, τη θέση που κατέχουν. Θεωρούν ότι όταν ο λαός αντιστέκεται και αντιδρά, δεν χρειάζεται αλλαγή πολιτικής και αλλαγή κυβέρνησης αλλά ίσως, κατ' αυτούς, αλλαγή λαού! Η απάντηση που πήραν από το πλήθος των διαδηλωτών, ήταν αυτή που άρμοζε: Μια άδεια καρέκλα!
Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ Κέρκυρας ενώνει τη φωνή του με το πλήθος των διαδηλωτών, λέγοντας γι' άλλη μια φορά: ΟΧΙ στην πολιτική της υποτέλειας, της φτωχοποίησης, της διάλυσης των κοινωνικών δικαιωμάτων, της εκποίησης της χώρας. ΟΧΙ στην πολιτική της χρεωκοπίας.
ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΩΡΑ! Ενιαίο λαϊκό, κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο αντίστασης, για ανατροπή αυτής της πολιτικής, για δημοκρατική, προοδευτική, αριστερή διέξοδο από την κρίση, για ένα ελπιδοφόρο μέλλον στη νέα γενιά και στην ελληνική κοινωνία.
Κέρκυρα, 29/10/2011
Το Γραφείο Τύπου

27/10/11

Η παρούσα Βουλή δεν έχει καμία νομιμοποίηση να επικυρώσει αυτή τη συμφωνία υποτέλειας και υποταγής της χώρας.

Οι συνέπειες των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής θα είναι για τη χώρα μας ακόμα πιο επώδυνες, ακόμα χειρότερες από τα Μνημόνια 1 και 2.
Θα φέρουν:
  • Νέες μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα (στο όνομα της δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων) και στον ιδιωτικό τομέα (στο όνομα της ανταγωνιστικότητας).
  • Νέες μεγάλες μειώσεις συντάξεων. Η παροχή εγγυήσεων που αποφασίστηκε χθες αφορά αποκλειστικά τις τράπεζες. Ούτε λέξη για τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Νέα ακόμη πιο σκληρή επιτροπεία και εποπτεία. Ακόμα πιο ωμή διακυβέρνηση της χώρας από τους δανειστές.
  • Για τουλάχιστον δέκα χρόνια η Ελλάδα θα μείνει σε καραντίνα και εκτός αγορών.
  • Ιδιωτικοποιήσεις «όσο-όσο» και «όπως-όπως» υπό διεθνή εποπτεία και επιτροπεία.
Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται όχι απλά σαν άβουλος θεατής των αποφάσεων που παίρνονται για μας χωρίς εμάς, αλλά σαν πειθήνιο όργανο και εκτελεστής.
Πανηγυρίζει γι' άλλη μια ότι "μας έσωσε"! Όπως "μας έσωσε" με την ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ, με τα Μνημόνια, με το Μεσοπρόθεσμο, με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, με το Πολυνομοσχέδιο.
Παρέδωσε τη χώρα στους δανειστές, εκχώρησε την εθνική μας κυριαρχία, βύθισε την κοινωνία στη φτώχεια και την απελπισία, και το αποτέλεσμα ποιό είναι; Παρέλαβε χρέος 120% του ΑΕΠ, κατάφερε με τη διετή μνημονιακή πολιτική να το φέρει στο 160%, και τώρα μας λένε ότι το 2020 θα ξαναγυρίσουμε στο 120%! Ενώ στο μεταξύ έχουν ρημάξει και εκχωρήσει τα πάντα!
Εν κατακλείδι: Στόχος των αντιδραστικών πολιτικών δεν είναι η χαλιναγώγηση του δημόσιου χρέους, αλλά η καθυπόταξη των εργαζομένων και της κοινωνίας στα συμφέροντα του κεφαλαίου και των τραπεζών.
Η κυβέρνηση αυτή είναι επικίνδυνη για τη χώρα και τον ελληνικό λαό.
Η παρούσα Βουλή δεν έχει καμία νομιμοποίηση, ούτε με 120 ούτε με 180 βουλευτές, να επικυρώσει αυτή τη συμφωνία υποτέλειας και υποταγής της χώρας στους ξένους επικυρίαρχους, αυτό το σφαγιασμό της κοινωνίας, των κοινωνικών δικαιωμάτων, των εργαζομένων, των ασφαλιστικών μας ταμείων.
Είναι εθνική ανάγκη η άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, η άμεση προκήρυξη εκλογών.
Κέρκυρα, 27/10/2011
Το Γραφείο Τύπου

21/10/11

Με ενωτικούς αγώνες, μπορούμε να πετύχουμε την ανατροπή.

