«Ο ΣΥΝ σταματά τη λειτουργία του και το καταστατικό λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και μόνο αυτό μας δεσμεύει όλες και όλους όπως κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.»
(ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, 10/7/2013)

Η διαδικτυακή παρουσία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, συνεπής και συνεχής επί 16 ακριβώς έτη (από Ιούλιο 1997 έως Ιούλιο 2013), σταματά εδώ.

Το ωραίο και μεγάλο ταξίδι συνεχίζεται.
Με νέο μας όχημα πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ, για την κυβέρνηση της Αριστεράς, για την ανασυγκρότηση της χώρας, για τα δικαιώματα του λαού, για τη σοσιαλιστική προοπτική.

Θα μας βρείτε στο νέο ιστολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ:
http://syrizacorfu.blogspot.gr

29/4/11

Ο ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας για την εργατική Πρωτομαγιά

1η ΜΑΗ 2011: Αγωνιζόμαστε ενάντια στα αντεργατικά μέτρα κυβέρνησης και τρόικας

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, νέοι, νέες, άνεργοι, μετανάστες
Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι μια μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες της εργατικής τάξης, που ξεκίνησαν από το Σικάγο το 1886 για τη διεκδίκηση του 8ωρου και συνεχίζονται ακατάπαυστα μέχρι σήμερα ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, στην κάθε είδους καταπίεση, στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό.
Αυτή την περίοδο στη χώρα μας οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι νέες, δέχονται μια πρωτοφανή επίθεση από την κυβέρνηση, την τρόικα και το κεφάλαιο.
Τα αλλεπάλληλα κυβερνητικά και τροϊκανά αντιλαϊκά μέτρα αυξάνουν την ύφεση, τη φτώχεια και την ανεργία, διαλύουν το κοινωνικό κράτος (παιδεία, υγεία, ασφάλιση, πρόνοια). Η τρομοκρατία της πιθανής χρεοκοπίας της χώρας χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση για την χρεοκοπία των λαϊκών στρωμάτων με το «κούρεμα» μισθών και συντάξεων και την κατάργηση δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Το «Σύμφωνο για το ευρώ», που ψηφίστηκε στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, οδηγεί σε αιώνια λιτότητα, δραματική μείωση των μισθών, πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει να γίνει δημοψήφισμα για να μιλήσει ο ελληνικός λαός.
Ορισμένα από τα μέτρα που θα παρθούν στη χώρα μας σε εφαρμογή του «συμφώνου για το ευρώ» και του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου 2012-2015, είναι:
  • Απολύσεις σε όλο το φάσμα του Δημόσιου, ευρύτερου Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και περικοπές μέσα στο 2012 των επιδομάτων ανεργίας.
  • Διάλυση των εργασιακών σχέσεων.
  • Ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, που έχει απομείνει υπό δημόσια ιδιοκτησία ή έλεγχο, συρρίκνωση και εν συνεχεία ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση των δημοσίων κοινωνικών αγαθών (υγείας, παιδείας, πρόνοιας κλπ).
  • Δραστική μείωση των επικουρικών συντάξεων, περικοπή της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
  • Νέα μείωση των μισθών στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.
  • Περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων(ΑΜΕΑ, πολυτέκνων κλπ) μέσω της σύνδεσής τους με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
  • Περικοπή ή μερική κατάργηση 980 κοινωνικών φοροαπαλλαγών (ιατρικές δαπάνες, ενοίκια, δίδακτρα, τόκοι στεγαστικών δανείων κλπ).
  • Ένταξη στον ανώτατο συντελεστή ΦΠΑ (23%) δεκάδων ειδών πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.
Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, άνεργοι και συνταξιούχοι,
Με τη μαζική συμμετοχή μας στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις και στην πανεργατική απεργία στις 11 Μάη, που πρέπει να συνοδευτεί με συγκεκριμένο σχέδιο κλιμάκωσής της, πρέπει να δείξουμε στην Τρόικα, την κυβέρνηση, το κεφάλαιο και τους πρόθυμους πολιτικούς συμμάχους τους, ότι δεν θα τους επιτρέψουμε να μας γυρίσουν πίσω σε εργασιακό καθεστώς δουλείας και ανασφάλειας. Πρέπει να τους απαντήσουμε με την κοινή δράση όλης της Αριστεράς, την πιο πλατιά εργατική ενότητα, με λαϊκή - εργατική εξέγερση.
Η φετινή Πρωτομαγιά και η πανεργατική απεργία στις 11 Μάη πρέπει να είναι οι αγωνιστικές αφετηρίες του εργατικού κινήματος για την ανατροπή της κυβέρνησης και των αντικοινωνικών πολιτικών της. Για τη συγκρότηση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας με πυρήνα την Αριστερά, η οποία θα βγάλει την χώρα μας από το μνημόνιο και θα προωθήσει μια πολιτική που θα καλύπτει τις ανάγκες του λαού και όχι των πιστωτών και του κεφαλαίου.

