«Ο ΣΥΝ σταματά τη λειτουργία του και το καταστατικό λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και μόνο αυτό μας δεσμεύει όλες και όλους όπως κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.»
(ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, 10/7/2013)

Η διαδικτυακή παρουσία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, συνεπής και συνεχής επί 16 ακριβώς έτη (από Ιούλιο 1997 έως Ιούλιο 2013), σταματά εδώ.

Το ωραίο και μεγάλο ταξίδι συνεχίζεται.
Με νέο μας όχημα πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ, για την κυβέρνηση της Αριστεράς, για την ανασυγκρότηση της χώρας, για τα δικαιώματα του λαού, για τη σοσιαλιστική προοπτική.

Θα μας βρείτε στο νέο ιστολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ:
http://syrizacorfu.blogspot.gr

31/8/10

Συνάντηση αντιπροσωπείας ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας με αντιπροσωπεία της αυτοδιοικητικής κίνησης του κ. Α. Αυλωνίτη

Μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Εσπερίων κ. Αλέκου Αυλωνίτη, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της αυτοδιοικητικής κίνησης της οποίας ηγείται ο κ. Αυλωνίτης.

Στη συνάντηση δηλώσαμε την πολιτική μας θέση ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, αποκτούν έντονο πολιτικό χαρακτήρα αντίθεσης στα κόμματα του δικομματισμού, στο πρόγραμμα σταθερότητας και την κατεύθυνση του ΔΝΤ, στον τρόπο που οι πολιτικές αυτές εκφράζονται στο χώρο της αυτοδιοίκησης με το πρόγραμμα «Καλλικράτης».
Το πολιτικό μας αυτό σκεπτικό προφανώς δεν μπορεί να συγκλίνει με το πολιτικό στίγμα που εκφράζει η αυτοδιοικητική κίνηση των κ. Δημάρχων.
Ομόφωνη απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας είναι να ενθαρρύνουμε και να στηρίξουμε τη δημιουργία αυτοδιοικητικής κίνησης σε συνεργασία με το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων, ανοιχτής στη συμμετοχή κοινωνικών φορέων, σχημάτων, συλλογικοτήτων και ανένταχτων πολιτών, με σκοπό τη συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές για το Δήμο Κέρκυρας.

Κέρκυρα, 31/8/2010
ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

20/8/10

Αποφάσεις Συνέλευσης ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας.

ΔΗΛΩΣΗ Διονύση Στραβοράβδη
Εκπρόσωπου Τύπου ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας
Η χθεσινή (18/8) Συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας έγινε με παρουσία του Δημήτρη Βίτσα, Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ.
Συζητήθηκε η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, τόσο σε επίπεδο Δήμου Κέρκυρας όσο και σε επίπεδο Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Επιβεβαιώσαμε, ως ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας, την αποφασιστικότητά μας να συμβάλουμε στη διαμόρφωση αυτοδιοικητικών σχημάτων που, στις σημερινές συνθήκες του ΔΝΤ, του μνημονίου, του Καλλικράτη, θα εκφράσουν τη διάθεση αντίστασης των δημοτών, θα εκφράσουν την αναγκαία συσπείρωση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, φορέων, συλλογικοτήτων, ανένταχτων πολιτών, θα διεκδικήσουν ουσιαστική δημοκρατική αυτοδιοίκηση με αποκέντρωση, βελτίωση της καθημερινότητας της ζωής των δημοτών, κοινωνική πολιτική της αυτοδιοίκησης, περιβαλλοντική αναβάθμιση, ισόρροπη ανάπτυξη.
Σε αυτό το πνεύμα, η Συνέλευση ενέκρινε τις διαδικασίες συνάντησης και συνεργασίας με το χώρο των Οικολόγων Πράσινων στο επίπεδο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Ενέκρινε την πρόταση ως επικεφαλής αυτής της κοινής προσπάθειας να τεθεί ο νυν αντινομάρχης Κεφαλληνίας & Ιθάκης Θεόδωρος Γαλιατσάτος. Ενέκρινε την διακριτή εκπροσώπηση στον Περιφερειακό Συνδυασμό μας όλων των συνεργαζόμενων φορέων.
Αντίστοιχες διαδικασίες και αποφάσεις περιμένουμε να ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες στα άλλα νησιά του Ιονίου, στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και στο χώρο των Οικολόγων Πράσινων. Η διαδικασία συγκρότησης του Περιφερειακού Συνδυασμού θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Αυγούστου με κοινή συνάντηση στη Λευκάδα.
Για τον Δήμο Κέρκυρας, η Συνέλευση αποφάσισε να ενθαρρύνει και να στηρίξει τη διαμόρφωση αντίστοιχου σχήματος συνεργασίας. Η συγκρότηση αυτού του σχήματος ήδη προχωράει. Εντός των ημερών θα ανακοινωθεί η Διακήρυξη του Δημοτικού Συνδυασμού και θα ξεκινήσει εξόρμηση σε όλη την Κέρκυρα. Ο Συνδυασμός θα είναι ανοιχτός στη συμμετοχή κοινωνικών φορέων, σχημάτων, συλλογικοτήτων και ανένταχτων πολιτών. Με συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες θα αποφασίσει για τις προγραμματικές θέσεις και για τον επικεφαλής – υποψήφιο Δήμαρχο Κέρκυρας.