11.000.000 Ελλήνων απαίτησαν και απαιτούν αλλαγή πολιτικής.
154 βουλευτές ψήφισαν το πολυνομοσχέδιο που φέρνει τη χώρα πιο βαθιά στην κρίση, επιβάλει νέους φόρους, νέο φτωχολόγιο, νέα ανεργία με τις εφεδρείες, διαλύει τον κοινωνικό ιστό, δολοφονεί την κοινωνία.
Ψήφισαν εκβιαζόμενοι, και το ομολογούν απελπισμένοι το "συμβόλαιο θανάτου" που έχουν υπογράψει με την τρόικα και τους ξένους επικυρίαρχους.
Ο λαός όμως δεν εκβιάζεται. Δεν τρομοκρατείται. Δεν διχάζεται.
Πλημμύρισε τους δρόμους όλης της Ελλάδας, και της Κέρκυρας. Με ειρηνικό, ενωτικό, μαζικό τρόπο έδωσαν απάντηση στην ανάλγητη και κοινωνικά καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης.
Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ Κέρκυρας χαιρετίζει τη μεγαλειώδη κινητοποίηση των χιλιάδων εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, φοιτητών, μικρομεσαίων επαγγελματιών, που πλημμύρισαν τους δρόμους της Κέρκυρας απαιτώντας να φύγει αυτή η κυβέρνηση που έχει καταδικάσει την κοινωνία στην εξαθλίωση και έχει υποθηκεύσει το μέλλον όλων.
Για μια ακόμη φορά συγκεκριμένες ομάδες κουκουλοφόρων επιχείρησαν να στραφούν εναντίον δυνάμεων του κινήματος. Την αντικειμενικά προβοκατόρικη δράση τους την γνωρίζουμε και την έχουμε καταδικάσει επανειλημμένα. Το επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά, καθαρά και απόλυτα.
Σήμερα οι διαχωριστικές γραμμές δεν είναι ανάμεσα στις δυνάμεις του λαϊκού κινήματος. Τα ποτάμια των απεργών και διαδηλωτών συναντώνται και συγκλίνουν σε κοινό στόχο.
Με τον ενωτικό τους αγώνα μπορούν να πετύχουν μια ιστορική νίκη ανατροπής της εφαρμοζόμενης πολιτικής.
Ας δώσουμε όλοι και όλες τις δυνάμεις μας σ' αυτό το στόχο.
Κέρκυρα, 21/10/2011
Το Γραφείο Τύπου

20/10/11

ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας: Μπορούμε να τους ανατρέψουμε!

Ο ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας χαιρετίζει τη μεγαλειώδη κινητοποίηση των χιλιάδων εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, φοιτητών, μικρομεσαίων επαγγελματιών, που πλημμύρισαν τους δρόμους της Κέρκυρας απαιτώντας να φύγει αυτή η κυβέρνηση που έχει καταδικάσει την κοινωνία στην εξαθλίωση και έχει υποθηκεύσει το μέλλον όλων.
Οι ημέρες της κυβέρνησης, της τρόικας και των κατεδαφιστικών πολιτικών τους είναι μετρημένες

Μπορούμε να τους ανατρέψουμε.
Όλοι και όλες στους δρόμους.
Ή εμείς ή αυτοί.
Να φύγουν ΤΩΡΑ!

19/10/11

Λαοθάλασσα στους δρόμους της Κέρκυρας.

(αναδημοσίευση απο CorfuPress.com)

στις φωτογραφίες:
τα πανώ του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας
στη μεγάλη διαδήλωση