Οι εργαζόμενοι δεν χρωστούν τίποτε σ' αυτούς που λήστεψαν και λεηλάτησαν τη χώρα μας.
Φορολογήστε τους πλούσιους και τις μεγάλες επιχειρήσεις
Μειώστε τώρα τους εξοπλισμούς Εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση των τραπεζών Απαγόρευση των απολύσεων Κατάργηση της ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας Μαζικές προσλήψεις σε υγεία, παιδεία, σε όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες Καμιά περικοπή σε μισθούς και συντάξεις Ίσα δικαιώματα σε όλους τους μετανάστες.
Όλοι και όλες στην Πρωτομαγιάτικη απεργιακή Συγκέντρωση Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας και ΑΔΕΔΥ.
ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

28/4/11

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΝ Κέρκυρας: Εκλογή Γραμματέα και Γραμματείας

Ο Διονύσης Στραβοράβδης, μαθηματικός, συν/χος ΟΤΕ, εξελέγη ως νέος Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.

Τον νέο Γραμματέα εξέλεξε ομόφωνα η Νομαρχιακή Επιτροπή στην πρώτη συνεδρίασή της την 27/4/2011 με θέμα τη συγκρότησή της σε σώμα (εκλογή Γραμματέα και Γραμματείας).

Την νέα Γραμματεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ απαρτίζουν οι:

Βιτάλ Ζακελίνα
Γιαννιός Μάνθος
Ραιδεστινός Γιώργος
Σαμοΐλης Στέφανος
Στραβοράβδης Διονύσης
Τόμπρος Τάσος
Φοντάνας Γιάννης
Κέρκυρα, 28/4/2011
Το Γραφείο Τύπου

20/4/11

Μήνυμα της Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΣΥΝ για την επέτειο του χουντικού πραξικοπήματος


44 χρόνια από το χουντικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κυβερνητική πολιτική που δημιουργεί έναν ολοένα και πιο ασφυκτικό κλοιό στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας, αλλά και στην ίδια τη δημοκρατία.
Βρισκόμαστε στο επίκεντρο μιας κρίσης που δεν μετριέται μόνο σαν λογιστικό μέγεθος, δεν μετράται μόνο σε ποσοστά επί του ΑΕΠ. Διατρέχει ολόκληρη την κοινωνία, που βλέπει τις ελπίδες της για μια καλύτερη ζωή να εξανεμίζονται. Η νεολαία βρίσκεται αντιμέτωπη με την ανεργία και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Ο πολιτισμός εμπορευματοποιείται και γίνεται προνόμιο για λίγους. Το περιβάλλον και οι ελεύθεροι χώροι παραδίδονται βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα. Τα κοινωνικά και δημόσια αγαθά ολοένα και συρρικνώνονται. Οι μετανάστες βιώνουν καθημερινά το ρατσισμό και την εκμετάλλευση.
Το σημερινό μήνυμα αντίστασης είναι ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης, ενάντια στο μνημόνιο και τη σημερινή οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ένα μήνυμα αντίστασης και αφύπνισης όλων μας για την υπεράσπιση αυτών που κατακτήσαμε με αγώνες. Είναι ένα μήνυμα αλληλεγγύης, ένα μήνυμα αξιοπρέπειας.
Οι αγώνες εκείνης της εποχής μας δίνουν τη δύναμη για να αγωνιστούμε πιο μαζικά και ενωτικά σε κάθε προσπάθεια περιορισμού της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων μας, γνωρίζοντας ότι η αλλαγή των συσχετισμών περνά μέσα από την οργανωμένη πάλη και τους συλλογικούς αγώνες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τιμούμε, τα μέλη και στελέχη της Αριστεράς που πρωταγωνίστησαν στον επτάχρονο αντιδικτατορικό αγώνα καθώς και όλους τους αγωνιστές της δημοκρατίας, που υπερασπίστηκαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη δημοκρατία και την ελευθερία απέναντι στην αμερικανοκίνητη χούντα.
Οι αγώνες τους μας δίνουν δύναμη και σήμερα. Ο αγώνας για τη δημοκρατία και την ελευθερία είναι πάντα επίκαιρος και άρρηκτα συνδεδεμένος με τον αγώνα για το σοσιαλισμό.
Κέρκυρα, 21/4/2011
Το Γραφείο Τύπου