17/8/10

Συνέλευση ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας

Συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας πραγματοποιείται την Τετάρτη 18/8/2010 και ώρα 7:30 μ.μ. στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας.
Στη Συνέλευση θα συζητηθούν θέματα των επερχόμενων Αυτοδιοικητικών εκλογών για τον Δήμο Κέρκυρας και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Θα παρευρίσκεται ο Δημήτρης Βίτσας, Γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ και μέλος της πανελλαδικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

10/8/10

Θεόδωρος Γαλιατσάτος: Περιφέρεια και Περιβάλλον.


Σε μια σειρά από δημόσιες τοποθετήσεις μας το τελευταίο διάστημα και με αφορμή το νέο αυτοδιοικητικό(;) σύστημα του «Καλλικράτη» που καθιέρωσε η κυβέρνηση είχαμε επισημάνει πως είναι πρωταρχική ανάγκη τα νέα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια που θα προκύψουν από την διεξαγωγή των εκλογών του Νοέμβρη να δράσουν εξ αρχής ,και πέραν των άλλων, σε δυο βασικές κατευθύνσεις :
  • να λειτουργήσουν ως ευνοϊκός καταλύτης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της επιδρομής της «τρόικας» και της εφαρμογής του μνημονίου από την ελληνική κυβέρνηση, πάνω στις τοπικές κοινωνίες ,στους εργαζόμενους ,στους μικρομεσαίους επαγγελματίες και αγρότες ,στους νέους και τις νέες, και
  • να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την ριζική αναθεώρηση του «Καλλικράτη» ,ώστε να βαδίσουμε προς αυτήν την διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους που χρειάζεται ο τόπος και οι πολίτες και να «απολαύσουν» οι εργαζόμενοι και οι μικρές τοπικές κοινωνίες ένα εκδημοκρατισμένο και φιλολαϊκό σύστημα αυτοδιοίκησης.
Μιλώντας όμως ειδικότερα για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και τα νέα Περιφερειακά Συμβούλια θεωρούμε σκόπιμο να αναδείξουμε μια διάσταση ,την περιβαλλοντική διάσταση, που ο νέος θεσμός μπορεί να πρωταγωνιστήσει! Αν και ο «Καλλικράτης» καθιερώνει την υποχρέωση του κράτους να ζητεί μόνο την απλή γνώμη της Περιφέρειας για πολύ σοβαρά ζητήματα όπως ,οι χωροθετήσεις εγκαταστάσεων, τα χωροταξικά και πολεοδομικά σχέδια, γενικότερα σχέδια αειφόρου ανάπτυξης, και δεν προχωρεί στο πιο σημαντικό που είναι η σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας και του Περιφερειακού Συμβουλίου για τις περιπτώσεις υλοποίησης τέτοιας κλίμακας παρεμβάσεων και έργων, εν τούτοις παρ όλα αυτά, η προοπτική της διαχείρισης περιβαλλοντικών θεμάτων, η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, οι πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας, η διαχείριση και προστασία των υδάτινων πόρων ,η χωροθετηση των ΑΠΕ, η διαχείριση των στερεών αποβλήτων και των απορριμμάτων , καθιστούν τις περιβαλλοντικές πολιτικές που θα εξαγγελθούν πριν από αυτές τις εκλογές και κυρίως αυτές που θα εφαρμοσθούν από την 1η Ιανουαρίου 2011 στο επίπεδο του νέου θεσμού, ιδιαίτερα κρίσιμες.

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ) τα περιβαλλοντικά ζητήματα που ζητούν λύσεις είναι πολλά και σοβαρά,ενδεικτικά:
  • ορθολογική διαχείριση γενικά των απορριμμάτων και ιδιαίτερα των στερεών.
  • ορθολογική πολιτική διαχείρισης των υδάτων , άνυδρες περιοχές ,βιολογικοί καθαρισμοί.
  • εκ βάθρων αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδίου για τα Ιόνια Νησιά.
  • άμεσες διορθώσεις και νέα διατύπωση στα Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια για τον τουρισμό, τις ΑΠΕ ,τις παράκτιες περιοχές.
  • εκπόνηση σταθερής πολιτικής γής για τις ιχθυολαλλιέργειες.
  • ολοκλήρωση των πολιτικών για την προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων «εθνικών πάρκων» που υπάρχουν στα νησιά.
  • γενικά πολεοδομικά σχέδια, ΣΧΟΟΑΠ και ΖΟΕ που πρέπει συγκροτημένα να αναθεωρηθούν, να ολοκληρωθούν και να υλοποιηθούν.
Στο παραπάνω πλαίσιο ,είναι φανερό ότι είναι πολύ μεγάλος ο ρόλος που έχουν να παίξουν οι περιβαλλοντικά ευαίσθητοι πολίτες των Ιονίων, τα τοπικά κινήματα, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, που καλούνται πλέον να συνδυάσουν την δράση τους και να την συντονίσουν με τις δυνάμεις εκείνες που μέσα από τον νέο θεσμό προβάλλουν την περιβαλλοντική διάσταση ως πρώτη προτεραιότητα.

Εμείς ,διατυπώνοντας την περιβαλλοντική μας πρόταση για την ΠΙΝ ,για την βιώσιμη σχέση τοπίου-πόλης και ανθρώπου καλούμε τους πολίτες και τα κινήματα σε διαρκή εγρήγορση και δράση, γιατί δεν πρόκειται να επιτρέψουμε η τρέχουσα κοινωνικοοικονομική κρίση να αποτελέσει το άλλοθι για οποιαδήποτε «έκπτωση» στα περιβαλλοντικά θέματα της Περιφέρειας.