 Περισσότεροι από 3.500 διαδηλωτές έλαβαν μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Κέρκυρα, διαμαρτυρόμενοι για τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης, το νέο πολυνομοσχέδιο, την εργασιακή εφεδρεία και την γενικότερη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι δεν λειτούργησε κανένας δημόσιος φορέας στο νησί, ενώ πολλά ήταν τα καταστήματα της πόλης τα οποία παρέμειναν κλειστά.
Παράλληλα, το Σωματείο Ναυτεργατών Κέρκυρας, παρέτεινε την 48ωρη απεργία του η οποία έληγε το βράδυ της Τρίτης με αποτέλεσμα Τετάρτη και Πέμπτη να μην πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των πλοίων.
Στην μεγάλη πορεία που πραγματοποιήθηκε στους δρόμους της πόλης συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο, το ΠΑΜΕ, μαθητές και φοιτητές του Ι.Π., Εκπαιδευτικοί της Α/θμιας και της Β/θμιας Εκπαίδευσης, οι εργαζόμενοι του ΙΚΑ, υπάλληλοι του Ιονίου Πανεπιστημίου, οι εργαζόμενοι του Δήμου, ο Σύνδεσμος Οικοδόμων και οι Χειριστές Σκαπτικών και Ανυψωτικών Μηχανημάτων, οι οδηγοί ΤΑΞΙ, το Σωματείο των εργαζομένων της ΥΠΑ, των Πυροσβεστικών Υπαλλήλων και του Νοσοκομείου, το Σωματείο των Πρατηριούχων, των εργαζομένων στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, το Νομαρχιακό Τμήμα των ΑμεΑ κ.α.
Στις 10 το πρωί, πραγματοποιήθηκαν τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις, μία του ΠΑΜΕ στην πλατεία Σαρόκο, μία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ έξω από το Εργατικό Κέντρο και μία των δημοτικών υπαλλήλων, έξω από το Δημαρχιακό Μέγαρο επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Μάλιστα, την κινητοποίηση των δημοτικών υπαλλήλων στήριξε και η Δημοτική Αρχή η οποία ανάρτησε πανό έξω από το γραφείο του αναπληρωτή του Δημάρχου Τ. Καρύδη το οποίο αναφέρει πως «ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει την συμπαράστασή του στους εργαζόμενους ΟΤΑ Κέρκυρας».
Την ίδια ώρα, μέλη του Εμπορικού Συλλόγου και ο πρόεδρος κ. Μητσιάλης πραγματοποίησαν συγκέντρωση και αποκλεισμό της εισόδου της Α’ ΔΟΥ Κέρκυρας.
Στην συνέχεια, και οι τέσσερις συγκεντρώσεις ενώθηκαν με την πορεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών η οποία είχε ξεκινήσει από τα γενικά λύκεια και πραγματοποίησαν ίσως την μεγαλύτερη πορεία της τελευταίας 5ετίας στο νησί.
Η πορεία είχαν σαν κατάληξη το κτίριο όπου στεγάζεται η αντιπεριφέρεια Κέρκυρας (πρώην Νομαρχία), εκτόξευσαν αντικείμενο και μπογιά στους τοίχους του κτιρίου (κάτι το οποίο έκαναν νωρίτερα σε βάρος των γραφείων της Δημοτικής Αστυνομίας) και πολλοί από τους διαδηλωτές πραγματοποίησαν κατάληψη των γραφείων, ανάρτησαν πανό και αποφάσισαν να διανυκτερεύσουν εντός του κτιρίου.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της πορείας, οι διαδηλωτές εκφωνούσαν συνθήματα κατά της Κυβέρνησης, προσωπικά συνθήματα κατά της Βουλευτού Άντζελας Γκερέκου, ενώ κατά τη διάρκεια, την εμφάνισή του μαζί με τους διαδηλωτές έκανε και ένας γάιδαρος τον οποίο ο ιδιοκτήτης του είχε φροντίσει να μεταμφιέσει με τρόπο ώστε να γελοιοποιήσει την Κυβέρνηση και τον Υπ. Οικονομικών Ε. Βενιζέλο.

18/10/11

ΛΟ.Ρ.ΔΙ. και εργολάβοι

Σχολιάζοντας στα τοπικά ΜΜΕ το κοινό άρθρο των τριών υπουργών, καθώς και τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με μεγαλοεκδότες, ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Διονύσης Στραβοράβδης ανέφερε:

« Με προκήρυξή της, η τρομοκρατική οργάνωση ΛΟ.Ρ.ΔΙ. (Λοβέρδος, Ραγκούσης, Διαμαντοπούλου) ανέλαβε την ευθύνη για τη σωρεία δολοφονικών επιθέσεων κατά της κοινωνίας με θύματα εκατομμύρια εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων...
Οι εργολάβοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης κ.κ. Μπόμπολας, Ψυχάρης, Αλαφούζος, Βαρδινογιάννης, Κυριακού και άλλοι, ανέλαβαν οικειοθελώς (αλλά όχι αμισθί) την επιχείρηση, με τη μέθοδο της τηλε-ύπνωσης, να πείσουν τα θύματα ότι δεν δικαιούνται να ζουν σε βάρος του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου, των αγορών και της διαπλοκής.
Τα εκατομμύρια των θυμάτων, με απεργίες, καταλήψεις, διαδηλώσεις, διεκδικούν τα δικαιώματα, το μόχθο, τη ζωή που τους κλέβουν. »

17/10/11

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ 48ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας καλεί τους εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, εποχιακούς,  απολυμένους, "έφεδρους", "απασχολήσιμους", όλους τους Κερκυραίους και Κερκυραίες, σε μαζική και μαχητική συμμετοχή στην 48ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία, στις 19 και 20 Οκτώβρη. Σε μαζική και μαχητική συμμετοχή στην συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου, Τετάρτη 19/10 στις 10 το πρωί.
Το απεργιακό αυτό διήμερο πρέπει να σταματήσουν όλα στους χώρους εργασίας. Κανείς και καμιά δεν πρέπει να εργαστεί. Κανείς και καμιά δεν πρέπει να μείνει στο σπίτι του.
Αγωνιζόμαστε για:
  • Να διώξουμε την τρόικα και να ανατρέψουμε την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου αλλά και το δικομματικό  πολιτικό κατεστημένο.
  • Να πάρουμε πίσω ότι μας έκλεψαν τα 2 τελευταία χρόνια σε μισθούς, συντάξεις, θέσεις εργασίας και δικαιώματα.
  • Να ανοίξουμε το δρόμο για μια άλλη πορεία της χώρας μας και για θετική για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα διέξοδο από την κρίση με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, σύγκρουση με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ευρωζώνης, ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση των στρατηγικών κλάδων και επιχειρήσεων και ριζική αναδιανομή εισοδημάτων και δικαιωμάτων σε βάρος του  κεφαλαίου.
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι, μικρομεσαίοι επαγγελματίες και αγρότες στους δρόμους των αγώνων.
Μπορούμε και πρέπει να τους ανατρέψουμε.
17/10/2011
ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

14/10/11

ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΦΡΑΓΜΑΤΑ

«ΒΟΜΒΑ» ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ
ΑΓΩΓΗ 5.000.000 ΕΥΡΩ ΣΕ ΣΠΥΡΟΥ – ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟ – ΥΠΟΥΡΓΟ