Ο ΣΥΝ Κέρκυρας για τον εμπρησμό στην Εβραϊκή Συναγωγή


Πρόκειται σαφώς για εμπρησμό. Παραβιάστηκε η πόρτα στην Εβραϊκή Συναγωγή Κέρκυρας, συγκεντρώθηκαν βιβλία και κειμήλια σε ορισμένο σημείο. Η έγκαιρη παρέμβαση της πυροσβεστικής απέτρεψε μεγαλύτερη επέκταση της πυρκαγιάς.
Τα ερωτηματικά που προκύπτουν είναι μεγάλα και ανησυχητικά.
Στόχος η εβραϊκή κοινότητα της Κέρκυρας;
Μέσον το κάψιμο ιερών τους βιβλίων και κειμηλίων;
Τόπος ο τόπος λατρείας τους;
Χρόνος η ημέρα εορτασμού του εβραϊκού Πάσχα;
Η εβραϊκή κοινότητα της Κέρκυρας έχει μια ιστορική παρουσία αιώνων, με συνεισφορά στη ζωή και στον πολιτισμό του νησιού μας. Πλήρωσε στο Ολοκαύτωμα τον βαρύτερο φόρο αίματος από όλες τις εβραϊκές παροικίες. Η πράξη του εμπρησμού στη Συναγωγή έρχεται να ξυπνήσει μνήμες φρίκης. Μήπως αυτός ακριβώς ήταν ο στόχος των δραστών;
Τέτοιες ενέργειες δηλώνουν θρησκευτικό μίσος, αντισημιτικό φανατισμό, έρποντα φασισμό.
Η καταδίκη τους είναι απόλυτη και απερίφραστη.
Απαίτηση ολόκληρης της δημοκρατικής και πολυπολιτισμικής κερκυραϊκής κοινωνίας είναι η άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης και η σύλληψη των δραστών.
Κέρκυρα, 20/4/2011
Το Γραφείο Τύπου

14/4/11

Η νέα Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την ανάδειξη νέας Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.

Τη νέα Νομαρχιακή Επιτροπή αποτελούν οι:


Αγγουράκη Σπυριδούλα
Αρμενιάκος Σπύρος
Ασπιώτης Κώστας
Βιτάλ Ζακελίνα
Βλάχος Φώντας
Γιαννιός Μάνθος
Γκούσης Κώστας
Κοσκινάς Σπύρος
Λουκανάρη Αγγελική
Μιχαλάκη Μαίρη
Μπόικος Σπύρος
Περδικάρης Μπάμπης
Προβατάς Σπύρος
Ραιδεστινός Γιώργος
Ρουμελιώτης Σωτήρης
Σαμοΐλης Στέφανος
Στραβοράβδης Διονύσης
Τόμπρος Τάσος
Φοντάνας Γιάννης

Η νέα Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ θα συνεδριάσει στην πρώτη της συνεδρίαση τις επόμενες ημέρες, για εκλογή Γραμματέα και Γραμματείας.
Κέρκυρα, 14/4/2011
Το Γραφείο Τύπου

4/4/11

Εκλογική-Απολογιστική Συνέλευση ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Κέρκυρας

Η εκλογική-απολογιστική Συνέλευση του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Κέρκυρας διεξάγεται την Τετάρτη 6 Απρίλη 2011, ώρα 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του ξενοδοχείου ΑΤΛΑΝΤΙΣ (λιμάνι).
Στη συνέλευση θα γίνει απολογισμός της θητείας της Νομαρχιακής Επιτροπής για την τελευταία διετία και έναρξη της διαδικασίας για την εκλογή νέου οργάνου.
Οι εκλογές για την ανάδειξη νέας Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ θα γίνουν το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Απρίλη στην πόλη της Κέρκυρας (γραφεία ΣΥΝ) και στις Πολιτικές Κινήσεις του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ σε Βόρεια και Νότια Κέρκυρα.
Το Γραφείο Τύπου

3/4/11

NON PASSARAN!

του Βασίλη Μουλόπουλου
Βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ

Αν η πολιτική της λιτότητας ήταν ένα μικρό μεν φάρμακο αλλά αποτελεσματικό, ικανό να θεραπεύσει "πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν" της οικονομικής κρίσης, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, τότε θα παίρναμε όλοι μια βαθιά ανάσα και θα το καταπίναμε.
Έλα όμως που το φάρμακο χορηγείται μόνο στους εργαζόμενους. Ότι η θεραπεία επιβάλλεται μόνο στις αδύναμες τάξεις και ομάδες. Οι πλούσιοι, οι τραπεζίτες, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, εξαιρούνται.
Γιατί; Η ερώτηση είναι ρητορική. Η απάντηση προφανής: η λιτότητα των φτωχών κάνει καλό στους πλούσιους. Και η κυβέρνηση την επιβάλλει, όχι για να σώσει την πατρίδα, αλλά για να σώσει την πατρίδα των πλουσίων.
Κι αυτό δεν χρειάζεται να είναι κάποιος οικονομολόγος για να το καταλάβει. Αρκεί να δει τα αποτελέσματα της θεραπείας, ιστορικά: Σκοτώνει τον ασθενή. Προκαλεί οικονομική καταστροφή, βία, αυταρχισμό.
Αυτή είναι η αλήθεια, όχι επειδή το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επειδή το λέει η Ιστορία.
Και είναι πλέον εμφανές, μετά τις ντιρεκτίβες της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας -που έγινε Σύμφωνο για το Ευρώ για να μας ζαχαρώσει το χάπι- ότι ένα πράγμα έχουν ξεκάθαρο στο μυαλό τους τα ισχυρά οικονομικοπολιτικά κέντρα εξουσίας της Ευρώπης: Η Κρίση είναι μια μεγάλη ευκαιρία για νέα μεγάλα κέρδη. Η καταστροφή εκατομμυρίων ανθρώπινων ζωών, θα είναι δημιουργική για το κεφάλαιο.
Αυτό είναι το αύριο, ο νέος θαυμαστός κόσμος που ετοιμάζουν. Αυτό είναι το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης. Όχι η κοινωνική πρόοδος, η εργασία, η παιδεία, η υγεία, η κατοικία για όλους. Όχι η εξάλειψη της φτώχειας και των ανισοτήτων. Όλα αυτά, είναι αναχρονιστικές ουτοπίες κάποιων παλαιολιθικών αριστερών. Αυτά είναι ουτοπίες του ΣΥΡΙΖΑ.
Όχι! Το θαυμαστό μέλλον της Ελλάδας είναι η ανταγωνιστικότητα. Η ανταγωνιστικότητα είναι το νέο όραμα της Σοσιαλιστικής Κυβέρνησής μας, και του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς πρωθυπουργού μας, για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Η ανταγωνιστικότητα είναι ο νέος Θεός της Ελλάδας, στον οποίο καλούμαστε να θυσιάσουμε εργασία, μισθούς, κοινωνική προστασία, δημόσιο πλούτο. Που καλούμαστε να θυσιάσουμε ανθρώπινες αξιοπρέπειες και ζωές. Που καλούμαστε να θυσιάσουμε, όπως ο Αβραάμ, τα παιδιά μας.
Είναι θυσία χωρίς αντίκρισμα. Δεν θα δώσει λύση στην κρίση. Θα την επιδεινώσει. Αλλά θα δημιουργήσει νέες τεράστιες περιουσίες. Με κρατικό χρήμα και με ιδιωτικοποίηση οτιδήποτε είναι δημόσιο, κοινωνικό, όλων των πολιτών. Ο Μπαλζάκ έλεγε ότι πίσω από κάθε μεγάλη περιουσία κρύβεται ένα μεγάλο έγκλημα. Η ολιγαρχία του χρήματος, εγχώρια και διεθνής, χρησιμοποιεί την κυβέρνηση Παπανδρέου σαν στρατό κατοχής, για να διαπράξει το νέο έγκλημα του κεφαλαίου.