άρθρο του Τάσου Τόμπρου
μέλους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ
Η προσφυγή στο ΣτΕ για τα λατομεία Τρουμπέτα, από αξιέπαινους συμπολίτες μας εκδικάστηκε στις 14 Ιουνίου 2006 και η απόφαση είναι η υπ’ αριθμ: 3960/2008. Η προσφυγή ήταν κατά της ΝΑ Κέρκυρας, που δεν παρέστη, και κατά του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, που παρέστη με πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία και ζήτησε την απόρριψη της αίτησης.
Στην απόφαση αυτή και στην παρ.3 αναφέρεται ότι: «οι αιτούντες επιδιώκουν την παύση λειτουργίας του λατομείου για λόγους  προστασίας  του περιβάλλοντος…….. και αυτή η διαφορά συνιστά ακυρωτική διαφορά, που υπάγεται στην αρμοδιότητα του ΣτΕ.  ΕΠΕΙΔΗ…παρ.5…… από τη λειτουργία του λατομείου υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων και το περιβάλλον ….. ΕΠΕΙΔΗ, τέλος, παρ.8 «οι πράξεις (Νομάρχη και Περιφερειάρχη) με τις οποίες χορηγήθηκε άδεια εκμετάλευσής τους ως ενιαίου χώρου, καθώς και οι περιβαλλοντικοί όροι…. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΕΣ, διότι εκδόθηκαν κατ’ επίκληση της κριθείσης ανίσχυρης ως αντισυνταγματικής διατάξεως του άρθρου 20 του νόμου 2115/1993 και με την απόφαση αυτή επετράπη η λειτουργία λατομείου εκτός λατομικής περιοχής  ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ ΝΟΜΙΜΩΣ (έκδοση ρητής πράξης του Νομάρχη Κέρκυρας) ΟΤΙ  Ο ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΛΑΤΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΣ  Η΄ ΜΗ ΣΚΟΠΙΜΟΣ».
Στην απόφαση γίνεται αναφορά στον καθορισμό λατομικής ζώνης στη θέση «Κάτω Γκράβα» της Κοινότητας Κασσιόπης, ανεξαρτήτως του ότι δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ. ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ, ΤΟ ΣτΕ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΛΑΤΟΜΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ.
ΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ
Για τα φράγματα, το ΥΠΕΧΩΔΕ καθυστέρησε το όλο έργο λόγω των λατομείων σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο (το 2009) . Τον Ιούλιο του 2009 (δύο ολόκληρα χρόνια μετά από τον Αύγουστο του 2007, που έκλεισαν) οι επιχειρηματίες καταθέτουν στη Ν.Α και τον Δήμο Αγίου Γεωργίου νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για γνωμοδότηση. Για την ιστορία, οι παραπάνω – χωρίς δική τους ευθύνη- δεν γνωμοδότησαν. Ο μόνος φορέας που γνωμοδότησε ήταν η περιβαλλοντική οργάνωση ΕΜΠΟΛΑ (25/8/2009).
Πέντε μήνες μετά και συγκεκριμένα το Νοέμβρη του 2009, το ΥΠΕΧΩΔΕ καταθέτει νέα ΜΠΕ για τα φράγματα, όπου σ’ αυτήν προβλέπεται  προμήθεια υλικών, όχι πια από τα συγκεκριμένα λατομεία, αλλά από δανειοθαλάμους του έργου (μείωση των υλικών κατά 79%) και τα υπόλοιπα από την Θεσπρωτία και τον ποταμό Καλαμά. Για δε τα λατομεία Τρουμπέτα στην ΜΠΕ των φραγμάτων, σελίδα 91, αναφέρεται: «από πρόσφατες πληροφορίες (δηλαδή ΣτΕ) το λατομείο λήψης ασβεστολιθικών υλικών πλησίον των Χωρεπισκόπων, από το οποίο προεβλέπετο στην προηγούμενη ΜΠΕ……. έχει τεθεί από τις αρχές του 2009 (απόφαση ΣτΕ 3960/2008, σημ. δική μου) σε περιορισμό λειτουργίας για περιβαλλοντικούς λόγους, με πιθανή προοπτική κλεισίματος»