Αυτοί που μας κυβερνούν, δεν είναι μόνο ανίκανοι και ψεύτες. Είναι επικίνδυνοι για την επιβίωση της χώρας. Είναι οι βάρβαροι μισθοφόροι που έχει προσλάβει η πλουτοκρατία για να εξαπολύσει μετωπικές επιθέσεις ενάντια στο λαό. Μια επέλαση κατά των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, πρωτοφανή σε βιαιότητα, που θα επιτρέψει στους περίφημους επενδυτές να κάνουν πλιάτσικο στους δρόμους, στην ενέργεια, στο νερό, στις παραλίες και τα νησιά, στην υγεία και στην παιδεία και στις συντάξεις. Που θα παραδώσει το κράτος, τη χώρα, τους πολίτες, στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
Σε αυτή την οικονομία του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας, η εργασία θα είναι πολυτέλεια, οι εργαζόμενοι μιας χρήσης, και οι υπηρεσίες θα παρέχονται μόνο σε όσους έχουν λεφτά να τις πληρώσουν. Οι άλλοι ατύχησαν, γιατί δεν είναι ανταγωνιστικοί. Δηλαδή είναι ένα βάρος για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Μπορούν, λοιπόν, και να πεθάνουν!
Και αυτή η αρχιτεκτονική μπορεί να στηθεί μόνο με θεσμικά πραξικοπήματα. Το σταθεροποιητικό πρόγραμμα δεν είναι κάτι το παροδικό και αναγκαίο. Είναι στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου και γι' αυτό θα είναι μόνιμο στην μετά την κρίση αρχιτεκτονική του κεφαλαίου. Με περιορισμό των κοινωνικών, εργασιακών, συλλογικών και ατομικών δικαιωμάτων, με αυταρχικούς τρόπους διακυβέρνησης.
Το μοντέλο διακυβέρνησης που απεργάζονται τα κέντρα εξουσίας, είναι η δικτατορία της νεοφιλελεύθερης ολιγαρχίας. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μηχανισμούς καταστολής εναντίον όσων αμφισβητούν την ολιγαρχία του χρήματος και τα σχέδιά της. Όσων αμφισβητούν ότι όλα είναι εμπόρευμα που μπορεί να αποδώσει κέρδος. Όσων διαταράσσουν την εργασιακή και κοινωνική ειρήνη.
Σε αυτή τη στρατηγική καταστολής εντάσσεται η μεθοδευμένη επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.
Εκπρόσωποι όλου του πολιτικού φάσματος και χειραγωγητές της κοινής γνώμης, αφιερώνουν χρόνο, μελάνι και φαιά ουσία για να χτυπήσουν το ΣΥΡΙΖΑ, σε ποσοστά δυσανάλογα με τη δύναμή του.
Ένα φάντασμα πλανάται πάνω από την Ελλάδα: Το φάντασμα του ΣΥΡΙΖΑ!
Γιατί: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ στοιχειώνει τις νύχτες και τις μέρες του συστήματος; Γιατί βλέπουν παντού ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί απελευθερώνουν ακροδεξιούς και νεοφιλελεύθερους εφιάλτες και τους βγάζουν στο σεργιάνι της πολιτικής και της ενημέρωσης για να ξορκίσουν το φάντασμα του ΣΥΡΙΖΑ;
Για να αγωνιούν τόσοι πολλοί και τόσοι σπουδαίοι για το παρόν και το μέλλον ενός κόμματος τόσο μικρού, κάτι συμβαίνει. Για να ενδιαφέρονται να το κατεδαφίσουν, να το διαλύσουν, να το νουθετήσουν, να το εξαγοράσουν, σημαίνει ότι φοβούνται. Και αυτό είναι ένα μήνυμα αισιόδοξο για το παρόν και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, η ιδέα του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση και η δράση του ΣΥΡΙΖΑ για μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική συμμαχία, για μια μεγάλη, ενιαία, πολυφωνική, αντισυστημική αριστερά, κερδίζει έδαφος.
Είναι αυτό που φοβούνται: Το ανατρεπτικό μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί έναν πραγματικό κίνδυνο αποσταθεροποίησης του συστήματος. Και το σύστημα, όταν αισθανθεί ότι απειλείται, δεν παίζει. Χρησιμοποιεί όλα τα μέσα, θεσμικά αλλά κυρίως εξωθεσμικά και αθέμιτα, για να εξαλείψει την απειλή. Αυτό το γνωρίζουμε καλά, και γι' αυτό περιμένουμε πολλαπλασιασμό των επιχειρήσεων πολιτικής και ηθικής εξόντωσής μας.
Θα ξεφυτρώσουν και άλλοι Πάγκαλοι. Θα χρησιμοποιηθεί το παρακράτος. Θα επιχειρηθούν προβοκάτσιες. θα κατηγορηθούμε το επόμενο διάστημα ότι είμαστε τρομοκράτες, τραμπούκοι, διαπλεκόμενοι, πράκτορες, παιδόφιλοι. Και πολλά άλλα, ων ουκ έστιν αριθμός. Οι "πολιτικά ορθοί" πολιτικοί και διαμορφωτές γνώμης, δεν θα διστάσουν να είναι "political incorrect". Να διαστρεβλώσουν γεγονότα, να κατασκευάσουν προβοκάτσιες, να κάνουν ανίερες συμμαχίες, για να εξοντώσουν τους κακούς της αποσταθεροποίησης της εξουσίας.
Γιατί οι κακοί του ΣΥΡΙΖΑ, όταν λέμε ότι θέλουμε να αλλάξουμε το σύστημα, όταν λέμε ότι θέλουμε μια άλλη κοινωνία, μια άλλη Ελλάδα, μια άλλη Ευρώπη, ΤΟ ΕΝΝΟΟΥΜΕ. Και, τουλάχιστον, το προσπαθούμε, έστω κάνοντας λάθη. Και αυτό χαλάει το παραμύθι της συναίνεσης, των υπεύθυνων πολιτικών δυνάμεων, της σταθερής διακυβέρνησης, της κοινωνικής ειρήνης.
Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να εγκαταλείψει τις αδύναμες τάξεις για το καλό της πατρίδας, αρνείται να πετάξει στο σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας το κοινωνικό κράτος, τα εργασιακά δικαιώματα, την ανακατανομή του εισοδήματος, την οικονομία των αναγκών. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στις διαχωριστικές γραμμές τους κόσμου της εργασίας με το κεφάλαιο, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις κοινωνικές συγκρούσεις, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με τα κινήματα ανυπακοής στις αδικίες και στις ανομίες της εξουσίας.
Γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εξοντωθεί. Η εντολή στο παρακράτος και στους πληρωμένους δολοφόνους των ΜΜΕ έχει δοθεί. Η επιχείρηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Αλλά το ξέρουμε, το περιμένουμε, έχουμε προετοιμασθεί. Αυτό, όχι μόνο δεν μας φοβίζει, αλλά μας κάνει πιο δυνατούς. Έχουμε την κοινωνία με το μέρος μας, και το μήνυμα που στέλνει η κοινωνία είναι:
NON PASSARAN!
Ο Βασίλης Μουλόπουλος
είναι Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Το άρθρο βασίζεται στην ομιλία του
στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Κέρκυρα την 1/4/2011