ΠΑΡΑΚΑΤΩ, όμως, με πλήρη βεβαιότητα στη σελ.93 της ΜΠΕ  καταρτίζει τους  πίνακες διάθεσης 1.000.000 κυβ. μέτρων χωμάτινων υλικών από τις εκχερσώσεις και προβλέπει αποκατάσταση των λατομείων με 400.000 κυβικά περίπου.
Ποσότητα 1.000.000 κυβ. μέτρων βρίσκεται συγκεντρωμένη στη θέση Μελισούδι 1 και κοντά σε αυτήν εντοπίζεται το ΑΝΕΝΕΡΓΟ λατομείο Χωρεπισκόπων, για το οποίο είναι ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ».
Να γιατί είναι «βόμβα» στο έργο των φραγμάτων:
· Γιατί αναιρείται η ΜΠΕ και
· Γιατί καμιά περιβαλλοντική Διεύθυνση στην Ευρώπη δεν πρόκειται να δώσει αδειοδότηση με λατομεία ενεργά στα 150 μέτρα. (κι αυτό, με ένα απλό τηλεφώνημα)
Όλα αυτά που λέγονται από επίσημα χείλη, ότι τα λατομεία πρέπει να ανοίξουν, διότι θα διευκόλυναν το έργο των φραγμάτων ή ότι  δήθεν η άδεια δίνεται και καλά για αποκατάσταση, αποτελούν ψεύδη ασύστολα, ρίχνουν στάχτη στα μάτια του κόσμου και κρύβουν την αλήθεια, που είναι η εξυπηρέτηση και μόνο των επιχειρηματικών συμφερόντων.
ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΠΑΣΟΚ –Ν.Δ – ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ –ΣΠΥΡΟΥ
Οι ευθύνες των κομμάτων του δικομματισμού είναι τεράστιες. Τα λατομεία αποτελούν το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έγκλημα στην περιοχή που θα τους στιγματίζει για πάντα, καθώς και τη μεγαλύτερη διαπλοκή πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων στο νησί. Γι’ αυτό και η σημερινή σιωπή  της κ. ΓΚΕΡΕΚΟΥ και του κ. ΔΕΝΔΙΑ.
Ο κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ  πάλι «δεν ήξερε» για την απόφαση του ΣτΕ και όπως είπε και στα ΜΜΕ (13/10/2011) ζήτησε να του σταλεί ο φάκελος του έργου. Δηλαδή, ο κρατικός Περιφερειάρχης υπέγραψε ΧΩΡΙΣ να δει τον φάκελο του έργου.
Ο κ. ΣΠΥΡΟΥ είχε από εμένα προσωπικά και τον ΣΥΡΙΖΑ πλήρη ενημέρωση για το θέμα και η στάση του εγείρει παντός είδους ερωτηματικά. Για τα φράγματα είμαι βέβαιος πως δεν έχει καν διαβάσει τη ΜΠΕ. Δεν μου προκαλεί απορία, διότι στα τόσα χρόνια αγώνων τόσων φορέων για τα φράγματα, δεν βρίσκεται πουθενά καμία δήλωσή του (προ εκλογών). Τόσο μεγάλο ενδιαφέρον!!!!!!!!!
Και οι δύο έχουν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες σε περίπτωση που προχωρήσουν σε ένα τέτοιο μεγάλο ΕΓΚΛΗΜΑ. Μπορεί να προκύψουν και ποινικές. Πάντως, η αγωγή από παλιότερη δέσμευση (25/8/2009) ύψους  5.000.000 ευρώ θα κατατεθεί εναντίον τους, καθώς και εναντίον του αρμόδιου Υπουργού.
Κέρκυρα 14/10/2011
Τάσος Τόμπρος
μέλος της ΠΣΕ ΣΥΡΙΖΑ

4/10/11

Η μόνη λύση βρίσκεται προς τ' Αριστερά!

Σε Συνέντευξη Τύπου προς τα τοπικά ΜΜΕ, την Τρίτη 4/10, ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Διονύσης Στραβοράβδης ανέφερε:
Μεσάνυχτα Κυριακής, επισημοποιήθηκε η μεγάλη επίθεση κατά του δικαιώματος στην εργασία. 30.000 εργαζόμενοι οδηγούνται σε απόλυση! Χωρίς την τήρηση νόμων και Συντάγματος, χωρίς ειδοποίηση, χωρίς αποζημίωση. Με το 60% του βασικού μισθού. Δηλαδή με το επίδομα ανεργίας!
Ήταν το νέο επεισόδιο στον ανηλεή πόλεμο που έχει κηρύξει η κυβέρνηση κατά της κοινωνίας. Μετά τα "χαράτσια", την κατάσχεση εισοδήματος και τη δήμευση της κατοικίας. Όχι όμως και το τελευταίο: Δευτέρα πρωί, οι νέες απαιτήσεις της τρόικας λένε: Κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Κατώτατος μισθός στα 650€, ήτοι 500€ καθαρά. Ανώτατος μισθός 2.100€, ήτοι 1.200€ καθαρά, για 40 χρόνια εργασίας, με πτυχία, μεταπτυχιακά και ντοκτορά!
Παρουσίασαν και τις εφιαλτικές εικόνες για το μέλλον, για το 2012. Επιστροφή στο παρελθόν, πίσω κι ακόμη πιο πίσω. Αυτό το βάπτισαν "προσχέδιο προϋπολογισμού". Ενός προϋπολογισμού κλοπής και αρπαγής που επέβαλε η τρόικα. Θα αναφέρω μόνο τρία στοιχεία αυτής της κλοπής και αρπαγής:
- Πρόβλεψη εσόδων από έμμεσους φόρους: στα ίδια επίπεδα με το 2011. Παρά την μεγάλη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ! Μια τρύπα στο νερό, ή μάλλον στις τσέπες των καταναλωτών!
- Πρόβλεψη εσόδων από φόρους νομικών προσώπων: μείωση 22%.
- Πρόβλεψη εσόδων από φόρους φυσικών προσώπων: αύξηση 27,5%!
Αυτός ο κατήφορος δεν σταματά, αν δεν τους σταματήσουμε. Αν δεν αντισταθούμε, με κάθε τρόπο.
Αντίσταση στη φοροεπιδρομή και τα χαράτσια. ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ, γιατί υπερασπιζόμαστε τη ζωή μας. Γιατί υπερασπιζόμαστε το Σύνταγμα και τους νόμους. Γιατί υπερασπιζόμαστε το δίκαιο. Γιατί μας αδικούν, γιατί μας κλέβουν, γιατί μας ληστεύουν. Γιατί δεν πρέπει, δεν έχουμε, δεν χρωστάμε.
Αντίσταση με τη συσπείρωση στα Σωματεία, με τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. Στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση, αύριο Τετάρτη 5/10, στις 10πμ στην πρώην Νομαρχία Κέρκυρας. Ναι, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, κυρίως η ΓΣΕΕ, είναι κατώτερες των περιστάσεων, Ναι, δεν οργανώνουν την αντίσταση και την πάλη των εργαζομένων όπως θα έπρεπε, όπως επιβάλουν οι καιροί. Εμείς, όμως, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, πρέπει να στείλουμε δυνατό το δικό μας μήνυμα. Μας ακούνε, μας μετράνε, κι όσο μας βλέπουν μουδιασμένους και αμήχανους θα συνεχίζουν αυτή τη σφαγή.
Και κάτι ακόμα:
Οι λαϊκές αντιδράσεις πρέπει να ακουμπάνε σε ένα ευρύ πολιτικό μέτωπο. Οι λύσεις πρέπει να είναι πολιτικές. Ένα ευρύ μέτωπο όλων των δυνάμεων που αντιτάσσονται στο Μνημόνιο, που προβάλουν ένα δημοκρατικό, προοδευτικό, αριστερό σχέδιο εξόδου από την κρίση, που βάζουν στο επίκεντρο όχι τα συμφέροντα του κεφαλαίου, της τρόικας και των δανειστών, αλλά του λαού και του τόπου.
Ως ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και ως ΣΥΡΙΖΑ, απευθύνουμε δημόσια ανοικτή πρόσκληση σ' αυτές τις δυνάμεις. Στο ΚΚΕ, στη Δημοκρατική Αριστερά, στο Άρμα Πολιτών, στους Οικολόγους, στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Σε όσους αντιστέκονται, σε όσους απεγκλωβίζονται.
Τους καλούμε να συμφωνήσουμε (και μπορούμε να συμφωνήσουμε):
για κοινή δράση στην ανάπτυξη των κινημάτων
για κοινή δράση και συνεργασία σε επίπεδο θεσμών (Βουλή, Αυτοδιοίκηση, Συνδικάτα...)
για εκλογική συνεργασία
για μετεκλογική συνεργασία
Η κυβέρνηση αυτή πλέον δεν κυβερνά. Εκτελεί εντολές και συμβόλαια θανάτου. Η κάθε εντολή της τρόικας γίνεται νόμος άνομος. Η λαϊκή εντολή καταρρακώνεται.
Ο δικομματισμός έχει πιάσει πάτο.
Η μόνη λύση είναι να τους διώξουμε.
Η μόνη λύση βρίσκεται προς τ' Αριστερά.
Η μόνη λύση είναι ένας νέος συνασπισμός εξουσίας, που έχει όλες τις προϋποθέσεις να πορευτεί, μαζί με το λαό, μαζί με τα κινήματα, ν' αναδειχθεί όχι μόνο σε ισχυρή και αποτελεσματική δύναμη αντίστασης αλλά και σε πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη.

3/10/11

Οι Αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις του λαού μας αμύνονται του πατρίου εδάφους

ΔΗΛΩΣΗ
του μέλους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ
και της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας
Τάσου Τόμπρου
σχετικά με την εργασιακή εφεδρεία και τον προϋπολογισμό του 2012:

«Την πρωίαν σήμερον αι «προστάτιδες δυνάμεις» -κατά κόσμον ΤΡΟΪΚΑ– σε συνεργασία με την εθελόδουλη κυβέρνηση Παπανδρέου, αποφάσισαν την καταδίκη 30.000 Δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης, συναποφάσισαν και κατέθεσαν σχέδιο –κατά κόσμον προϋπολογισμό- κλοπής και αρπαγής δισεκατομμυρίων ευρώ του μόχθου και του ιδρώτα του ελληνικού λαού.
Οι Αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις του λαού μας αμύνονται του πατρίου εδάφους».

Κέρκυρα - 3 του Οκτώβρη 2011