Απεμπλοκή από το μνημόνιο - συσπείρωση των αντιμνημονιακών δυνάμεων - αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών

του Γιάννη Μπαλάφα
Δ/ντή Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ

Η μεγάλη οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας καθώς και το σύνολο σχεδόν των χωρών της ευρωζώνης, δεν έπεσε απ' τον ουρανό.
Η κρίση, που εκδηλώνεται με τη διόγκωση του δημόσιου χρέους, έχει σαν αφετηρία τις κραυγαλέες ανισότητες που υπάρχουν σε συνθήκες νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, ως προς τη διόγκωση του δημόσιου χρέους. Έχει ως βασικές αιτίες τις κρατικές ενισχύσεις των τραπεζών, τα μειωμένα κρατικά έσοδα λόγω υποφορολόγησης της μεγάλης κερδοφορίας και των μεγάλων εισοδημάτων και, παραπέρα, σε χώρες όπως η Ελλάδα, τους υπέρογκους εξοπλισμούς και τις σπατάλες του πελατειακού κράτους που έχουν οικοδομήσει τα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Ως προς την αντιμετώπιση του χρέους, η ακραία αντικοινωνική πολιτική που εφαρμόζεται μέσα από τα διαδοχικά μνημόνια έχει οδηγήσει στη διόγκωση του χρέους και, παράλληλα, όξυνε την ανεργία, τη λιτότητα, την υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους, το μαρασμό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Στη χώρα μας η μνημονιακή πολιτική χρεοκόπησε.
Στην παρούσα φάση, οι κυρίαρχοι κύκλοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπροστά στα διευρυνόμενα αδιέξοδα, προσπαθούν να θεσμοθετήσουν σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης ένα διευρυμένο μνημόνιο, ένα ευρωπαϊκό μνημόνιο, μέσα από το οποίο, με πρόσχημα τη στήριξη των υπερχρεωμένων χωρών, επιδιώκουν να επιβάλλουν μια πανευρωπαϊκή, μόνιμη λιτότητα.
Το ευρωπαϊκό μνημόνιο σημαίνει δυσβάστακτη λιτότητα για τη χώρα μας. Η Ελλάδα έχει ήδη δεσμευτεί για 50 δις € μέχρι το 2015, με την εκποίηση δημόσιας γης και κρατικών πακέτων μετοχών κερδοφόρων δημόσιων επιχειρήσεων και, ακόμη, για 26 δις € τη διετία 2012-2013 και για 1,75 δις € μέσα στο 2011.
Όλοι οι σοβαροί μελετητές, αναλυτές και οικονομολόγοι, υποστηρίζουν ότι, για την Ελλάδα τουλάχιστον, είναι αδύνατον η χώρα μας να ανταποκριθεί σε αυτές τις δεσμεύσεις.
Αν η κυβέρνηση Παπανδρέου συνεχίσει στη μέχρι σήμερα πρακτική, θα οδηγηθούμε σε ουσιαστική χρεωκοπία της χώρας, με παράλληλα επαχθείς όρους για το λαό.
Σε αυτή την αδιέξοδη, αντικοινωνική και αναποτελεσματική πολιτική κυβέρνησης και τρόικας, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραθέτει τη δικιά του προγραμματική εναλλακτική πρόταση, με αφετηρία την εκτίμηση ότι το χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο, άρα απαιτείται απεμπλοκή από το μνημόνιο.
Οι συγκεκριμένες προτάσεις είναι:
1. Αναδιάρθρωση του χρέους, με διαγραφή μεγάλου μέρους του και μείωση των δαπανών εξυπηρέτησης.
2. Αναδιανομή των εισοδημάτων, μέσα από την αύξηση της φορολογίας των υψηλών εισοδημάτων και ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων.
3. Αναπτυξιακή ώθηση, με ατμομηχανή έναν αναδιαρθρωμένο δημόσιο τομέα, με πόρους που θα αντληθούν από χαμηλότοκα (πχ 1%) δάνεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την έκδοση ευρωομόλογου, και παράλληλη δημιουργία ενός πυλώνα τραπεζικού υπό κοινωνικό και δημόσιο έλεγχο.
4. Απασχόληση, άμεση ενίσχυση και άμβλυνση της ανεργίας που παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις, ειδικά για τους νέους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προωθεί τις προτάσεις του πρωτίστως μέσα στην κοινωνία, ενθαρρύνοντας και ενισχύοντας τη λαϊκή αντίσταση και ενεργοποίηση.
Παράλληλα, επειδή γνωρίζουμε ότι το δικομματικό πολιτικό σύστημα, παρά την κρίση που διέρχεται, εγκλωβίζει μεγάλα τμήματα των εργαζομένων, θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η αλλαγή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών.
Γι' αυτό αγωνιζόμαστε για την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση και συνεργασία δυνάμεων που εναντιώνονται στην πολιτικών των μνημονίων. Σ' αυτές μπορούν να περιλαμβάνονται δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από τα αριστερά από το ΠΑΣΟΚ, δυνάμεις οικολογικές, όπως οι Οικολόγοι-Πράσινοι, η Δημοκρατική Αριστερά, άλλες αριστερές δυνάμεις και, φυσικά, χιλιάδες ανένταχτοι πολίτες που αναζητούν μια αντιμνημονιακή, αριστερή διέξοδο.
Η πρόταση και η ενεργοποίηση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ώστε ο λαός να κρίνει την κυβερνητική πολιτική που αναμφισβήτητα δεν έχει νομιμοποίηση, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη συσπείρωση των αντιμνημονιακών δυνάμεων.
Στην κρίσιμη μεταβατική φάση που διέρχεται η χώρα μας, αλλά και η Ευρώπη συνολικά, ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ είναι παρών, με δημοκρατική-αγωνιστική φυσιογνωμία και εναλλακτικές προτάσεις για την υπέρβαση της κρίσης.

ο Γιάννης Μπαλάφας
είναι δ/ντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Το κείμενο είναι παρουσίαση
των βασικών σημείων της ομιλίας του
στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας στις 1/4/2011